Igazgató, felső-vezető, menedzser, főnök és még sok titulussal lehet találkozni a cégeknél, de ki is az igazi vezető?

Az egyszerű emberek irigykednek a vezető beosztású emberekre a magasabb fizetés miatt, a rugalmasabb időbeosztásuk miatt, mert ő sosem dolgozik, csak utasítgat. Ez valóban így van?

Egy vállalkozást vezetni egyáltalán nem könnyű feladat. A legnehezebb, hogy napi szinten embereket kell irányítani, ami valljuk be számos konfliktus forrása. Egy jó cégvezetőről sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy henyél biztosan nem. Nagyon kevés emberből válik kiváló vezető beosztású ember.

Sokféle titulus létezik a vezető beosztású személyre, de valójában három féle vezetőről beszélhetünk.

Nézzük sorba!

1. Tulajdonos

A tulajdonos úgy tekint a cégre, mint gyermekére. Ő volt, aki kigondolta, pénzt fektetett bele, mert hitt benne. Erős érzelmi kötődés alakul ki. A cégvezetők többsége szíve szerint “tulajdonosi szemléletű” alkalmazottakat keres, akik úgy tekintenek a vállalkozásra, mintha az sajátjuk lenne. Sajnos nagyon nehéz ilyen elkötelezett alkalmazottakat találni, de nem lehetetlen. Azt azonban ha tetszik, ha nem el kell fogadnunk, hogy az alkalmazottak döntő része számára a vállalkozásra sosem a sajátjukként fognak tekintenek. Mondjuk ki őszintén, ha tehetik, lopják a papírt a nyomtatóból, próbáljak lefaragni a munkaidőt.

2. Menedzser

A menedzserek azok a típusú vezetők, akik számára a legfontosabb, hogy a munka rendben, határidőre el legyen végeztetve. A menedzser szervezi meg, hogy kinek mi a feladata, majd ellenőrzi az elvégzett munkát és, hogy minden rendben működik. Végül neki kell értékelnie az embereket és a folyamatokat.

Kulcsfontosságú szerepet töltenek be. A menedzsereket általában a multik alkalmazzák, akik olyan szervezeti struktúrákat képesek kialakítani, ami hihehetlen jól tud működni még a kevésbé rátermett menedzserekkel is.

Ezzel szemben a kisvállalkozások vezetői sem nem szeretik, sem nem értenek hozzá, unalmasnak találják. Folyamatosan az újabb és újabb “megváltó” ötleteikkel töltik a napjukat, de képtelenek ezeket a napi rutinban felépíteni és megvalósítani. Ha körülnézünk, rengeteg remek ötlettel ellátott ember van, csak éppen nem bírják ezeket a gyakorlatban megvalósítani.

3. Vezető

Egy jó vezető tudja, hogyan kell az embereket irányítani. Számos könyv jelent meg a témában, azonban a jó vezetőt Antoine de Saint Exupery idézetével lehetne a legjobban jellemezni: “Ha egy hajót akarsz építeni, akkor ne hívd össze az embereket fát vágni és a munkát szétosztani, hanem ébressz bennük vágyakozást a széles, végtelen tenger iránt.”

Kit nevezhetünk jó vezetőnek? Azokat az embereket, akik nem csak a “megtorlás és szankciók” eszköztárát ismeri. Egy jó vezető kitűnik azokban a szervezetekben is, ahol ezek a lehetőségek nem adottak, mint például az önkéntes szervezetek, MLM hálózatok.

Hogy ilyenkor mit tesz egy jó vezető?

Kedvet csinál az embereknek a munkához! Onnan ismerhetők fel a jó vezetők, hogy aki találkozik vele és a beszélgetés után azt érzi, hogy tele van energiával és tettvággyal.

Ön milyen gyakran találkozik ilyen emberrel? Sajnos ennyire kevés a jó vezető.

Ha vállalkozás indítása előtt áll, akkor el kell döntenie, hogy mindennel egymaga fog bíbelődni, vagy megtanulja és elsajátítja a vezetői készségeket és továbblép saját korlátain. Nem könnyű feladat lesz, ezt megígérem, azonban az út hihetetlenül élvezetes tud lenni.

2015-02-12T10:57:10+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!