A vállalati arculat ereje: milyen a jó céges imázs?

//A vállalati arculat ereje: milyen a jó céges imázs?

Egy cég arculata és jó híre a vállalat életének minden területét érinti: legyen az értékesítés, a marketing, a munkaerő-felvétel vagy a beszerzés.

Az internet térhódításával, napjainkban nagyon sok grafikus és a weblapszerkesztő ajánlja szolgáltatásait. A nagy számú kínálat hatására megnőtt a piaci verseny, elég csak rákeresni a releváns kulcsszavakra és százával találunk ajánlatot az említett témában.

Sokan közülük autodidakta módon tanulta meg a szakmát, aminek a következménye, hogy nem tudja mit is jelent egy vállalati arculat kialakítása. Tévedés, hogy a logó, névjegykártya és levélpapír kialakítása jelenti a vállalati arculatot. De erről kicsit később.

Ezek a “grafikusok” a szakmai és a marketing ismeretek hiányában az alacsony árakkal próbálnak kitűnni a tömegből. Egymás árait figyelik, ki tud olcsóbban dolgozni. Amikor kialakul egy árverseny, általában a minőség is rövid időn belül leromlik.

Sajnos a vállalkozók többsége sem tudja mit is jelent egy vállalati arculat kialakítása. Ez azért veszélyes, mert a laikus megrendelő számára egy csillogó weblap, egy mutatós névjegykártya és az alacsony ár lehet a végső döntés alapja. Ezzel pedig kezdetét is vette egy elhibázott vállalati arculat kialakítása.

 

A probléma összetett, de nézzük sorba:

Vállalati arculat, imázs

Amikor vállalati arculatról beszélünk, először is nem a cég imázsáról van szó. Az imázs sokkal inkább egy olyan tényező, ami felett a vállalkozásnak nem mindig van hatalma. Az imázs egy sor nem tervezett dologból eredhet, amelyre a vezetés nem vagy csak részben tud befolyásolni. Ilyen lehet egy barátságtalan alkalmazott esete.

A vállalati arculat ettől eltér. Ha megfelelően, kiváló vizuális elemekkel van kialakítva, lehetővé teszi, hogy azt az üzenetet közvetítse, amit a vállalkozás el szeretne magáról mondani ügyfeleinek, partnereinek, alkalmazottainak. Egy jó vállalati arculat elválasztja és megkülönbözteti a vállalkozást és annak termékeit, szolgáltatásait. Egy cég befelé és kifelé irányuló vizuális kommunikációját és előre megtervezett viselkedését, megnyilvánulásait határozza meg.

Vállalati filozófia

Az a grafikus, aki úgy vállalja el a cég arculatának kialakítását, hogy nem ismeri a szervezet működését, nincs tisztában a vállalkozás filozófiájával, amely egy meghatározott irányba tereli az adott társaságot érdemes fenntartással kezelni. A vállalati filozófia egy olyan megjelenési forma, amely az egész céget átható identitástudat. Sikeresen alkalmazva jelentősen növelhető a vállalkozás hírneve és tekintélye. Ennek a figyelmen kívül hagyása egy nehezen és költségesen korrigálható hiba.

Kit lehet hibáztatni?

Talán a grafikus a hibás, aki csak elvégzi a munkát, amivel megbízzák mit sem törődve ezekkel a nagyon fontos részletekkel? Esetleg a cégvezető a hibás, aki nem ismeri fel, hogy az arculat sokkal több a megválasztott színek, formák és egyéb vizuális elemek összességénél?

Sok vállalkozás tesz arra kísérletet, hogy megfelelően alakítsa ki az arculatát figyelembe véve a cég filozófiáját, a termékeket, a szolgáltatásokat és a jó munkahelyi környezet kialakításához szükséges tényezőket. Ez azonban szinte csak a közép- és nagyvállalatokra jellemző. Kézikönyvekben, szerződésekben is rögzítik az erre vonatkozó utasításokat. Általában az arculati kézikönyv, ami leírja a tartalmi és formai alapelveket és kommunikációs szabályokat, előírásokat.

Sajnos a kisvállalkozások vezetőinek többsége úgy gondolja, hogy ez költséges és különben is csak kidobott pénz, elvesztegetett idő. Sokan közülük, úgy gondolják, hogy megelégszenek a minél olcsóbban elkészített weblappal, esetleg névjegykártyával, ami majd „jól fog kinézni”.

A valóság azonban az, hogy pont ez a fajta gondolkodás az, amely a felesleges kiadásokat eredményezi. Elfelejtik ezen cégvezetők, hogy a vállalati arculat kialakítását nem lehet egyetlen nap alatt véghezvinni. Nagyon fontos egy előzetes átvilágítás, majd a hozzá kapcsolódó piacelemzés és a tesztelés.

Mi a megoldás?

A kisvállalkozások szűkös kerettel rendelkeznek, ha a marketingről van szó. Azonban nem szabad elfelejteni, hiába jó a termék vagy a szolgáltatás, ha azt nem ismeri a célpiac. A jó vállalati arculat már önmagában megkönnyíti és elősegíti az értékesítők munkáját, valamint a termék/szolgáltatás minőségét is magasabb szintre helyezi.

  1. Ha azt szeretné, hogy a vállalati arculat valóban beváltsa a hozzá fűzött reményeket, akkor egy olyan szakembert kell megbízni, aki teljesíteni tudja a fentebb leírt követelményeket.
  2. Amikor grafikust választ, legyen körültekintő és kérjen referenciákat, valamint bizonyosodjon meg arról, hogy valóban képes átlátni a vállalkozást és elvégezni a kért feladatokat.

Nem könnyű olyan szakembert találni, aki egy kisvállalkozás számára is megfizethető, mégis magas szinten tudja elvégezni a megbízást. Érdemes időt szánni, hogy megtalálja azt a grafikust, weblapszerkesztőt, akivel a befektetett idő és pénz ne költségként jelentkezzen, hanem egy hosszú távú befektetésként.

2018-01-06T18:59:33+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!