Hogyan állítson fel működőképes stratégiát?

Ön ismeri vállalkozásának a piacát, a konkurenciáit? Tudja hogyan lehet stabil a cége, de mégis rugalmas a stratégiája? Megfogalmazta milyen céljai vannak a vállalkozással rövid-, közép és hosszútávon? Tisztában van ezeknek a céloknak a pénzügyi vonzataival?

Ha nemmel válaszolt ezekre a kérdésekre, akkor se keseredjen el, mert nincs vele egyedül. A hazai vállalkozási gyakorlat egyelőre azt mutatja, hogy a hazai cégek több mint 70%-a csak hitelkérelem vagy pályázat, esetleg új befektető keresése miatt készít üzleti tervet. Nem rendszeresen, stratégiai megfontolásból, pedig az üzleti terv igazi értéke ebben van.

Stratégia felállításának első lépései

Több szempont alapján is el lehet kezdeni az elemzést. Különböző módszerek szerint lehet felmérni a cég jelenlegi helyzetét. Kezdésnek azonban már az is elég, ha néhány kérdésre válaszol. Először is fontos a gazdasági környezet, a versenytársak, a termékek és szolgáltatások fajtái, valamint a saját cégének ismerete. Persze könnyű azt mondani, hogy ismerjük mindezeket, sokan mégis téves következtetéseket vonnak le, esetleg az ismeretek hiánya miatt nem tudják pontosan megválaszolni a kérdéseket. Egy induló vállalkozás esetén ez akár végzetes hiba is lehet.

Piachoz kapcsolódó alapkérdések:

  • Kik a fő versenytársai a piacon? Miért éppen ők? Mi az erősségük/gyengeségük?
  • Mik a saját cége erőssége/gyengesége?
  • Milyen lehetőségei vannak a piacon, amit még nem használt ki?
  • Merre veszi az irányt? Hová halad a piac?
  • Mennyire könnyű belépni a piacra? Lesznek-e az elkövetkezendő időszakban kilépők/belépők? Ha igen, akkor miért? Hogyan fogja ez a piacot megváltoztatni?

Vásárlókhoz, ügyfelekhez kapcsolódó alapkérdések:

  • Kik a vásárlói? Miért éppen ők azok?
  • Hogyan gondolkodnak ügyfelei a termékeiről / szolgáltatásairól?
  • Hogyan vásárolnak? Vannak-e időszakos trendek a vásárlásnál?
  • Mennyire „árérzékenyek” a vevők?
  • Mennyire hűségesek a vásárlók cégéhez? Hogyan lehet megtartani őket?

Sajnos sokan gondolják úgy, hogy ezek mennyire egyértelmű kérdések és mi sem egyszerűbb ezt megválaszolni. Általában ők azok, akik tévesen mérik fel helyzetüket és lehetőségeiket. Ha ezekre a kérdésekre már vannak megfogalmazott és leírt válaszai, akkor jó eséllyel tényleg ismeri a piacot. Ha nem, akkor két lehetősége van. Az egyik, hogy minél hamarabb elkezdi gyűjteni az ezekkel kapcsolatos információkat, a másik lehetőség, hogy kikéri egy szakember véleményét. Ha ezzel megvan, akkor el lehet kezdeni építeni egy hatékony stratégiát.

Célkitűzés

Fontos még említést tenni a célkitűzésről is. Talán már kicsit elcsépeltnek tűnik a kifejezés, mégis egy nagyon fontos lépése a tervezésnek.

Milyen a jó célkitűzés? Pontosan megfogalmazott, konkrét és mérhető.

Lehet egy feladat elvégzéséhez kapcsolódó célkitűzésünk, de lehet nagyobb méretben meghatározott célunk is. Utóbbi esetében a részfeladatok megoldása (mérföldkövek) vezetnek el a kitűzött tervünkhöz. Fontos, hogy a részfeladatokhoz dátumokat, költségeket határozzunk meg és felelős személyeket jelöljünk ki. Talán ez a legnehezebb, hiszen előre kellene gondolkodnunk, ami hát valljuk be őszintén, már közelít a jövendöléshez. Mégis időt kell szánni erre a feladatra. A meghatározásnál támaszkodhatunk a már korábban összegyűjtött információkra, beszélgessünk a kollégákkal, családtagokkal, barátokkal, hogy ők hogyan látják a piacot, terméket stb.

Üzleti terv meghatározott időre

Érdemes az üzleti tervet elkészíteni rövid- (1 év), közép- (3-5 év) és hosszútávra (több mint 5 év). Javaslom, gondolják végig a vállalkozásukat érintő területeket, mint például a pénzügyek, alkalmazottak, marketing, fejlesztések stb. és mindegyiknél határozzanak meg célokat, majd vázoljanak fel hozzá egy-egy tervet.

Elkészíthetjük ezeket a terveket úgy, hogy kitűzünk egy nagyobb célt és azt próbáljuk meg kisebb feladatokra bontani. Van, akinek azonban az a könnyebb, ha az 1 évesből gondolkodik tovább 3, majd 5 évre. Mindenkinek magának kell ezt eldönteni, hogy melyik működik, melyikkel tud pontosabb tervet készíteni. A terv célja, nem egy kőbe vésett szabály kell, hogy legyen. Sokkal inkább egy útvonal, amitől néha el lehet térni. Azonban fontos, hogy ilyenkor tudatos legyen az eltérés: miért is csinálunk valamit másként, mint ahogy korábban gondoltuk. Ha utólag tapasztalunk eltéréseket, akkor viszont ki kell deríteni az okát.

Ha elkészült a tervvel, már csak egy feladata maradt: elkezdeni a megvalósítását!

 

2017-11-01T18:53:35+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!