Ügyfélszolgálat: uzenet@vallalkozasinditasa.eu

Az üzletnyitás (bolt)marketing szempontjai

A mai cikkem most az boltnyitás üzleti és marketing szempontjait veszi sorra. De azért a jogszabályi részre is kitérünk röviden.

Ha a vállalkozás indítása kerül szóba, akkor többféle üzleti modell közül választhat a leendő cégvezető. Sokaknak támad az az ötletük, hogy üzletet, boltot nyissanak. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az üzletnyitás során, valamint milyen jogszabályi előírásoknak kell megfelelni.

A jogi útvesztőben

Az üzletnyitás nem egyszerű feladat, mivel számos törvényi, jogszabályi előírásnak kell megfelelni, amelyek a legtöbb kezdő vállalkozó számára átláthatatlan rendszert alkot. Még tovább bonyolódik az ügy, ha élelmiszer vagy élelmiszer-jellegű termékek forgalmazását is tervezi.

Javaslom, hogy első lépésként töltse le az ingyenes üzletnyitási segédleteket, így a leggyakoribb boltok nyitásához szükséges feltételek megtalálhatók ebben az ingyenes segédletben.

Hogyan nyisson boltot?

Ha marketing szempontból tekintünk a boltnyitásra, akkor már szerencsésebb helyzetben vagyunk. Itt sokkal inkább a józan észre és kreativitásra érdemes hagyatkozni, természetesen figyelembe véve a vállalkozás anyagi lehetőségeit.

A legtöbben a jogszabályi megfelelésre helyezik a hangsúlyt, majd úgy gondolják, hogy a többi már magától is menni fog. Sajnos a gyakorlatban ez nem így van. Ahhoz, hogy egy bolt forgalma növekedjen és több vevője legyen, egy jól átgondolt marketing és pénzügyi stratégia szükséges.

Mit érdemes átgondolni a bolt nyitása előtt?

 1. Milyen üzletet nyissak? Mit áruljak?

Ez a legkézenfekvőbb kérdés, amely minden további lépést megelőz. Érdemes először végiggondolni milyen termékekkel szeretne foglalkozni, mit szeretne árusítani. Vannak speciális termékek, amelyekhez külön engedélyek és szakvégzettségek szükségesek. Ez persze nem lehet kizáró ok, hiszen egy kis utánajárást követően beszerezheti az engedélyeket, ha pedig alkalmazottat vesz fel, akkor a szakvégzettségnek megfelelőt kell keresnie. A speciális termékek nagy szakértelmet igényelnek, így az eladó szaktudása és tapasztalata hatalmas előny lehet! Ezzel el is értünk a következő ponthoz…

 1. Ki fogja vezetni a boltot? Kik fognak benne dolgozni?

Sajnos még mindig nagyon sok helyen találkozhat a vásárló az unatkozó, flegma, egymással cseverésző eladókkal. Valóban unalmas lehet a munka, ha nincs vevő, és nincs ott a főnök, hogy a dolgozók orrára koppintson. Erre lehet jó a próbavásárlás, amiről egy külön cikkben már írtam.  Egy ilyen eladóval a több hetes, akár több hónapos tervezést is kidobhatjuk az ablakon.

Ezzel szemben egy kedves, segítőkész és talpraesett alkalmazott viszont az egekig is emelheti vállalkozását. Ön is találkozhatott már olyan vásárlóval, akik nem csak a termék vagy a szolgáltatás miatt, hanem kifejezetten az ott dolgozók miatt térnek vissza az üzletbe. Urak lelki szemei előtt megjelenhet a sarki sörözőből a formás idomokkal rendelkező pultos hölgy. A hölgyek pedig örömmel fogják vinni a jóképű sráchoz az autót mosatni 🙂 De most nézzük a következő pontot…

 1. A tervezett bolt helye, elhelyezkedése

Vajon mi alapján érdemes kiválasztani a bolt elhelyezkedését? Nyilván ez függ a forgalmazott termékek körétől, de vannak olyan szempontok, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni. Ha rosszul méri fel a bolt nyitásának a helyét, akkor az rögtön a bezáráshoz is vezethet. Nem elég feltételezni, hogy majd a vásárló tesz egy 5 perces kitérőt a buszmegállótól, vagy majd az autósok megállnak a forgalmas út mellett és betérnek. Ezekről a feltételezésekről meg is kell győződni, hogy a vásárlók is tényleg így gondolkodnak-e.

