Számos cikkben csak a látható dolgokat veszik górcső alá.

Mit is vár el tőlünk a vevő? Fontos számára a termék vagy a szolgáltatás minősége. Fontos neki, hogy jó áron jusson hozzá. Fontos, hogy könnyen megtalálja a boltot, ahol vásárol. Szeretne garanciát is a termékre és még sok minden mást… de még mit is?

Nem szabad elfeledkeznünk az értékesítés lélektani oldalával is, amit szerencsére már egyre több helyen figyelembe vesznek. Egyre kevesebb az unott és flegma eladó, hiszen a cégtulajdonosok is rájöttek, hogy ma már többről szól egy eladás, minthogy a termék és a pénz gazdát cseréljen.

Már annyiszor mondták a kisvállalkozók, hogy bezzeg a multik…hát itt van néhány olyan előny, amit kizárólag a kicsik tudnak hatékonyan alkalmazni!

1. Személyes törődés

„Kérem várjon, amíg kapcsoljuk ügyintézőnket”

Bizonyára Ön is hallotta már ezt a mondatot a telefonban, majd hosszú percekig hallgatott egy néha már igazán idegesítő dallamot.

Egy kisvállalkozásnak megvan az az előnye, hogy ki tud alakítani egy személyes kapcsolatot az ügyfeleivel. Ebben rejlik egy kisbolt népszerűsége is, ahol az eladó nem csak eladja a terméket, hanem néhány mondatot vált a vásárlóval aki így nem csak egy kígyózó sorban állva vár, hogy végre szabadulhasson a tömegből.

Nyilvánvaló, hogy nem tud egy vállalkozó minden ügyfelével órák hosszat csevegni. De nem is erről van szó! Néhány kedves mondtad, egy korábbi találkozásra való visszautalás és máris kenyérre lehet kenni a vásárlót (engem legalábbis biztosan).

2. Együttérzés, empátia

Amikor valaki érdeklődik egy termék vagy szolgáltatás iránt, akkor fontos számára, hogy ne csak azt érezze, hogy rá akarnak valamit sózni.

Nagyon sokszor az ügyfél egy probléma, vagy egy számára aggasztó helyzet miatt keres fel bennünket. Számára már az megnyugtató, hogy úgy tekintünk a problémájára mintha a sajátunk volna és ezt éreztetjük is vele:

„Átérzem a helyzetét és megígérem, hogy segíteni fogok Önnek megoldani ezt a problémát” – és lehet, hogy csak arról van szó, hogy egy új, nagyobb teljesítményű porszívót szeretne, mert már unja, hogy a régi folyamatosan elromlik, amikor szükség lenne rá.

Az igazi együttérzés mindig őszinte. Nem kell megjátszanunk magunkat, hiszen ha belegondolunk az ő problémájába, ha képesek vagyunk beleképzelni magunkat az ő helyzetébe, akkor könnyen átérezhetjük majd a helyzetét.

3. Őszinteség

Talán nem kell részletezni miért is jobb megmondani az ügyfélnek, hogy „ezt a porszívót nem szívesen ajánlanám Önnek, helyette javaslom, hogy tekintse meg ezt. Ez nemcsak olcsóbb, de sokkal inkább megfelel az Ön igényeinek”. Lehet, hogy el tudtad volna adni neki az 5-10 ezer forinttal drágábbat is, de ha tényleg nem az ő igényeinek a leginkább megfelelő ne is nagyon várjuk vissza, hogy majd újra vásárol. Vajon Önnek mennyit ér meg, hogy legyen egy elégedett ügyfele, aki majd szétkürtöli az ismerősei között, hogy milyen jó üzletet kötött annál a „porszívós fickónál”?

4. Megbízhatóság, profizmus

A szaktudás, a megjelenés, a fellépés vagy bármi, amit teszünk, vagy mutatunk, ha nem a megbízhatóságot sugározza, akkor hiába is próbálunk az ügyfél kedvében járni. Ebből következik, hogy valóban értenünk kell ahhoz, amivel foglalkozunk. Fontos a folyamatos továbbképzés és fejlődés.

5. Tisztelet

Az alázat és tisztelet kulcsfontosságú egy vállalkozó életében. Sokan úgy gondolják, főleg a nagyobb vállalkozások, hogy „mit számít egy elégedetlen vevő, ilyen mindig van, úgyis lesz elég ügyfelünk”. Ezek a vállalkozók azok, akik elfelejtik, hogy a hírük szájról szájra terjed, és ennek hatalmas ereje van. Nem törvényszerű, hogy minden ügyfél elégedett lesz, és az sem, hogy minden vevő azt kapja, amire számított. Ettől függetlenül törekedni kell rá, és ha észrevesszük, hogy hibáztunk akkor legyünk képesek az alázatra. Ismerjük be, hogy hibáztunk és legyen egy tervünk arra, hogyan fogjuk kiengesztelni az ügyfelet.

Mindegy, hogy is cselekszünk, a végeredmény a fontos: ne távozzon rossz szájízzel az ügyfél, mert rossz hírünket keltheti! Sokszor nehéz, de ha ezt a néhány szabályt szem előtt tartjuk, akkor elégedettek lesznek az ügyfeleink is!

Önnek mi a véleménye erről a témáról? Szívesen elolvasnám!

 

2018-01-06T18:55:32+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!