Kintlevőségek és követelések kezelése

Minden vállalkozás életében előfordul, hogy egy elvégzett munka vagy az eladott terméke után nem kapja meg a szerződés szerinti pénzt. Sajnos nagyon sok cég küszködik emiatt pénzügyi problémákkal, ami napi szinten veszélyezteti a működésüket.

Ön is ebben a kilátástalan helyzetben van? Két dolgot tehet: hibáztatja a rendszert, a gazdasági helyzetet, a politikusokat, az embereket vagy tanul a hibákból és megpróbál tenni is valamit a helyzet ellen.

Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a jelenlegi jogi környezet túlságosan engedékeny, egy teljesen lehetetlen törvényi szabályozással szinte bátorítja a szélhámosokat és tolvaj cégeket. Sajnos a gazdasági helyzet kihatással van a magyar bankokra is, így jelentősen megszigorodtak a vállalati hitelezés feltételei, ami eddig megoldást nyújtott átmeneti fizetőképesség esetén. Ez is csak tovább mélyíti az amúgy is komoly problémát. Azonban ne felejtsük el, hogy ezek olyan tényezők, ami ellen nem túl sokat tudunk tenni a mérgelődésen és bosszankodáson kívül.

Nézzük meg mi az, amit viszont meg kell tenni, hogy megkapjuk a jogos követelésünket.

Az első lépés annak elhatározása, hogy innentől mindig fizetni fognak az ügyfeleink és partnereink. Talán ez túl idealistának tűnik, azonban a gond fő forrása igenis az, hogy sok vállalkozó beletörődik a helyzetbe, hogy úgysem jut a pénzéhez időben és ezt az állapotot már teljesen természetesnek veszik. A vállalkozók többsége utál foglalkozni a kintlévőségekkel, a tartozások behajtásával.

Cégek akiknek mindig időben fizetnek…

  1. Pozícionálás

Miért van az, hogy bizonyos cégek folyamatosan várnak a pénzükre, míg mások mindig, ha nem is napra pontosan, de időben megkapják a pénzüket. Az első és talán legfontosabb dolog a cég üzenete a partnerek és ügyfelek felé. Ezek az üzenetek a következők:

  • Nekik előre csak készpénzben fizethetnek
  • Átutalás esetén csak a pénz beérkezését követően kapja meg a szolgáltatást vagy a terméket
  • Függőségi viszony miatt (pl. áramszolgáltató, telefonszolgáltató) nem merik nem kifizetni a tartozást
  • A szolgáltatás egyedülálló, amit máshol nem kaphat meg

Vannak vállalkozások, amik mágnesként vonzzák a legrosszabb ügyfeleket. Általában ezek a vállalkozások valamilyen sztenderd dolgot árulnak, amit az ügyfél még számos helyen igénybe tud venni. Természetesen igénybe is veszi, ahol olcsóbb… Nehéz úgy versenyezni másokkal, ha csak az ár az egyetlen tényező, amivel ki tud emelkedni versenytársai közül. Mindig lesz olyan konkurense, aki olcsóbban fogja tudni adni ugyanazt a terméket vagy szolgáltatást.

Biztosan sokakban itt felmerül a gondolat, hogy az én helyzetemben ezt nem lehet megcsinálni. A cég pozicionálása a marketing egyik alapvető feladata. Ez mondja el a vevőnek, hogy mivel foglalkozik a cégünk, miért van ránk szüksége és miért fontos, hogy időben fizessen. Egy rosszul megfogalmazott marketing üzenettel csak azt érjük el, hogy bevonzzuk a nem fizető vevőket.

  1. Szerződések

Mindenki tudja mennyire fontos, hogy a szerződések tartalmazzanak minden feltételt és szankciót a későn vagy a nem fizető ügyfelekre nézve. Ez megint egy olyan dolog, amivel nem szeretnek foglalkozni a vállalkozók, ezért rábízzák az ügyvédre, aki természetesen nem ismeri a cég működését és pénzügyi folyamatait. Ez általában akkor derül ki, ha vita van. A vitás helyzeteket pedig érdemes inkább megelőzni, mint belebonyolódni.

  1. Nyomonkövetés

A nyomonkövetéshez elengedhetetlen egy nyilvántartás, amiben rendszeresen vezetjük ügyfeleink pénzügyi teljesítését. Ebből mindig láthatjuk a késedelemben lévő számlákat, illetve ügyfeleink fizetési magatartását.

  1. Behajtás

Erre minden vállalkozásnak időben fel kell készülnie. Szükséges egy előre meghatározott stratégia, amelyben megfogalmazzuk magunknak, hogy mikor kit kell keresni, mit kell írni és mikor szükséges bevonni az ügyvédünket.

Számos feladata van egy vállalkozónak nap, mint nap, én mégis arra biztatom Önt, hogy szorítson időt erre a feladatra is, hogy jövő ilyenkor már ne azt számolja mennyi kifizetetlen számlát hozott át a újévre.

2018-01-06T18:53:21+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!