A helyzet nem túl fényes: csak minden tizedik magyar felnőtt figyel az egészséges táplálkozásra.

Sokan keresnek meg levélben, azzal, hogy olyan vállalkozást terveznek indítani, ami az egészséges táplálkozást helyezné előtérbe. Ilyenkor az egyik szemem sír, a másik nevet.

Jómagam is az egészséges táplálkozás híve vagyok, azonban, ha vállalkozásról van szó, sajnos nem elég az ismerőseinktől kapott pozitív visszajelzés. Ha valaki vállalkozást szeretne indítani az első lépések egyik a kutatómunka.

Statisztikák és felmérések

A GfK Hungária 1989 óta vizsgálja meg időről időre a felnőtt magyar lakosság étkezési szokásait. Nemrég jelent meg egy elemzés, ami szerint a felnőtt lakosságnak csupán 10%-a figyel arra, hogy tudatosan és egészségesen táplálkozzon.

A felmérésből kiderült, hogy mik is az étellel, étkezéssel szembeni fő elvárások.

Az első helyen az étel elkészítésének ideje áll. Ennek megfelelően tízből hatan nem tartanak semmi kivetnivalót abba, ha félkész ételt kell fogyasztaniuk. Ezekbe az ételekbe kerülő kémiai anyagok miatti aggódást pedig túlzónak érzik.

Az étkezés gyakorisága is felmérésre került, amiből kiderült, hogy minden második felnőtt napjában háromszor étkezik, minden harmadik magyar pedig előnyben részesíti a köztes étkezéseket is, így ők négyszer vagy annál is többször esznek naponta. A lakosság közel háromnegyede egyébként úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen étkezik, és csak valamivel több, mint az egynegyede mondta azt, hogy „inkább rendszertelenül” eszik.

A fő étkezések közül legfontosabbnak továbbra is az ebédet tartja a többség, ami abból derült ki, hogy a lakosság 69 százaléka minden nap meleget ebédel.

Az egészséges táplálkozásra mindössze tízből egy magyar felnőtt figyel oda tudatosan.

A testsúly kérdése hazánkban is egyre inkább központi téma. Mindössze tízből egy válaszadó figyel oda arra, hogy olyan ételeket fogyasszon, melyek segítségére vannak testsúlya megtartásában, illetve az ideális testsúly elérésében. Ezzel szemben a válaszok fényében a legfontosabb érvek sorrendben egy étel mellett: hamar elkészüljön, egészséges legyen, ízletes legyen.

Mielőtt élelmiszeres vállalkozást indítana, mindenképpen nézzen utána a témába kapcsolódó statisztikáknak, felméréseknek. Ezek jó kiindulási alapot adnak arra, hogy az Ön tervei mennyire állnak összhangban a tényekkel.

2018-01-06T18:55:11+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!