Miért nem elég, ha csak kiváló szakember? A jó termék tényleg eladja magát?

Az értékesítés egy szép szakma, amit sokan nem szeretnek, pedig elengedhetetlen egy vállalkozás felépítése során. Nem olyan régen olvastam egy jó meghatározást az ügynökökre: az értékesítésben teljesen járatlan cégvezetőket onnan lehet felismerni, hogy az értékesítőket megrögzötten ügynöknek hívják. Nos, be kell látni, hogy ma már ennek a szónak nem valami nagy a becsülete. De miért is van ez így?

Már számos cikkemben leírtam, hogy ma Magyarországon a kisvállalkozók döntő többségét “szakemberek” alapították. A szakács megnyitotta az éttermét, a pultos nyitott egy kocsmát, mert ő úgyis jobban csinálná, mint a főnöke stb.

Mi a baj az OKJ képzésekkel?

Az OKJ-s képzések bíztatják a tanulókat a saját vállalkozás elindítására, miközben olyan emberek tartják az oktatásokat, akik soha életükben nem voltak vállalkozók. Lehet, hogy ezen sokan meg fognak sértődni, de a vállalkozási ismeretek átadása ezeken a tanfolyamokon nevetséges. Tisztelet a kivételnek, mert ismerek olyan tanárokat, akik hatalmas tudással és szakmai tapasztalat mellett oktatják a tanulókat – de sajnos nem ez a jellemző.

Ennek következtében a szakma elsajátítása után, továbbra sem értenek a frissen végzett szakemberek sem a vállalkozások felépítéséhez és menedzseléséhez, sem az értékesítéshez.

Kérdem én, ha az OKJ-s képzésen arra bíztatják a diákokat, hogy alapítsanak vállalkozást és álljanak a sarkukra, miért nem tanítanak értékesítést? Meg sem tudom számolni hányan panaszkodtak nekem, hogy megvan a bizonyítvány, nagyon profik a szakmában, de akkor most honnan is lesz vevője?

A legnagyobb probléma, hogy az ilyen szakemberek alapította vállalkozás vezetője szinte mindig meg van győződve róla, hogy ha jó a termék, a szolgáltatás, akkor az úgy is eladja magát.

Azonban az élet mindig igazolja magát. Előbb-utóbb mindig előjön az ősi kérdés: nem jönnek a vevők, most akkor mi lesz?

Megoldás, ha értékesítőt, eladót vagy ügynököt alkalmaz?

Kézenfekvő megoldás, de sajnos ahogy nem lehet minimálbérért alkalmazni egy cégvezetőt, aki mindent megcsinál helyettünk, úgyanúgy nem fog találni profi értékesítőt sem.

Ha a pénzügyektől eltekintünk, akkor is ott van az alap probléma, hogy meg kell találni a profi értékesítőt. Elnézést a kifejezésért, de mégis, hogy a csudába akar profi értékesítőt felvenni, ha fogalma sincs mit is kell csinálnia egy értékesítőnek?

Aztán a következő sarkalatos pont a betanítás. A legtöbb szakmában meg kell tanítani az értékesítőnek a termékünket, szolgáltatásunkat, meg kell ismertetni vele a célpiacunkat. Ki fogja ezt elvégezni? Arról nem is beszélve, hogy egy magát profi cégnek tartó vállalkozásban ezek a képzések folyamatosak.

Még ha ezeken túl is jut, mi alapján fogja meghatározni, hogy jó munkát végzett az értékesítő vagy sem?

Minden vállalkozásnak vannak és lesznek kiemelt ügyfelei, akik a cég vezetőjével, vagyis Önnel akarnak majd üzletet kötni. Ezzel pedig vissza is értünk a kiindulási pontra, hogy Önnek meg kell tanulni profi értékesítővé (is) válnia.

Az értékesítés nem egy könnyű mesterség. Van aki szereti van, aki nem. Azonban, ha vállalkozás indítását tervezi, akkor nem kerülheti meg ezt a dolgot. Hiába a sok szakmai siker, a tökéletes és profi termék vagy szolgáltatás, ha nem áll mögötte olyan ember, akik képes értékesíteni azokat.

2018-01-06T18:56:50+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!