A pénz oda áramlik amire a figyelem irányul

//A pénz oda áramlik amire a figyelem irányul

Munkám során sokszor hallom vállalkozóktól, hogy már nem úgy megy a “biznisz”, mint régen. Ilyenkor gyakran hangoztatják, hogy “válság van”, “az embereknek nincsen pénze” és “a kormány is csak ellehetetleníti a kisvállalkozókat”.

Vajon tényleg ennyire rossz a helyzet?

Napjaink gyakran használt szavak egyike a megszorítás. A kormányok pénzt vonnak ki a gazdaságból, csökkentik az embereknek nyújtott szolgáltatásokat, az oktatásra, egészségügyre szánt pénzeket. A gazdaságok azonban úgy tűnik nem gyógyulnak, sőt, egyre nehezebben kezelik a helyzetet.

Jogosan merül fel a kérdés: ilyen kedvezőtlen körülmények között mégis mi értelme vállalkozni?

Ha naponta figyelemmel kíséri a médiát, akkor talán Ön is észrevette, hogy milyen arányban állnak a negatív és pozitív hírek. Ebben a negatív híráradatban nem csoda, ha elmegy a kedve az embernek mindentől. Érdemes azonban kicsit körbenézni, mert akkor látni fogjuk, hogy szép számmal vannak hazai sikertörténetek. Ezekkel a cégekkel azonban a fősodrású média nem foglalkozik, nem áll érdekében ezeket a cégeket bemutatnia. Ezek azok a kisvállalkozások, akik szép csendben növekednek és lépnek ki a külföldi piacra.

Megváltoztak a játékszabályok

Az utóbbi időben, ha megkérdez egy 20-30 éve tevékenykedő vállalkozót, hogy megy az üzlet, akkor arról fog beszélni, hogy mennyire nehéz most a helyzet, már nem úgy megy a cége mint régen. Ennek az oka, hogy megváltoztak az üzleti élet játékszabályai és ő nem követte.

Ha tervezi, hogy vállalkozást indít a közeljövőben, nagyon ajánlom, hogy olvassa el a könyvemet, aminek a címe 21 nélkülözhetetlen lépés mielőtt vállalkozást indítasz. Ebben leírom mik azok a legfontosabb feladatok, amit ma egy vállalkozónak meg kell tennie, ha sikeres vállalkozást akart indítani.

A pénz oda áramlik, amire a figyelem irányul

Az emberek vásárlási és fogyasztási szokásai a válság hatására megváltoztak. Sokan vesztették el a munkájukat, voltak akik szerencsésebb helyzetben voltak és csupán az éves fizetésemelésük került megvonásra. Ebben a bizonytalan helyzetben, sokkal megfontoltabbak lettek a vásárlók: mielőtt megvennének bármit is, a termékeket meg akarják ismerni, ki akarják próbálni, esetleg mások véleményét is ki akarják kérni. Persze, ha valamiről megbizonyosodtak, ne adj’ isten slágertermék, akkor szó szerint megőrülnek érte és mindent megtesznek, hogy birtokolhassák (lásd az Iphone).

És ez itt a lényeg: mi az az érték amivel fel tudja magadra hívni a figyelmet?

Mi olyat tud adni az embereknek, hogy megőrüljenek érte?

A válság előtti időszak nem szólt másról, minthogy könnyebben adták oda az emberek a figyelmüket (pénzüket), de valójában akkor sem volt sokkal több pénzük (esetleg csak hitelük).

Mi vonzza az emberek figyelmét?

Egy példát had említsek. A nyomtatott sajtó bevétele folyamatosan csökken, számos nyomda is bajba került az elmúlt években.

Azonban van egy nem is olyan kicsi szegmense ennek a piacnak amelyik él és virágzik?

Kitalálta melyik az?

Így van…ezek a bulvárlapok.

Ők tudják, hogy mi az ami felkelti az emberek figyelmét és megfelelő marketing stratégiával sikerült egy folyamatosan növekvő olvasótábort kiépíteniük. Egy egész iparág épült ki arra, hogy folyamatosan “gyártsák a celebeket” és fenntartsák a nézők figyelmét.

Ez alapján megállapíthatjuk: mindenki annyi pénzt keres, amennyi figyelmet magára irányít.

Talán közhelyként hangzik, de azok a vállalkozók, akik folyamatosan a válságra, a kormányra, a gazdaságra hivatkoznak, valójában nem a külső, hanem a saját belső környezetükre fókuszálnak. Csak akkor lehet képes meglátni a lehetőségeket és felismerni az új játékszabályokat, ha folyamatosan a külső környezetre figyel.

Számos egyéb ilyen piac létezik, amit csak akkor fog észrevenni, ha nyitott szemmel jár. Csak, hogy néhányat említsek még: egészség (wellness) – számos iparág éledt újra (pl. élelmiszer, szállás és vendéglátás) amikor erre alapozva építette fel az új marketing stratégiáját.

Ha az új játékszabályok közül mást nem is tanul meg, egyet mindig tarts szem előtt:

Ami ma működik, az holnap már nem fog. Folyamatosan lépést kell tartani a változásokkal és megismerni mit igényel MOST a piac, mire irányul az emberek figyelme.

2018-01-06T18:59:07+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!