Piackutatás nélkül fejleszteni öngyilkosság!

Ismerje meg és kövesse a piac igényét, ahelyett, hogy kitalálná! Mostanában népszerű az Apple példáját felhozni. Steve Jobs vallásosan kerülte a piackutatást, ő volt a kivétel. Úgy tett óriási előnyre szert, hogy kitalálta, mire fog vágyni a piac a JÖVŐBEN. Ő a kivétel. A kivétel, pedig erősíti a szabályt.

Ezzel szemben egy kisvállalkozó nem engedheti meg ezt a luxust. Ön nem kerülheti ki a piackutatást. Nagyon kevés ember jut arra a szintre, mint Steve Jobs, hogy előre kitalálja, megérezze mi lesz a következő trend. Addig pedig marad a piackutatással járó munka.

A kisvállalkozó azt árulja, amire az embereknek jelenleg szüksége van, amire vágynak.

Fontos a folyamatos fejlesztés, de ez már megint csak a következő szint, ahova el kell jutni, ha már biztosak az alapok.

A legtöbb kisvállalkozás fennmaradása azon múlik, hogy képes-e kielégíteni a piac igényét, képes-e folyamatosan hozzáigazítani a kínálatát a változó igényeknek. Ha elindult azon az úton, amikor Ön próbálja meg kitalálni mire lesz majd kereslet, akkor azt javaslom álljon meg egy pillanatra és gondolkozzon el. Mikor végzett utoljára piackutatást? Elvégezte-e már az alapvető marketing feladatok? Kihasználta-e már az összes értékesítési csatornát? Attól tartok, hogy a legtöbb kisvállalkozó, ha őszintén megválaszolja ezt a kérdést, akkor találna olyan lehetőséget, ami még kiaknázatlan, ami fontosabb lenne, csak éppen nincsen hozzá kedve, ideje.

A piacnál nem lehet okosabb

Manapság azt látom, hogy sok ember formál véleményt olyan dolgokról, amiről csak felszínes tudása van. Ahogy mondani szokás mindenki ért a politikához és a focihoz. De egyébként is, általában mindenki jobban tudja, mit csinálna a másik helyében.

A tipikus és sokszor végzetes hiba, pedig, amikor valaki okosabb akar lenni, mint a piac.

Fejlesszünk vagy ne fejlesszünk?

Esetleg Ön is gyakran azon gondolkodik, hogy mi újat adjunk a piacunknak? Milyen új terméket, szolgáltatást vezessünk be? Milyen legyen az új honlapunk?

Ahelyett, hogy Ön döntené el, hogy mi a jó és mi nem, engedje meg, hogy döntsön a piac. Mellesleg, ha nem engedi meg, akkor is el fogja dönteni a piac. Ez így működik.

Amíg a fontos döntéseket nem a piackutatásra, a piac visszajelzéseire alapozza, hanem az ismerősök, barátok, ne adj isten csak a saját véleményére, addig minden fejlesztésre kiadott forint csak kidobott pénz lesz az ablakon. Felejtse el, hogy a munkatársára vagy a „marketing gurura” hallgat. Amíg rájuk hallgat, csak okoskodni fog, de okos nem lehet.

Alapszabály, hogy véleménye lehet, de komoly üzleti döntést a saját véleményre alapozni tilos.

Ahogy a mondás tartja: a piacnak mindig igaza van, még akkor is, ha nincs igaza.

 

2018-01-06T18:54:54+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!