Minőség vagy mennyiség? A lassú mozgalomról

///Minőség vagy mennyiség? A lassú mozgalomról

Álljon itt egy személyes ajánlás (nem üzleti), amiről véleményem szerint érdemes egy kicsit elgondolkodni. Emiatt engedje meg, hogy ebben a cikkben tegeződve szólítsam meg.

A mai felgyorsult és rohanó világban egyre kevesebb időnk jut arra, amit valóban szeretnénk. A mindennapi versenyben senki sem szeretne lemaradni. Ismerős az érzés, amikor reggel úgy kelsz, hogy minden áldott nap meg kell nyerni a csatát? Mindig be kell bizonyítanod, hogy te vagy a legjobb? Talán már benned is felmerült a gondolat, hogy lassítani kellene. De hogyan?

“Ha zavarba ejtőnek találod az életet, nem vagy egyedül. Majdnem hétmilliárdan vagyunk így. Ez persze nem gond, mihelyt felismered, hogy az élet nem egy probléma, melyet meg kell oldanod és nem is egy játék, amelyet meg kell nyerned.
Ha túl elszántan próbálod összeilleszteni egy nem-létező kirakójáték darabjait, lemaradsz az összes valódi szórakozásról. A sikerhajhászás erőlködését a szerencse kegyeltjének könnyedségére cserélheted, ha ráébredsz, hogy kizárólag azok a szabályok és korlátok léteznek, amelyeket mi szabunk önmagunknak.
Légy tehát merész, és ne aggódj amiatt, hogy mit gondolnak rólad az emberek! Egyébként sem végzik túl gyakran ezt a tevékenységet.”*1

Néhány hónappal ezelőtt hallottam először a Lassú Mozgalomról (Slow Movement), aminek az ötlete és eszmei mondanivalója megfogott. Egy teljesen új perspektívából kezdtem el szemlélni az élet minden területét.

Hogy jött létre a mozgalom?

A mozgalom kialakulása egészen az 1986-os évekre nyúlik vissza Rómába. Mindenki tudja, hogy az olaszok életében mennyire fontos szerepet tölt be a főzés és az étkezés. Amikor Rómában egy újabb McDonald’s étterem készült megnyitni kapuit, egy kis csoport tiltakozást kezdett nemcsak az új étterem, de annak “gyors étkezéshez” (fast food) kapcsolódó teljes filozófiája ellen is. Így jött létre a Lassú Étel (Slow Food) civil szerveződés, melynek célja a helybéli és hagyományos módon elkészített ételek támogatása volt. A mozgalom népszerűségét követve születtek meg hasonló módon a következő mozgalmak (csak, hogy néhányat említsek):

 

Kiterjesztő szemlélet

  • Lassú Utazás (Slow Travel): Lényege, hogy a nyaraló egy helyen töltsön minél több időt, megismerve a környéket és a helyi közösséget. Szállás esetén szóba jöhetnek a farmok vagy a sátorozás; a lényeg az önellátás.
  • Lassú Dizájn (Slow Design): A bútorok, ruhák vagy ékszerek tervezői természetbarát anyagokat használnak termékeik készítéséhez. A legismertebb slow designerek a brit Alastair Fuad-Luke, illetve az izlandi Thorunn Arnadottir.
  • Lassú Olvasás (Slow Reading): A lassú olvasás célja a kikapcsolódás mellett a szövegben való elmélyedés, de itt is megjelenik e mozgalmak lokalitás központúsága: helyi írók olvasására bátorítanak és kiemelik a helyi irodalmi fórumok, események jelentőségét.
  • Lassú Sport (Slow Exercise): A lassú mozdulatokon és elmélyedésen alapuló sportok, mint a jóga vagy a tai chi tartoznak ide.
  • Lassú Iskola (Slow School): A lassú oktatásban a Montessori- és a Waldorf-pedagógia módszerei a mérvadóak, figyelembe véve a gyerekek egyéni tempóját és sajátosságait. Emellett a környezettudatos nevelésre és az ökológiai tudatosság kialakítására koncentrálnak

A számok alapján a mozgalom életképesnek bizonyult: a Slow Food például több mint 100 ezer taggal büszkélkedhet a világ 132 országában, és 114 város érdemelte ki, hogy használja a csiga-logót és a Lassú Város (Slow City) titulust.

A mozgalom célja egyáltalán nem a konzervatizmusról szól. Sokkal inkább a valós értékek megőrzése, melyeket mindig veszélyeztetett az esztelen pénzhajhászat filozófiája. Többször bebizonyosodott már, hogy a minőség és a mennyiség örökös fordított arányban vannak egymással. Nem lehet az egyiket úgy növelni, hogy az ne menjen a másik rovására. Ez így van a gazdaságban és élet minden területén is.

Tavaly az Egyesült Államokban megszületett a Lassú Pénz (Slow Money) mozgalom is. A magát a jövő gazdasági paradigmájaként hirdető projekt a helyi farmokba, gazdaságokba való befektetésre buzdít. A tagok fontosnak tartják, hogy a befektetők közvetlen kapcsolatban álljanak azzal, amibe invesztálnak, ennek érdekében összehozzák őket a termelőkkel, hogy megismerjék egymást. Az ötletgazda Woody Tasch szerint a jelenlegi kritikus gazdasági körülmények között sokat számítanak ezek a tényezők, és állítja: a válság a mozgalom létjogosultságát fogja igazolni. A Slow Money alapítványa az idén kezdi meg működését, és körülbelül 100 millió dollárt tervez szétosztani amerikai termelők között. A kritikus szemlélők nem annyira befektetésnek, mint inkább életérzésnek tartják a lehetőséget, így ezt csak azok engedhetik meg maguknak, akiknek a szociális érzékenység fontosabb a hozamnál.

