Még mindig válság van?

Amíg naponta bejár a munkahelyére nem is gondolná, hogy van ennél rosszabb dolog is, ami nem más, mint amikor elindítja a vállalkozását és úgy kell bejárnia az üzletbe vagy irodába, hogy… tegnap sem rendeltek semmit és ma sem jött be senki”. Ezek után miben reménykedhet, mi lesz holnap? Még mindig válság van?

Itt a megoldás…

Szeretek családi és baráti körben bográcsozni, így gyakran jártam a nyár folyamán több telepen tűzifát vásárolni. Érdekes volt látni, hogy egyes helyeken folyamatosan voltak vásárlók, míg máshol még csak a portást se nagyon lehetett megtalálni, mert éppen kávézott valahol.

Egyik ilyen helyen személyesen a tulajdonossal tudtam beszélni – mint egyedüli vásárló -, aki arról panaszkodott, hogy a válság óta mennyire nehezen megy a “biznisz”, alig van vevője. Hát igen, ezt a tűzifa árán is látni lehetett (tudod ez az amikor az utolsó vásárlón próbál mindent behozni).

Nehéz elképzelni ennél rosszabbat egy vállalkozás életében, mint amikor néhány vevő folyamatosan van, de sosincs elég. Bezárni talán nem érdemes bízva abban, hogy valami változni fog, de a tisztes megélhetéshez éppen kevés.

Ebben a bizonytalanság előbb-utóbb elveszíti az ember először a lelkesedését, majd a hitét is.

Mit lehet tenni ilyen esetben? Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy a pénz oda áramlik, ahova a figyelem irányul. Ez lenne a kiindulópont, ha még nem olvasta el, akkor mindenképpen pótolja.

De nézzük meg most mi is játszódik le a vásárló fejében:

Valamikor 2008 őszén berobbant a pénzügyi válságnak nevezett hisztéria. Ez már önmagában óvatosságra intette az embereket.

Ahogy egyre többször hallhattuk a médiában, a félelem lett rajtunk úrrá. Mindenki találgatta, hogyan fogja őt személy szerint érinteni. Ilyen helyzetben az emberek többsége úgy gondolta, hogy vigyáznom kell még inkább a pénzemre és csak akkor vásárolok, ha már látom ennek az egész pániknak a végét.

Azóta eltelt 5 év és sok minden változott.

Sajnos azonban nem pozitív értelemben. Egyre több vállalkozás számol be arról, hogy mennyivel nehezebben boldogul, mint a válság előtt.

Volt ahol elmaradtak az éves prémiumok és fizetésemelések, volt ahol bércsökkentések történtek, de nagyon sok helyen komoly létszám leépítések történtek.

És ezzel a kör be is zárult.

Ezek után várhat arra, hogy talán hamarosan jobbra fordul a helyzet. Azonban lássuk be ez nem túl valószínű, hiszen akkor már rég megoldódott volna a probléma. Ugyanis a probléma megoldása nem a kivárás. Ez a lehető legrosszabb stratégia.

Ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik bíznak az államban, a politikusokban, a szociális juttatásokban, hogy majd jobbra fordul a helyzet és ha személy szerint vele probléma lesz, majd az állam gondoskodik róla.

Én személy szerint nem hiszem, hogy ezen az útvonalon kellene haladnia bárkinek is. De ezt mindenki maga döntse el.

Fel kell ismerni, hogy a játékszabályok megváltoztak.

  • Mi lenne, ha Ön lenne az a vállalkozó, akihez folyamatosan járnak a vevők, majd újra és újra visszatérnének?
  • Mi lenne, ha kétszer annyi megrendelése jönne be folyamatosan és így előre tudna tervezni?

Szerintem újra felfedezné azt a lelkesedést, amivel még anno belevágott! Így már kicsit jobban aludna és vidáman kelne!

De mit is kell megtennie ezért?

Meg kell ismernie az új játékszabályokat és eszerint kell játszania a játékot.

Ehhez az első lépés, hogy megtalálja azt a szűk, de fizetőképes keresletet, akik vásárolni fognak.

Ha pedig a cél a vállalkozás indítása, vagyis még csak most tervezi az üzletnyitást, akkor van néhány lépés, amit mindenképpen meg kell tennie mielőtt belevág. Ehhez nyújt kiindulásként segítséget az ingyenes üzletnyitási segédletünk.

2016-11-09T16:10:17+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!