Ügyfélszolgálat: uzenet@vallalkozasinditasa.eu

A nagy kérdés: állás vagy vállalkozás?

//A nagy kérdés: állás vagy vállalkozás?

Talán már Önben is felmerült a fenti dilemma. Vannak, akiknél ez a kérdés egy külső körülmény nyomására merül fel, azonban sok ember belső késztetés következtében próbálja megválaszolni ezt a kérdést.

„Biztos megélhetést nyújtó állást keressek, vagy saját vállalkozást indítsak el?”

Mielőtt megválaszolná a kérdést, meg kell jegyezni, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben egyetlen munkahely vagy vállalkozás sem garantálhatja, hogy egész életünkön keresztül elegendő jövedelmet és változatos munkát biztosítson. A biztos munkahelyek és biztos cégek ideje lejárt.

Ahhoz, hogy ezt belássuk elég csak a mostani válságra és az ezzel járó elbocsátásokra, a vállalkozások megszűnésére gondolni. Ez nagy csalódást jelentett nagyon sok embernek, akik csak biztos állást akartak. Ennek ellenére vannak, akik hisznek még a biztos munkahely mítoszában. Sokak szemét felnyitotta az utóbbi évek gazdasági eseményei, de így is vannak, akik inkább a fejükre húzzák a párnát. Sajnos ezek a megoldások csak átmenetileg működnek, amíg az egész ágyat ki nem húzzák alóluk. Ekkor már sokkal keserűbb a felismerés és még nehezebb a talpra állás.

Természetesen ez fordítva is igaz: illúzió az is, hogy egy jól megalapozott vállalkozás mindig sikeres lesz és folyamatos bevételi forrása lesz a tulajdonosnak.

Aki már valaha vezetett vállalkozást az tudja, hogy a cégeknek vannak jó hónapjai, amikor sokkal több a bevétel, mint a kiadás, de vannak hónapok, amikor a bevételek nem fedezik a kiadásokat. Az első esetben a cég ki tudja fizetni a ,,biztos állások” után fizetett béreket is, míg az utóbbi esetén a vállalkozásnak a tartalékait kell felhasználnia, hogy legyen miből kifizetni a dolgozókat. Előfordulhat az is, hogy a tulajdonosnak a saját zsebébe kell nyúlnia, hogy ki tudja fizetni a munkabéreket és azok járulékait.

Felmerül a kérdés:

 • hogyan lehet „biztos állásunk”?
 • hogyan lehet egy vállalkozónak hosszú távon nyereséges cége?

A mai világban egyetlen dolog biztos: a változás. Erre a változásra kell felkészülni és megfelelő módon reagálni. Arra kell felkészülnünk, hogy életünk során céljainkat a karrierben is folyamatosan felül kell vizsgálni. Ez pedig akár gyakori váltást is eredményezhet.

A kérdés újraértelmezése

Ahhoz, hogy el tudja dönteni, hogy az alkalmazotti munka vagy a vállalkozók világa áll Önhöz közelebb, első lépésként saját készségeit, céljait és személyiségét kell górcső alá venni. Minél jobban ismeri a saját értékrendjét, annál jobban ki tudja használni képességeit és saját maga előnyére tudja azt fordítani.

Segítségként felsorolok néhány kérdést, amely megkönnyíti a döntést. Őszintén válaszoljon minden kérdésre. Miközben a válaszon gondolkodik, figyeljen az érzéseire is. Mit tapasztal? Feszültebb vagy lelkesebb lesz egy-egy kérdés elolvasása után? Ezek az érzések legalább annyira fontosak, mint amit a a józan ész diktál. Szánjon időt minden egyes pontra és mérlegeljen!

 • van-e kellő bátorsága, hogy saját vállalkozást indítson?
 • rendelkezik-e azokkal a szakmai ismeretekkel, amik a cégvezetéshez szükségesek?
 • milyen a stressztűrő képessége?
 • milyen a kockázattűrő képessége?
 • mennyire nyitott a személyisége?
 • hogy éli meg a kudarcokat, bukásokat?
 • egyéni vagy csapatjátékosnak tartja magát?
 • képes-e kreatívan gondolkodni?
 • nyitott-e mások újító ötleteire?
 • hogyan viseli a mások által támasztott elvárásokat, korlátokat?
 • hogy kezeli a konfliktusokat? Kerüli azokat?
 • milyenek a kommunikációs képességei? Képes-e célirányos, tudatos kommunikációra?
 • mekkora áldozatokat képes hozni egy cél eléréséért?
 • mennyire fontos az anyagi önállóság, illetve kiszámíthatóság? Képes-e vállalni, hogy átmenetileg (akár néhány hónapig) minimális bevétele legyen?
 • mivel akar foglalkozni 1-5-10 év múlva?

Hogyan döntött?

Könnyen lehet, hogy még nincs meg a szakmai ismerete, esetleg a tapasztalata egy vállalkozás elindításához. Ez esetben eldöntheti, hogy belevág és idővel megszerzi azokat az ismereteket és tapasztalatokat, amelyek egy vállalkozás sikeres működtetéséhez szükségesek.

Ha azonban a szamárlétra lassú, de biztonságosnak tűnő megmászásával kívánja megteremteni az anyagi biztonságot, akkor érdemes a fókuszt az álláskeresésre helyezni.

Egyet viszont ne felejtsen el. A fiataloknak napjainkban nem könnyű megteremteni az anyagi biztonságot. Egy pályakezdő számára az elsődleges célok között az egzisztencia megteremtése, a családalapítás, a lakás, esetleg járművásárlás áll. Ezeknek a megteremtése 30-35 éves korig a mai átlagfizetésből szinte lehetetlen szülői segítség és hitel nélkül.

Egyáltalán nem mindegy, hogy ki milyen formában kezdi el a munkát, mert ez erősen befolyásolja és meghatározza a saját és (leendő) családja jövőjét is.

Azok után, hogy ezt a cikket elolvasta, úgy gondolom, hogy érdekli és foglalkoztatja a téma. Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam ingyenes üzletnyitási segédletünket. Ez egy jó kiindulópont lehet abba az esetben, ha vállalkozás indítását tervezi.

2016-11-09T16:10:18+00:00

A cikk szerzője:

Szia, én Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításával és fejlesztésével foglalkozom közgazdászként. Emellett napi szinten segítem az ügyfeleimet az online marketingben. Az általam írt cikkekben a saját gyakorlati tapasztalataimat osztom meg. Ha bármi kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban, írd meg kommentben!

Egy hozzászólás

 1. Galántai Gergely 2013-11-14 at 23:08 - Reply

  Örömmel tapasztalom, hogy sokan szeretnének vállalkozást indítani. Azonban mielőtt belevágnak mindenképpen konzultáljon egy tanácsadóval, szakértővel. Elengedhetetlenül fontos, hogy rendelkezzen egy üzleti tervvel. Ezek után nagy meglepetések már nem érhetik, ha egy vállalkozás indítása mellett döntött.

Szólj hozzá a cikkhez!