Ha az újságok, folyóiratok hasábjain vagy a világhálón keresünk cikkeket, elemzéseket nem sok sikerrel járunk. Néhány éve valószínűleg hasonló sikertelenség kísérte volna a fenntartható fejlődés tárgyában indított kutakodásainkat. De ahogyan a sustainable development elsőre furcsán hangzó magyar tükörfordítása, a fenntartható fejlődés mára elfogadott, mindennapi szókapcsolattá vált, érzésem szerint a lassú mozgalom is (lassan) beivódik a köztudatba.

Elindult egy új mozgalom, Lassú Blogolás (Slow Blogging) néven. Egyik lelkes és valószínűleg legismertebb híve a kanadai Todd Sieling, aki még kiáltványt is írt a Lassú Blogolás alapelveiről (Slow Blogging Manifesto). Ennek lényege, hogy a bejegyzés akkor kész, amikor te úgy gondolod és csak akkor teszed fel az internetre, ha meg vagy vele elégedve. Továbbá csak akkor írsz, amikor van mondanivalód, nem pedig amikor a népszerűséged fenntartása megkívánná. Sajnos egyre több cikk jelenik meg az interneten, amelynek nincsen semmi mondanivalója. Ma már ott tartunk, hogy hasznos információ nélküli (de még csak nem is szórakoztató) írások jelennek meg a nevesebb oldalakon is.
Ez az a dolog, amitől úgy érzem, hogy valóban más az oldalam. Soha nem írok csak azért, mert már régen írtam, mert kevesebben látogatták meg a weboldalam. Akkor kerül fel egy újabb bejegyzés, amikor tényleg úgy érzem, hogy tudok valamit adni az olvasóimnak. Elsősorban minőségi cikkeket és használható tudást.

Mi is akkor a valódi filozófiája a Lassú Mozgalomnak?

Szeretnék egy verset megosztani veled, ami talán a leginkább megválaszolja ezt a kérdést:

Lassú tánc

Nézted valaha a gyerekeket játszani a körhintán?
Hallgattad, amint az esőcseppek földet érnek tompán?
Követted szemeddel egy pillangó szeszélyes röptét,
Nézted a tovatűnő éjben a felkelő nap fényét?
Lassítanod kéne.
Ne táncolj oly gyorsan.
Az idő rövid
A zene elillan…

Átrepülsz szinte minden napodon?
S mikor kérded: “Hogy s mint?”
Meghallod a választ?
Mikor a nap véget ér, te ágyadban fekszel,
Tennivalók százai cikáznak fejedben?
Lassítanod kéne.
Ne táncolj oly gyorsan.
Az idő rövid..
A zene elillan…

Szoktad mondani gyermekednek, “majd inkább holnap”?
És láttad a rohanásban, amint arcára kiült a bánat?
Vesztettél el egy jó barátot, hagytad kihűlni a barátságot,
Mert nem volt időd felhívni, hogy annyit mondj: “Szia”?
Lassítanod kéne.
Ne táncolj oly gyorsan.
Az idő rövid.
A zene elillan.

Mikor oly gyorsan szaladsz, hogy valahová elérj,
Észre sem veszed az út örömét.
Mikor egész nap csak rohansz s aggódsz,
Olyan ez, mint egy kibontatlan ajándék.. melyet eldobsz.
Az Élet nem versenyfutás
Lassíts, ne szaladj oly gyorsan
Halld meg a zenét
Mielőtt a dal elillan.

(Szerző: ismeretlen)

Ha a cikkeimet pedig egy kicsit lassabban olvasod, talán jobban elmélyülsz és jobban leülepszik benned a mondanivalója.

A mozgalom hivatalos angol nyelvű oldalán további információkhoz juthatsz: http://www.slowmotion.com

Felhasznált irodalom alapján:

Csocsodalom –Fehérvári Zöld – http://www.csocsodalom.hu/
Korunk 2009 Június – http://www.korunk.org/
*1: Timothy Ferris: 4 órás munkahét

2017-08-26T12:20:41+00:00

A cikk szerzője:

Szia, én Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításával és fejlesztésével foglalkozom közgazdászként. Emellett napi szinten segítem az ügyfeleimet az online marketingben. Az általam írt cikkekben a saját gyakorlati tapasztalataimat osztom meg. Ha bármi kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban, írd meg kommentben!

Egy hozzászólás

  1. Galántai Gergely 2013-11-14 at 23:05 - Reply

    A cikknek a kategóriáját módosítottam “személyes vélemény”-re. Ezentúl az ilyen típusú cikkeket ebben a kategóriában fogom megosztani. Fontosnak tartom, hogy beszéljünk néha az etikus vállalkozások, környezetvédelem témájáról is. Végül is ez is kapcsolódik a vállalkozásokhoz!

Szólj hozzá a cikkhez!