'Senki sem nyert még versenyt, aki nem nevezett be...'

Milyen feladatokkal kell megküzdenie egy vállalkozónak?

Vállalkozói alapismeretek, azoknak, akik most kezdenek el gondolkodni azon, hogy elindítság első vállalkozásukat. Mi dönti el azt, hogy egy szakmához jó értő alkalmazott képes-e önálló vállalkozást létrehozni és fenntartani?

A mai világban a fiatalok egymás után végzik el a különféle iskolákat, halmozzák a végzettségeket. A régi időkben nem volt akkor konkurenciaharc, mint manapság tapasztalható. Így elég volt, ha valaki profi volt a szakmájában és kitette a nyitva táblát és már mentek is hozzá a vevők. Ma már más időket élünk. Keményen kell harcolni nap, mint nap.

Ma már nem elég csak a szakmához profi módon érteni, ma már ezt a tényt megfelelő marketinggel kell a piacunk tudtára adni, hogy minket válasszon. Értenünk kell a pénzügyekhez, hogy jól osszuk be a vállalkozás tőkéjét. Meg kell tanulnunk profi módon értékesíteni. Egy kicsit érteni kell a jogi ügyekhez is, hogy tevékenységünk során ne ütközzünk össze a törvényi előírásokkal.

Minden vállalkozónak meg kell tanulnia azokat az alapkészségeket, amik feltétlenül szükségesek és nem bízhat másra.

Nem elég, ha csak a szakmájához ért

Hiába profi Ön a szakmájához és tudom, hogy legszívesebben csak azzal foglalkoni. Kinek van kedve a szerződésekkel és a számlákkal bíbelődni, vagy éppen levelezgetni és a hivatalokba járni?! …a tervezésről, cégvezetésről stb. nem is beszélve.

Ha Ön nem hajlandó mást is megtanulni, ami a széles látókörhöz szükséges, ami például a tervezéshez szükséges, ha mindig a mások tanácsára, ötletére vár, akkor Ön leginkább alkalmazotti jellemzőkkel bír. A vállalkozása egyhelyben fog topogni, mindaddig, amíg ezen nem változtat. Rosszabb esetben kénytelen lesz befejezni a vállalkozói pályafutását anyagi okok miatt.

A mai fejlődőképes vállalkozások vezetői, mind polihisztorok

Ha egy cégvezető ma fejlődő vállalkozást szeretne, akkor elfogadja, hogy folyamatosan fejlődnie, tanulnia kell.

Képeznie kell magát:

  • vállalkozás vezetésből
  • szervezésből
  • marketingből és értékesítésből
  • jogi ismeretekből
  • gazdasági ismeretekből
  • stb.

A konkurensek legyőzésének egyik módja lehet ez a náluk szélesebb körű tudás, rálátás, összefüggések ismerete.

Ha ezek még hiányzó elemek az Ön tudásából, akkor se essen kétségbe. Fogjon bele a tanulásba!

Önnek miben kellene a legtöbbet fejlődnie? Melyik területen fejleszti jelenleg a tudását?

 

About the Author:

Vállalkozás indítási és fejlesztési tanácsadó, marketing specialista. Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok. Több, mint 11 éve segítem a hazai vállalkozásokat. Ha kérdése vagy észrevétele van? Lépjen velem kapcsolatba, keressen bizalommal!

Leave A Comment