Gyakori kérdés az induló vállalkozások vezetőinek a fejében:

Milyen vállalkozási formát válasszak? Hogyan döntsem el? Melyiknek mi az előnye és hátránya?

A vállalkozás formájának megválasztásakor több szempontot kell figyelembe venni és mérlegelni.

Érdemes időt szánni erre a kérdésre, hiszen sok százezer, akár millió forint is múlhat azon, hogy milyen vállalkozási formát választ. Más részről egyszerűbb mindjárt az elején jól megválasztani a vállalkozási formát, mint később a meglévőt változtatni.

A vállalkozási forma kiválasztása leginkább attól függ, hogy milyen céllal szeretne vállalkozást létrehozni:

  • Mi lesz a vállalkozás tevékenysége? Szolgáltató, termelő vagy kereskedelmi?
  • Milyen bevételere számít?
  • Mennyi és milyen jellegű költségei lesznek?
  • Egyedül vagy többen szeretnének vállalkozni?
  • Mekkora összeg áll rendelkezésre az indulásnál? Stb.

Ha nagyon elvonatkoztatunk a kérdéstől, akkor azt kell, hogy mondjam ez egy sokad rangú kérdés. Egy vállalkozás sikere vagy bukása nem ezen fog múlni.

Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozás nagyon jó vállalkozási forma, ha valaki csak ki akarja próbálni üzleti ötletét és a vállalkozói életet, illetve ha nem számol nagyobb forgalommal és bevétellel. Természetesen bármekkora forgalmat el lehet érni, nincsen jogszabályi korlátja. Dolgoztam olyan termelő céggel, ahol több, mint 400 ember dolgozott, és a vállalkozás formája egyéni vállalkozás volt.

Előnye, hogy gyakorlatilag ingyen alapítható és elkezdhető. A tevékenység befejezése is egyszerű, az egyéni vállalkozást a vállalkozói igazolvány leadásával és az adóhivatalhoz beadott záró bevallással egyszerűen be lehet fejezni. Ezen kívül további előnyt jelent, hogy egyéni vállalkozóként a tevékenység szüneteltethető (más vállalkozási formánál ezt nem lehet megtenni).

Az egyéni vállalkozás legnagyobb hátránya, hogy saját vagyonával felel a tulajdonos és a megítélése is kevésbé jó, mint egy Kft-nek. Amint a forgalom is engedi, érdemes átváltani Kft-re.

Betéti társaság (Bt.)

2015-ben Betéti társaságot minimális alaptőke nélkül is lehet alapítani. Ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy akár 10.000 forinttal is elindítható. Azonban ez a gazdasági forma szép lassan úgy tűnik, hogy ki fog kopni a magyar gazdaságból, hiszen nem igazán van előnye a Kft-vel szemben. Akik kisebb tőkeigényű és alacsony kockázatú, esetleg családi vállalkozásban gondolkodnak, azoknak érdemes lehet ezt választani.

Legalább egy beltag és egy kültag szükséges a megalapításához. A beltag a vállalkozás kötelezettségeiért saját vagyonával is felel, a kültag pedig a vállalkozásba befektetett vagyona mértékéig.

Az előnyök között kell megemlíteni, hogy olcsó, hátránya pedig az alacsonyabb közmegítélés, valamint a beltag teljes vagyoni felelőssége.

Korlátolt felelősségű társaság (Kft.)

A Korlátolt felelősségű társaság (Kft.) jellemzően nem családi, hanem inkább üzleti partner alapon szerveződő vállalkozási forma.

Sokan megriadnak a Kft. alapítástól, mert sok helyről azt lehet hallani, hogy 3 millió forint szükséges a megalapításához. Ez az összeg nagyon sok induló vállalkozásnak nem áll a rendelkezésére. Azonban, csupán ennyi információra alapozni egy vállalkozás életének indítását nem egy bölcs döntés.

Arról nem is beszélve, hogy ezek a félinformációk tévedések sokaságát vonhatja maga után.

A törvény valóban 3 millió forintos alaptőkét határoz meg egy Kft. megalapításához, de azt már csak kevesen írják le, hogy nem kell azonnal befizetni a teljes 3 millió forintot a társaság bankszámlájára. Továbbá nem csak készpénzzel teljesíthető a 3 millió forint. Ezek azok az apró részletek, amikre érdemes odafigyelni, akár segítséget vagy tanácsot kérni.

Előnyként elmondható, hogy a tulajdonos nem felel teljes vagyonával a vállalkozásért (ha a törzstőke be van fizetve), és magasabb a közmegítélése (komolyabb cégnek tartják). Könnyebben eladható, illetve könnyebben vonhatók be partnerek, befektetők. Hátránya talán a nagyobb tőke előteremtése és a valamivel magasabb alapítási költség.

További vállalkozási formák

Jellemzően ezek a vállalkozási formák azok, amiket választanak a tulajdonosok. Amennyiben Önt egy másik cégforma érdekli, írja meg nekem!

Maradt még kérdése a témával kapcsolatban?

  • Ha további kérdése van a vállalkozási formákkal kapcsolatban, vagy szeretne vállalkozást alapítani, érdemes felvenni a kapcsolatot a cikk alatt található hirdetőkkel.
  • Ha tőlem kérdezne, keressen bizalommal. Kérjen egy személyes vagy telefonos tanácsadást, ahol át tudjuk beszélni részletesen is a kérdéseit.
  • Ha tetszett, vagy hasznosnak találta a cikket, kérem lájkolja és ossza meg ismerőseivel is.
  • Ha nem szeretne lemaradni a legfrissebb hírekről, hasznos tippekről és ingyenes segédletekről, akkor iratkozzon fel hírlevelemre! A feliratkozásért még ajándék tanulmány is jár!
  • További segítséget az oktatási anyagok menüpont alatt talál.
2018-02-28T11:46:28+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!