Milyen feladatokkal kell megküzdenie egy vállalkozónak?

Vállalkozói alapismeretek, azoknak, akik most kezdenek el gondolkodni azon, hogy elindítság első vállalkozásukat. Mi dönti el azt, hogy egy szakmához jó értő alkalmazott képes-e önálló vállalkozást létrehozni és fenntartani?

A mai világban a fiatalok egymás után végzik el a különféle iskolákat, halmozzák a végzettségeket. A régi időkben nem volt akkor konkurenciaharc, mint manapság tapasztalható. Így elég volt, ha valaki profi volt a szakmájában és kitette a nyitva táblát és már mentek is hozzá a vevők. Ma már más időket élünk. Keményen kell harcolni nap, mint nap.

Ma már nem elég csak a szakmához profi módon érteni, ma már ezt a tényt megfelelő marketinggel kell a piacunk tudtára adni, hogy minket válasszon. Értenünk kell a pénzügyekhez, hogy jól osszuk be a vállalkozás tőkéjét. Meg kell tanulnunk profi módon értékesíteni. Egy kicsit érteni kell a jogi ügyekhez is, hogy tevékenységünk során ne ütközzünk össze a törvényi előírásokkal.

Minden vállalkozónak meg kell tanulnia azokat az alapkészségeket, amik feltétlenül szükségesek és nem bízhat másra.

Nem elég, ha csak a szakmájához ért

Hiába profi Ön a szakmájához és tudom, hogy legszívesebben csak azzal foglalkoni. Kinek van kedve a szerződésekkel és a számlákkal bíbelődni, vagy éppen levelezgetni és a hivatalokba járni?! …a tervezésről, cégvezetésről stb. nem is beszélve.

Ha Ön nem hajlandó mást is megtanulni, ami a széles látókörhöz szükséges, ami például a tervezéshez szükséges, ha mindig a mások tanácsára, ötletére vár, akkor Ön leginkább alkalmazotti jellemzőkkel bír. A vállalkozása egyhelyben fog topogni, mindaddig, amíg ezen nem változtat. Rosszabb esetben kénytelen lesz befejezni a vállalkozói pályafutását anyagi okok miatt.

A mai fejlődőképes vállalkozások vezetői, mind polihisztorok

Ha egy cégvezető ma fejlődő vállalkozást szeretne, akkor elfogadja, hogy folyamatosan fejlődnie, tanulnia kell.

Képeznie kell magát:

  • vállalkozás vezetésből
  • szervezésből
  • marketingből és értékesítésből
  • jogi ismeretekből
  • gazdasági ismeretekből
  • stb.

A konkurensek legyőzésének egyik módja lehet ez a náluk szélesebb körű tudás, rálátás, összefüggések ismerete.

Ha ezek még hiányzó elemek az Ön tudásából, akkor se essen kétségbe. Fogjon bele a tanulásba!

Önnek miben kellene a legtöbbet fejlődnie? Melyik területen fejleszti jelenleg a tudását?

2015-02-10T17:44:40+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!