A nagy kérdés: állás vagy vállalkozás?

//A nagy kérdés: állás vagy vállalkozás?

Talán már Önben is felmerült a fenti dilemma. Vannak, akiknél ez a kérdés egy külső körülmény nyomására merül fel, azonban sok ember belső késztetés következtében próbálja megválaszolni ezt a kérdést.

„Biztos megélhetést nyújtó állást keressek, vagy saját vállalkozást indítsak el?”

Mielőtt megválaszolná a kérdést, meg kell jegyezni, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben egyetlen munkahely vagy vállalkozás sem garantálhatja, hogy egész életünkön keresztül elegendő jövedelmet és változatos munkát biztosítson. A biztos munkahelyek és biztos cégek ideje lejárt.

Ahhoz, hogy ezt belássuk elég csak a mostani válságra és az ezzel járó elbocsátásokra, a vállalkozások megszűnésére gondolni. Ez nagy csalódást jelentett nagyon sok embernek, akik csak biztos állást akartak. Ennek ellenére vannak, akik hisznek még a biztos munkahely mítoszában. Sokak szemét felnyitotta az utóbbi évek gazdasági eseményei, de így is vannak, akik inkább a fejükre húzzák a párnát. Sajnos ezek a megoldások csak átmenetileg működnek, amíg az egész ágyat ki nem húzzák alóluk. Ekkor már sokkal keserűbb a felismerés és még nehezebb a talpra állás.

Természetesen ez fordítva is igaz: illúzió az is, hogy egy jól megalapozott vállalkozás mindig sikeres lesz és folyamatos bevételi forrása lesz a tulajdonosnak.

Aki már valaha vezetett vállalkozást az tudja, hogy a cégeknek vannak jó hónapjai, amikor sokkal több a bevétel, mint a kiadás, de vannak hónapok, amikor a bevételek nem fedezik a kiadásokat. Az első esetben a cég ki tudja fizetni a ,,biztos állások” után fizetett béreket is, míg az utóbbi esetén a vállalkozásnak a tartalékait kell felhasználnia, hogy legyen miből kifizetni a dolgozókat. Előfordulhat az is, hogy a tulajdonosnak a saját zsebébe kell nyúlnia, hogy ki tudja fizetni a munkabéreket és azok járulékait.

Felmerül a kérdés:

 • hogyan lehet „biztos állásunk”?
 • hogyan lehet egy vállalkozónak hosszú távon nyereséges cége?

A mai világban egyetlen dolog biztos: a változás. Erre a változásra kell felkészülni és megfelelő módon reagálni. Arra kell felkészülnünk, hogy életünk során céljainkat a karrierben is folyamatosan felül kell vizsgálni. Ez pedig akár gyakori váltást is eredményezhet.

A kérdés újraértelmezése

Ahhoz, hogy el tudja dönteni, hogy az alkalmazotti munka vagy a vállalkozók világa áll Önhöz közelebb, első lépésként saját készségeit, céljait és személyiségét kell górcső alá venni. Minél jobban ismeri a saját értékrendjét, annál jobban ki tudja használni képességeit és saját maga előnyére tudja azt fordítani.

Segítségként felsorolok néhány kérdést, amely megkönnyíti a döntést. Őszintén válaszoljon minden kérdésre. Miközben a válaszon gondolkodik, figyeljen az érzéseire is. Mit tapasztal? Feszültebb vagy lelkesebb lesz egy-egy kérdés elolvasása után? Ezek az érzések legalább annyira fontosak, mint amit a a józan ész diktál. Szánjon időt minden egyes pontra és mérlegeljen!

 • van-e kellő bátorsága, hogy saját vállalkozást indítson?
 • rendelkezik-e azokkal a szakmai ismeretekkel, amik a cégvezetéshez szükségesek?
 • milyen a stressztűrő képessége?
 • milyen a kockázattűrő képessége?
 • mennyire nyitott a személyisége?
 • hogy éli meg a kudarcokat, bukásokat?
 • egyéni vagy csapatjátékosnak tartja magát?
 • képes-e kreatívan gondolkodni?
 • nyitott-e mások újító ötleteire?
 • hogyan viseli a mások által támasztott elvárásokat, korlátokat?
 • hogy kezeli a konfliktusokat? Kerüli azokat?
 • milyenek a kommunikációs képességei? Képes-e célirányos, tudatos kommunikációra?
 • mekkora áldozatokat képes hozni egy cél eléréséért?
 • mennyire fontos az anyagi önállóság, illetve kiszámíthatóság? Képes-e vállalni, hogy átmenetileg (akár néhány hónapig) minimális bevétele legyen?
 • mivel akar foglalkozni 1-5-10 év múlva?

Hogyan döntött?

Könnyen lehet, hogy még nincs meg a szakmai ismerete, esetleg a tapasztalata egy vállalkozás elindításához. Ez esetben eldöntheti, hogy belevág és idővel megszerzi azokat az ismereteket és tapasztalatokat, amelyek egy vállalkozás sikeres működtetéséhez szükségesek.

Ha azonban a szamárlétra lassú, de biztonságosnak tűnő megmászásával kívánja megteremteni az anyagi biztonságot, akkor érdemes a fókuszt az álláskeresésre helyezni.

Egyet viszont ne felejtsen el. A fiataloknak napjainkban nem könnyű megteremteni az anyagi biztonságot. Egy pályakezdő számára az elsődleges célok között az egzisztencia megteremtése, a családalapítás, a lakás, esetleg járművásárlás áll. Ezeknek a megteremtése 30-35 éves korig a mai átlagfizetésből szinte lehetetlen szülői segítség és hitel nélkül.

Egyáltalán nem mindegy, hogy ki milyen formában kezdi el a munkát, mert ez erősen befolyásolja és meghatározza a saját és (leendő) családja jövőjét is.

Azok után, hogy ezt a cikket elolvasta, úgy gondolom, hogy érdekli és foglalkoztatja a téma. Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam ingyenes üzletnyitási segédletünket. Ez egy jó kiindulópont lehet abba az esetben, ha vállalkozás indítását tervezi.

2016-11-09T16:10:18+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!