Ön hol helyezkedik el a vállalkozásában?

Ez határozza meg mennyit fog dolgozni, mennyire lesz eredményes, mik lesznek a korlátai. A vállalkozás vezetőjének elhelyezkedését négy nagyobb lépcsőfokon lehet meghatározni.

 1. lépcsőfok

A vállalkozás indítása előtt sokan nem határozzák meg pontosan, hogy mi lesz a szerepük az új vállalkozásukban. Ebben az új élethelyzetben sokszor akadály a pénz, hogy igazi vállalkozásként üzemeltessék azt, így csak munkahelyet teremtenek saját maguknak.

Ebben az esetben a vezető cég alá fog kerülni.

A vezető a hátán cipeli az egész vállalkozást. Ha vannak alkalmazottak, akkor még őket is a vállára kell vennie. Minden felelősség a cégvezetőt terheli, egyedül őt nyomja a döntések súlya. Emiatt nem is lát ki a terhek alól, vagy csak nagy erőfeszítések árán. Marad a mindennapi tűzoltás. A napi dolgokkal tud foglalkozni, nincs másra se ideje, se pénze, se energiája. A tervezszerű működést még csak nyomokban sem lehet felfedezni.

Ha nem lép tovább könnyen kimerülhet a vállalkozás és a vezető is.

Mit kell tennie, hogy kikerüljön ebből a mókuskerékből?

A cége mögé kell kerülnie, hogy messzebbről tudja szemlélni azt. Időt kell biztosítani a cégvezetési teendők számára. Ezt megteheti a szervezeti struktúra átalakításával, automatizálással, kiszervezéssel, új munkatársak felvételével. Ez mindig egyedi eset. A lényeg, hogy fel kell szabadítani időt, hogy tudjon végre céget vezetni.

2. lépcsőfok

A vezető a cég mögött helyezkedik el. Ez már egyel jobb helyzet, azonban ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Előny, hogy kikerült a cégvezető és a vállalkozás is a napi tűzoltás alól. De mivel mögötte van, nem lát előre. Ezt a helyzetet úgy lehet a legjobban jellemezni, hogy nem megy, ha nem noszogatja a beosztottakat. Hajcsárként ott kell állnia minden beosztott mögött. Van, aki ezt nem szereti, van aki gyorsan belefárad ebbe a szerepkörbe, mert haladna előre, de a cég továbbra sem megy magától.

Jellemző, hogy egymaga szervez, irányít, feladatokat oszt ki és ellenőriz. Van már növekedés, de a növekedés egyre több szervezést és irányítást követel. Ez is fárasztó és a nap továbbra is 24 órából áll. Az emberi problémákat kell megoldania, mert minden egyes új személy bevonása hatványozottan növeli a konfliktusok számát. A cég eleje nem egy irányba megy, vagy ha igen nem biztos, hogy jó az irány. De némi késéssel veszi csak észre ezeket a hibákat, hiszen takarják a kilátást.

Tovább kell lépnie és felül kell emelkednie, mert egyre több a veszteni való.

Hogyan tudja ezt megtenni?

Kezdi kivonni magát a hétköznapi, napi teendőkből. Átadja például részben vagy egészben a szakmai feladatokat. Vezetőket vesz fel és megpróbálja betanítani őket és elhelyezni a szervezeti struktúra megfelelő pontjára. Ehhez jól dokumentált cégre van szükség, máshogy nem lehet.

Akkor tud felülre kerülni, ha megváltozik az irányítás módja. Ha képes kimaradni a megszokott napi rutinból és csak ellenőrzi azok elvégzését. Ha a feladatokat más csinálja és nekem Ön, akkor ez kezdetben problémákat okozhat számos területen a működésben. De úgy kell haladni, hogy kibírja a cég. Lesznek veszteségek, és kihagyott lehetőségek. Ki kell bírni, csak így lehet felülre kerekedni.

 3. lépcsőfok

A cégvezető felül helyezkedik el. Egész jó a kilátás, bár lehetne még jobb is. Most már egyben látja a vezető a vállalkozást, hiszen nélküle is egész jól haladnak a folyamatok. Kész az adminisztrációs rendszer. Gyorsan tud korrigálni, de még mindig irányításra szorul néhány esemény.

Már jut idő másra és nem veszik el a részletekben, látja, hogy mi lényeges a cég szempontjából. A beosztottak is kezdik megszokni az új helyzetet. Sok mindent elintéznek maguktól, de van hová fordulniuk, ha minden kötél szakad.

Tudja csiszolni a rendszert. Az egész cég teljesen dokumentált. A vezetőnek van igénye a továbblépésre, mert tele van megvalósításra váró tervekkel.

Jöhet a következő lépés. A jó cégvezetés még egyet lép előre. A tökéletes cégvezetés felé.

4. lépcsőfok

A cégvezető vezeti a céget, így már a kilátás is zavartalan. A tempót a cégvezetés diktálja és a beosztottak mennek a vezető után. A cégvezető az ideje legnagyobb részében a jövővel tud foglalkozni. A terveivel és a céljaival.

Ehhez jó emberekre van szükség. Akik fegyelmezetten elvégzik a feladataikat. Akik többet hoznak, mint visznek. Akiket nem kell megkérni, hogy gondolkodjanak. Olyanokra, akikkel tud közös nyelvet beszélni, akik tudják mi a dolguk, mert elmondta a vezető és le is írta nekik.

Ezt az állapotot meg lehet szerezni, de még inkább ki kell érdemelni.

Önnek fejlődnie kell. Önnek hagyni kell őket érvényesülni és hozzá kell segíteni a sikerhez. Egyértelmű, világos, következetes, igazságos elbánásban kell részesítenie Őket.

Ha ezen a folyamaton végig megy egy cég és a cégvezető, akkor lesz esélye a 4. lépcsőfok előnyeit élvezni.

Ön hol tart jelenleg a cégvezetés lépcsőfokai közül? Írja meg hozzászólásként és segítek elérni a következő szintet.

2015-02-10T00:07:09+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!