Három dolog, ami megöli a vállalkozásokat

//Három dolog, ami megöli a vállalkozásokat

Ha már régóta tervezi az üzletnyitást, a vállalkozás indítását, esetleg már vállalkozó, de úgy érzi, SEHOL sem áll, akkor ez a tanács biztosan hasznos lesz…

Mi is az a 3 dolog?

1. Átláthatatlanság, túl sokat egyszerre

A napokban beszélgettem egy ismerősömmel, aki vállalkozást szeretne indítani.

Megkérdeztem tőle, hogy mégis mivel szeretne foglalkozni?

Azt válaszolta, hogy több tevékenységet is el akar indítani. Többféle szolgáltatás lesz és még termékek forgalmazásával is akar foglalkozni (konkrétumot direkt nem írok, ez most nem a reklám helye). Mindezt teljesen egyedül.

Én csak hallgattam, hallgattam a szolgáltatások és termékek áradatát, fajtáit. Amikor már nem bírtam tovább megkérdeztem tőle, hogy járt-e mostanában a postán?

Először igen meglepett arcot vágott.

Legutóbb, amikor a postán várakoztam, azt figyeltem, hogy egy alkalmazott mi mindennel kell, hogy foglalkozzon. A postás néni átvett egy nagyobb csomagot, majd elment és fénymásolt, faxolt, papírkötegekből próbált valamit kiolvasni.Teltek a percek, a postán pedig egyre  több várakozó lett (a morgolódás is egyre nagyobb lett). Miután elvitte a csomagot a raktárba, visszaült és még beszkennelt néhány csekket, majd ajánlott az ügyfélnek sorsjegyet, csokit, üdítőt és még ki tudja mi mindent. Ennél már csak az lett volna szebb, ha befektetési lehetőséget vagy gépjármű biztosítást is ajánlott volna.

Az ismerősöm ekkor már kezdte érteni, hogy hova akarok kilyukadni.

Elmondtam neki, hogy amikor egy (kezdő) vállalkozó túl sok szolgáltatással vagy termékkel próbál megjelenni, az könnyen felaprózhatja az idejét és a cégét egyaránt. Ennek az lesz az eredménye, hogy az ügyfelek nem kerülnek kiszolgálásra időben, csökken a vezető és a cég produktivitása, valamint a munkakedve is idővel alább hagy.

Nem arról van szó, hogy nem lehet új szolgáltatásokat vagy terméket bevezetni, de a “kevesebb, néha több”.

 

2. Tervezettelenség

Sokszor beszéltem már a tervezésről, de muszáj erre a témára újra és újra visszatérni a bekapcsolódó új olvasók miatt.  De egyébként is úgy tűnik, hogy ezt a témát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A napokban olvastam egy friss felmérést, amit a CIB Bank készített:

“A kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) több mint a fele az adott évre, vagy maximum csak egy-két évre tervez előre, 18 százalékuk pedig egyáltalán nem szokott stratégiai tervet készíteni.”

Tehát ahogy esik úgy puffan.

Mit is jelent ez a gyakorlatban, a mindennapi munka során?

Rengeteg megkezdett, de félbehagyott munkát jelent.Valami fontosabb mindig közbe jön. Ilyenkor néhány megnyugtató szó:

“Ha lemegy ez a nagy hajtás…

  • …majd befejezzük a honlapot
  • …bevezetünk egy jó ügyfél nyilvántartót és nem kell keresgélni az ügyfelek elérhetőségét
  • …foglalkozunk majd a marketinggel is”

Talán ismerős lehet ez Önnek is.

Ez eset pedig mindketten jól tudjuk, hogy mi lesz a félbemaradt munkákkal.

Semmi!

Mindig jön újabb és újabb sürgősebb feladat. Ezt hívják napi tűzoltásnak, ami azokra a cégekre jellemző, ahol nincsen stratégiai tervezés.

Ha Ön is ebben a cipőben jár, akkor jó szívvel ajánlom Önnek egy üzleti terv készítését (igen, még akkor is, ha már több éve működik a vállalkozása).

Ha pedig még nem indította el az üzletét, akkor erre az egy dologra ne sajnálja az időt és a pénzt.

Miért jó, ha van egy tervet Önnek és a cégének?

Azért, mert így nyugodtabban fog tudni aludni. De tényleg. Tudni fogja, hogy holnap, egy hónap vagy egy év múlva mivel kell foglalkoznia. Az ember munkaidejét feladat listává változtatja, amin már „csak” pontról pontra kell végig haladni.

Könnyebben fogja tudni megkülönböztetni a sürgős és a fontos feladatokat (ha nem tudja pontosan mi a kettő közt a különbség olvassa el, korábbi cikkemet ide kattintva).

Az eredmény: egyre hatékonyabban fog tudni dolgozni, ezáltal a vállalkozása is egyre eredményesebbé válik.


3. Minden ötlet jó?

Nagyon szeretem hallgatni az induló vállalkozókat. Lelkesek, tele vannak ötletekkel. Ilyenkor rengeteg új és friss ötletet hallok, ami lázban tartja őket, és semmi mással nem akarnak foglalkozni.

Ilyenkor szoktam javasolni, hogy üljünk le egy kávé mellé és beszéljük át részletesen is az ötletet.

Mindig biztatni szoktam az induló vállalkozókat, de úgy gondolom, hogy tanácsadóként muszáj őszintének lennem, így néha nem lehet elkerülni a kellemetlen beszélgetéseket sem. Úgy gondolom, ha leülünk beszélgetni, azt azért tesszük, hogy a vállalkozás sikeres legyen és ne az ablakon szórja ki feleslegesen az amúgy is nehezen megtakarított pénzét.

Az, hogy valaki jónak gondol egy ötletet, esetleg a családja és néhány barátja is biztatja még nem indokolja, hogy minden ötletet érdemes megvalósítani. Fontos, hogy több szempontból is szemügyre vegye az ötletet, hátha csak első pillantásra tűnik olyan zseniálisnak.

Mire figyeljen az üzleti ötlet során? Az üzleti ötletekről szóló előző heti cikkemet ide kattintva olvashatja el.

 

Mai cikk összefoglalása:

Érdemes tehát:

  • az üzleti ötletet alaposan átgondolni (számszerűsítve is)
  • minimálisra csökkenteni azokat a tényezőket, amelyek rontják a személyes hatékonyságát és a cég eredményességét
  • kezdetben egyszerűbb és az ügyfelek számára is átláthatóbb szolgáltatásokat/termékeket érdemes bevezetni
  • gondos és következetes tervezéssel meghatározni a napi feladatokat
2016-11-09T16:10:17+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!