Mindenki a lehetőségeihez mérten próbálja megtervezni a vállalkozás indítását.

Azonban van két dolog, ami a tervezést és a szervezést könnyen keresztülvághatja. Ezek azok a dolgok, amivel számolni kell, de mit tehetünk ellene?

1. Buktató: Költségek és a bevételek

Az indulás előtt mindenki belekezd a számolgatásba több-kevesebb sikerrel. Milyen költségei lesznek a vállalkozásnak? Mekkora bevételt kell elérni, hogy fedezni tudja kiadásait és még nyeresége is maradjon? Már ennek meghatározása sem egyszerű feladat.

Többszöri számolás után végül megszületik a döntés: “ez lesz a tuti biznisz

Néhány hét után hideg zuhanyként jön a szörnyű felismerés. Semmi sem annyiba kerül, mint ahogy tervezte.

Mi lehetett a hiba?

Ekkor jön rá, hogy szinte minden költség, amit az elején betervezett csupán egy optimista hangulat eredménye volt.

Ha szerencséje van és nem lőtt nagyon mellé, akkor még nehezen, de kigazdálkodható lesz így is. Ellenkező esetben szinte biztos, hogy borul az egész üzlet.

 

Nem értek egyet azokkal a tanácsadókkal, akik…

Hallottam már tanácsadóktól, akik azt javasolták, hogy számolja át akár többször is a költségeket és a bevételeket, időt hagyva magának a két számolás között.
A módszer azt feltételezi, hogy idővel újra átgondolva és újra átszámolva változik az eredmény. Ha a két számítás során az eredmény közel azonos, akkor jó eséllyel közel jár a valósághoz.

Mondhatok erre valamit? A fenéket fog közelebb járni a valósághoz…már elnézést!

Ez most tényleg nem a reklám helye… de az egyetlen biztos módszer, ha olyan emberre bízza a számításokat és az üzleti terv elkészítését, aki ebben profi. Nézzen szét, rajtam kívül is van sok szakember, aki tud üzleti tervet készíteni.

De arra nem tudok rájönni, hogy miért gondolják úgy a kezdő vállalkozók, hogy ezen kell spórolniuk 50.000-100.000 forintot?

Szinte bármilyen vállalkozásba is kezd, néhány hónap alatt több millió forint fog átmenni a kezén. A saját megtakarítását, ha hitelt vesz fel a lakását kockáztatja.

Vannak olyan költségek, amik nem amiatt nem kerülnek bele a számításba, mert esetleg elfeledkezik róla. Sokkal inkább valószínű, hogy nem tud róla és emiatt nem is veszi figyelembe. Vannak költségek, amiknek külön módszertana van, amivel számításba kell venni a tervezés során. Az üzleti terv, a pénzügyi terv elkészítése egy külön szakma. Sokan évekig tanulják ezt, mire profi szinten el tudják készíteni.

Ha valamit, akkor ezt nem otthon a konyhai kis számológéppel kell kiszámolni! A józan paraszti ész itt nem segít!

 

Akkor adok egy ingyen tippet, ha mégis arra vetemedik, hogy egyedül számoljon:

Az alapvető hangulata két számolás között szintén nem változik annyira, hogy az eredmények jelentős eltérést mutassanak.
Ennél sokkal biztosabb – igaz jóval időigényesebb – módszer, ha legalább három forgatókönyvet vázol fel magának.
Amit általában javasolni szoktam a következő:

  1. Pesszimista forgatókönyv
  2. Ideális állapot
  3. Optimista forgatókönyv

Ebből látszik, hogy nem az éppen aktuális hangulatunk határozza meg majd a tervezés alakulását, hanem felvesszük a szemüveget, amin keresztül az adott tervezési szempont szerint látjuk vállalkozásunkat.

Ennek fényében kell a költségeket és a bevételeket alul, illetve felül tervezni. Ehhez érdemes szorzószámokat is használni, így minden költséget és bevételt egyenlő mértékben érint a változás. Ez egy biztosabb módszer, de ha valaki már jártasabb a tervezésben megpróbálhatja termék-csoportonként vagy tételenként is meghatározni az egyes esetekben a változás mértékét.

 

2. Buktató: Bürokrácia

Több vállalkozótól hallottam már a panaszt, hogy egy egyszerű bolt nyitásában sem tudtak segíteni nekik a Hivatalban. Egy-két dokumentációról tudtak, hogy az biztosan kell, de pontosan mik is kellenek majd, azt már nem tudták megmondani, a pontos költségekről már ne is beszéljünk. Ha még nem töltötte le az üzletnyitási segédletet, akkor ide kattintva pótolhatja.

Ezek nem megoldhatatlan problémák, de az információ hiánya végül jelentős költségnövekedést is eredményezhet.

Ezért szoktam hangsúlyozni, hogy kezdő vállalkozók ne sajnálják a pénzt arra, hogy egy tanácsadó segítségét kérjék az induláshoz.

Számos lehetőség van:

  • kizárólag tanácsadás
  • tanácsadás mellett az üzleti terv elkészítése
  • hosszabb-rövidebb együttműködés, ahol a konkrét megvalósításban is segítséget vehet igénybe

Én garanciát vállalok minden személyes munkámért, így biztosra vehető, hogy nem zsákbamacskát vesz és megtérül a befektetett összeg.

Egy profi tanácsadó munkája sosem kiadás, hanem befektetés, ami megtérül.

Ha van kérdése írja meg nekem, néhány kérdésre ingyen is szívesen válaszolok.

2018-01-06T18:57:28+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!