Miért fontos, hogy vállalkozásának legyen egy küldetése?

//Miért fontos, hogy vállalkozásának legyen egy küldetése?

Sokan nem foglalkoznak a vállalkozás küldetésének témájával. Az oka, hogy nem is igazán értik ennek a valódi célját és értelmét.

Már szinte hallom is néhány felháborodott vállalkozó hangját: „kisvállalkozásom van, foglalkozzanak ezzel a multik”.

Ha Ön is így gondolja, hadd meséljek el akkor egy történetet!

Legutóbb egy fényképezőgép vásárlására szántam el magam. Már hosszú évek óta fotózok, mint lelkes amatőr, de eddig sosem volt igazán jó fényképezőgépem.

Az első komolyabb próbálkozásaim édesapám Zenit fényképezőgépéhez köthetőek (többféle objektívvel, külső vakuval stb.). Akik ezen megtanultak fotózni, azok könnyen boldogulnak a mai digitális fényképezőgépekkel is. Nos igen, az egy igazi fényképezőgép volt. Fiatalabb olvasóimnak említem, külön kellett még filmet cserélni benne. A képek otthoni előhívásáról már ne is beszéljük – sajnos ebben már nekem sem volt részem.

Szóval… tudtam, hogy milyen fényképezőgépet szeretnék vásárolni, már csak az volt a kérdés, hogy hol. A nagyobb összegű vásárlások előtt szeretek alaposan körülnézni az interneten. Meg is néztem több műszaki boltnak a weblapját (webáruházát).

Őszinte leszek, a vége felé már ásítoztam, mert annyira unalmasak voltak ezek az oldalak. Ez pedig egy halálos bűn minden cég számára. Annyi, de annyi cég van ma már a piacon, hogyha ezek közül az Ön vállalkozása nem tűnik ki valamivel, húzhatja is le a rolót.

 

Most kérdezhetné, hogy függ össze egy weboldal a vállalkozás küldetésével?

Több marketingkutatás és elemzés megállapította, hogy az emberek az érdekes cégeket választják. Azokat a cégeket szeretik, aminek van egy jó sztorija, stílusa.

Mondom még egyszer, mert ez a lényeg:

ÉRDEKES CÉG, JÓ SZTORI!!!

A legérdekesebb azonban az, hogy az emberek még akkor is ezeket a cégeket választják, ha annak a rossz híréről hallottak.

Gondoljon csak néhány nagy cégre: Apple, Microsoft, Google, Facebook… micsoda sztorik állnak a cégek mögött! Elképzelhető, hogy Önnek is volt már rossz tapasztalata valamelyikkel kapcsolatban, de mégis használja a szolgáltatásukat, terméküket.

Mindenkiben elindul egy érzés, amikor meghallja ezeket a neveket. És ez a lényeg. Botrányok, jogi viták övezik ezeknek a cégeknek a nevét, mégis milliók követik őket és vásárolnak tőlük. Tudom, most azt gondolja, hogy ők több millió dollárt költenek a közönségkapcsolatra és reklámokra, amivel helyrehozzák ezeket a hibákat. Ez részben igaz is, de ha megérti a lényeget, akkor Ön alkalmazni tudja kicsiben a saját vállalkozására vonatkoztatva.

Egyet azonban nem szabad elfelejteni. Az emberek ma már egyre edzettebbek hála a médiának, így ma már csak az erős érzelmekre képesek reagálni. Az unalmas küldetés ma már senkit nem érdekel: „Cégünk elkötelezett a vevői igények legmagasabb szintű kiszolgálásában”. Ez a rizsa. Ez senkit nem érdekel.

Az emberek sztorikat és érdekességeket akarnak, amin majd csámcsoghatnak és dicsekedhetnek (ha megvásárolták a legújabb terméket).

Ma már érdekes és meghökkentő dolgokkal lehet csak kitűnni a tömegből. Azonban ennek a fajta kommunikációnak van egy másik oldala is. Abban a pillanatban, ahogy elkezdi alkalmazni ezeket a megkülönböztető jegyeket a külső szemlélőket azonnal megosztja:

 

Lesznek, akik imádni fogják, míg másokban ellenszenvet vált ki.

Csak az unalmas dolgokról van egységes véleménye az embereknek, de az meg senkit nem érdekel.

 

A küldetésnek nem csak kifelé van jelentősége

Amikor meghatározásra kerül a cég küldetése, akkor Ön nemcsak a vevők felé fog kommunikálni, hanem az alkalmazottak felé is.

Valamikor a rendszerváltás után a reggeli tornák és a vállalati himnusz között kezdték el a cégek meghatározni a „küldetésnyilatkozatukat”, amit aztán jól látható helyen ki is függesztettek.

A reggeli torna és a vállalati himnusz már a múlté, de a céges küldetés megmaradt. Ez pedig nem véletlen. A küldetés az, ami irányt mutat mind a cégnek, mind a dolgozóinak. Egy jó küldetés pedig kifelé megkülönbözteti a céget, befelé pedig motiválja az alkalmazottakat.

Egy ember sokkal könnyebben áll egy jó ügy mellé. Egy jó ügy motiválja igazán, nem az, hogy csak azért kelljen dolgozni, hogy megélhessen a következő hónapban is.

Egy küldetés iránt tud igazán elköteleződni, ahhoz nem, hogy a tulajdonos keressen minél több pénzt!

 

És ha megkérdezik Öntől, hogy mi a cége küldetése, mit fog mondani?

Egy kis segítség a saját küldetésének a megfogalmazásához. Néhány nagy cégnek a küldetése:

 • Honda: Az álmok ereje.
 • Levi Strauss & Co: Az emberek szeretik a ruháinkat és megbíznak a cégünkben. A világon a legvonzóbb és legszélesebb körben viselt utcai ruhákat fogjuk a piacra vinni. Felöltöztetjük a világot.
 • Manchester United Football Club: A szurkolókból vevőket csinálunk.
 • Nike Inc.: Inspiráció és innováció minden atlétának a világon.
 • Adidas: A lehetetlen nem létezik.
 • Sony (Az 1950-es években): Azzá a céggé válni, amely arról a legismertebb, hogy lerombolta a japán termékek rossz minőségéről kialakult képet.
 • Tesco: A legfőbb célunk az, hogy olyan értéket adjunk a vásárlóinknak, amellyel elnyerjük az élethosszig tartó hűségüket.

 

Mai levél összefoglalása:

 • meg kell értenie miért is fontos, hogy rendelkezzen vállalkozása egy küldetéssel
 • az emberek az érdekes cégeket keresik
 • legyen egy jó sztori a cége vagy a terméke mögött
 • a marketing kommunikáció megosztja az embereket (lásd pl. Norbi Update)
 • a céges küldetése motiválja a dolgozókat is

 

Feladat: ne csak olvassa, hanem valósítsa is meg:

Örömmel venném, ha megírná véleményét a cikkről és ezzel együtt vállalkozásának a küldetését.

Az Ön cégének mi (lesz) a sztorija? Mitől lesz izgalmas és más?

 

 

2016-11-09T16:10:17+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!