Megatrendek: ezekre figyeljen oda, ha vállalkozást indít

//Megatrendek: ezekre figyeljen oda, ha vállalkozást indít

Megatrendek, amelyekre jobb odafigyelni, ha vállalkozás indítását tervezi

Gyakran hallom a kérdést: Egy kisvállalkozásnak vidéken mi köze a világban zajló nagy változásokhoz?! Rossz hírem van, mindenkinek köze van a világ túl felén zajló változásokhoz is.

Ezek közül is a legfontosabbak a megatrendek – ezek az egész világra kiható, hosszan, éveken-évtizedeken keresztül ható meghatározó trendek. Ha ezeknek nem felel meg a vállalkozásunk, akkor komoly esélyünk van a csődlistára kerülni. A teljesség igénye nélkül néhány megatrend, amire érdemes odafigyelni!

1. Moor törvénye

A jövőkutatás az egyik kedvenc témám, amivel nagyon sokat foglalkozom. Talán meg fog lepődni, azon amit most olvasni fog. Moor 1965-ben fogalmazta meg, hogy az elektronika másfél-két évente lefelezi az árát. Azaz, azonos árért másfél-két évente kétszer akkora teljesítményű számítógépet vehetünk. Ez a törvény lassan ötven éve igaz. A technológiai fejlődés óriási mértékű változásokat fog elindítani. Erről egy későbbi cikkemben fogok külön kitérni, mert ez alapjaiban fogja átalakítani a vállalkozásokat. Egyelőre elég, ha csak erre fog emlékezni, a további részletekről később.

2. Az élet felgyorsult

Az internet és az egyre magasabb követelményeket támasztó ügyfelek, vevők elhozta azt az életet, amiben mindenki úgy érezheti, hogy “repülnek a napok és a hetek”. Emiatt mindenki, mindent azonnal akar. Hol vannak azok az idők, amikor még hónapokat kellett várni egy autóra?

3. Alacsony szállítási költségek

A technológia fejlődésével a szállítás is egyre olcsóbbá válik, így az óriás vállalatok számára nem jelent problémát, messzi földrészekre áttelepíteni a telephelyeiket. Ma már senkinek nem okoz gondot, akár egy csavar megrendelése Ázsiából vagy éppen egy doboz igazi Indiai tea. A konténeres szállításnak és az olcsó légi szállításnak köszönhetően ma már a világ bármely részére eljuttatható bármi viszonylag olcsón és viszonylag gyorsan.

4. Mobilitás

Elsősorban a mobil internet és a mobil eszközök (laptop, táblagépek, okostelefonok) elterjedésével ma már mindenkit el lehet érni, bárhol is legyen. Az emberek innentől nem kötöttek egy helyhez, gyakorlatilag bárhonnan tudnak dolgozni.

5. Közösségi háló

Az emberek mindig is közösségbe szerveződtek. Az internet megjelenése után elkezdtek kibontakozni kisebb-nagyobb közösségek, amelyek végül közösségi hálózattá alakultak. Ma már teljesen ingyen kapcsolatot tarthatunk az ismerőseinkkel, akik a világ másik részén vannak. A vállalkozóknak azt kell felismernie, hogy hatalmas erő van ezekben a közösségben, ami felemelheti cégét, de végleg tönkre is teheti.

6. Demográfiai változások

A fejlett országok nagy részén már 30 éve tart egy elöregedési folyamat. Talán ez az egyik legnagyobb megatrend,  ami csendesen, észrevétlenül a feje tetejére állítja a világot. A növekedésből csökkenés lesz. Egyes szakemberek szerint ennek a trendnek a végére még úgy 50-100 évet biztosan várnunk kell.

7. Fejlődő országok előretörés

A fejlődő országokban (pl. India, Ázsia, Dél-Amerika) ezzel szemben egyre több a fiatal munkaerő. A világ legnagyobb gyártó és termelő vállalatai ide kezdik kihelyezni gyáraikat, így a GDP-növekedés ezekben az országokban várható. Ez persze a mi országunkra nézve nem túl kedvező képet jósol. Eddig is már komplett iparágak mentek a süllyesztőbe, mint a ruhagyártás, cukorgyártás, cipőipar és a gépipar.

Személyes véleményem

Érdemes átgondolnia Önnek is, hogy a vállalkozására mely trendek lesznek hatással 2015-ben. Biztatom, hogy kezdjen el utána járni Ön is ezeknek a trendeknek, hogy ne érjék meglepetések. Aki tudja merre tart a piac és képes vele együtt változni, annak soha nem kell félni attól, hogy mi lesz a vállalkozásával. Sokszor ez egyáltalán nem könnyű és sokszor fájdalmas döntések sorozatát kell meghozni, de csak a változás ad lehetőséget a fejlődésre.

2018-01-06T18:52:35+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!