Eltelt egy újabb félév és érdemes ilyenkor visszatekinteni, hogy merre tart a vállalkozásunk

Sajnálatos módon a marketing sok cégvezetőnek a kiadások kategóriájába tartozik.

Úgy gondolják, hogy mivel nem tartozik közvetlenül a vállalkozás tevékenységéhez, ezért átmenetileg minden további nélkül szüneteltetni lehet. Ön szerint is így van?

 

A marketing tevékenység olyan befektetés, ami a vetés-aratás törvényszerűsége mentén működik. Így, ha folyamatosan nincs vetés, akkor ezzel együtt később az aratás is elmarad. Amennyiben nem foglalkozunk a marketinggel, nem csak a szűk esztendőkben számíthatunk kisebb bevételre, hanem az enyhülés idején sem jön el az áhított felemelkedés.

Válságos időkben a marketing tevékenység csökkentése általában reflexszerűen működik a kisvállalkozásoknál. Hogyha hangsúlyt helyezünk a megfelelő tudatos marketingtevékenységre, ezt kihasználva, még erősíthetjük is a piaci pozíciónkat, hiszen nagy valószínűséggel a konkurencia is a költségcsökkentésnek ezt az útját fogja választani.

Félévi értékelés

A sikeres vállalkozás titka a szerencsén kívül az átgondolt marketing tervben rejlik, amit, ha papírra vetünk, akkor sokkal biztosabb kézzel tudunk megvalósítani. Ilyenkor félévkor ismét át kell tekinteni ezt a tervet, hogy mi valósult meg, mi megy a terv szerint és mi az, amit hiába terveztünk, mégsem valósítottunk meg.

… majd tekintsen előre

Vegyük számba a lehetséges marketing stratégiákat! Ezek lehetnek például: termék kivonása, termékskála bővítés, a márka, arculat megújítása, a termék, vállalkozás pozícionálása és annak kommunikálása a piac irányába, a cég újrapozicionálása, megújítása. Vevőszám emelés, egy főre eső eladás növelése, vevői elégedettség növelése.

A nehéz időkben semmiképpen ne mondjunk le a szórólap vagy katalóguskészítésről, az interneten való megjelenésről, a vevőkkel való kapcsolattartás különböző fajtáiról vagy a célcsoportnak szóló rendszeres kommunikációról.

Ha mégis minden kötél szakad, és okvetlenül szükség van a reklám célú kiadások csökkentésére, akkor se hagyja abba a reklámozást, érdemes inkább az alábbi ingyenes marketingeszközöket kihasználni:

  1. Az e-mail marketingeszközök közé tartozik például a hírlevelek, e-mail kampányok küldése. A hírlevél célja nem feltétlenül vásárlásra való ösztönzés, inkább a bizalomépítés vagy a szakértelem erősítése. Az e-mail kampányok a termékeladásban játszanak fontos szerepet, nagy előnyük, hogy nem terheli postaköltség.
  2. A keresztmarketing tulajdonképpen kölcsönös ajánlás, együttműködés alapján működik. Célszerű olyan cégekkel felvenni a kapcsolatot, akik hasonló célcsoportoknak kínálnak terméket/szolgáltatást. Például, költségcsökkentés lehet közös szórólap készítése, vagy hirdetési felület bérlése.
  3. Az Internet-marketingeszközöket a mai világban már nem szabad lehagyni a palettáról. Egyik alapvető eleme a honlap. Ám a weblap esetén kulcstényező lehet a magas látogatottság folyamatos fenntartása, a keresőkben való jó helyezés elérése, valamint a folyamatos frissítés és aktualizálás. Az internet számos ingyenes lehetőséget kínál ezzel kapcsolatban.
  4. A pozitív szájreklám ereje felbecsülhetetlen az üzleti életben. Ahhoz, hogy a bevételünk szempontjából is előnyös beszédtémát generáljunk a vevőink körében, inkább kreativitás, mint pénz szükséges. Az uborkaszezon idején az emberek különösen levertek, depressziósak lehetnek, ezt kihasználva, már apró figyelmességekkel is jó érzéseket, pozitív élményeket szerezhetünk ügyfeleinknek, amit aztán – ingyen reklámot szerezve ezáltal cégünknek – a legtöbbször megosztanak ismerőseikkel.

A fenti marketingeszközök segítségével csökkenthetjük átmenetileg a kiadásokat, de ennek ellenére a kifelé áramló kommunikáció és annak hatása megmarad, sőt jobban célba érhet. Soha ne feledjük, a nehéz időszak után is van élet, és ennek üzleti sikere a nehezebb időszak idején tett marketingtevékenységen áll vagy bukik.

Ön hogy értékelte az elmúlt fél évet a vállalkozásában?

2018-01-06T19:20:17+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!