Érdemes odafigyelni továbbá:

 • van-e lehetőség a bolt környékén parkolni? Fizetős-e az a parkoló vagy ingyenes?
 • van-e közlekedési csomópont a közelben? Elmennek-e egyáltalán emiatt a vásárlók a bolt mellett vagy más útvonalon haladnak?
 • milyen egyéb boltok és intézmények vannak a közelben (pl. posta, orvosi rendelő stb.)?
 • érdemes a nem konkurens vállalkozókkal beszélni a környéken és megkérdezni a véleményüket a forgalomról
 • és végül: ha még nincs a környéken ilyen bolt, az nem jelent garanciát arra, hogy sikeres lesz
 1. Külső és belső megtervezése

A bolt külsejének a megtervezése függ az elhelyezkedéstől. Egy kisváros belvárosi részében, ahol régi típusú házak vannak, nem biztos, hogy sok minden változtatható. Legfeljebb egy cégtábla, de ennek részleteit is szabályozhatja a helyi önkormányzat vagy az épület tulajdonosa.

Mielőtt megbízna egy grafikust vagy saját maga állna neki a cégtábla megtervezéséhez, érdemes körbenézni hasonló jellegű boltok megjelenését, mind belföldön, mind külföldön. Ehhez nem kell messzire mennie, nagyon sok bolt hirdeti magát az interneten fényképekkel. Nagyon jó ötleteket lehet így meríteni.

A bolt berendezése és kialakítása egyáltalán nem olcsó. Ha szeretnénk minél kevesebb pénzből kihozni a maximumot, kérheti tanácsadó segítségét, aki ellátja kreatív ötletekkel. Sajnos a legtöbb vállalkozónak pont annyi pénze van, hogy ismerősöktől vagy innen-onnan, néhány polcot, használt bútorlapokat és kosarakat beszerezzen. Sajnos így egyáltalán nem egyszerű egy stílust kialakítani a boltnak, ami anyagában és színében is illene a forgalmazott termékekhez.

A megtervezése ennek egy külön szakma, aminek az eredménye az átlagostól, akár 20-30%-os forgalom különbséget is eredményezhet.

Ha már boltot fog nyitni, szánjon időt a külső és a belső megtervezésére. Ez az ami bizalmat vagy éppen bizalmatlanságot szül a vásárlóban, ez az amivel növelheti a vállalkozás forgalmát.

 1. Árcímkék, feliratok

Ma már egyre több boltban találkozhatunk digitális árkijelzővel, ez azonban a legtöbb vállalkozó számára vagy felesleges vagy még mindig nagyon drága. Azonban érdemes itt is kialakítani egy egységes megjelenést. A cetlikre kézzel írt árak és szövegek nem biztos, hogy bizalmat ébresztenek a vásárlóban, ezzel minősítjük a boltot is.

 1. Árazás

Biztos vagyok benne, hogy Ön is mondta már egy boltra, hogy túl drága. Általában az emberek ezt néhány termék vásárlása után már ki is nyilvánítják, ami egyértelműen azt fogja eredményezni, hogy soha többet nem fog visszajönni.

Fontos, hogy ne az árrés határozza meg végül az eladási árat. Egy bolt esetében érdemes komplex módon meghatározni az árakat. Ha Önnek cipőboltja van és betér egy vásárló, aki bőrcipőt szeretne vásárolni, akkor számos kiegészítőt el tud hozzá adni, mint például sámfát, cipőápoló szereket, cipőkanalat stb. Ha egy kicsit olcsóbban adja a cipőt, akkor még bőven megtérül a vásárlás, ha az egyéb kiegészítőket is megveszi a vásárló.

 1. Reklám

Talán az egyik és legfontosabb tanács, hogy reklámozni mindig kell, nem csak akkor, ha csökken vagy elfogy a vevő. Számos formában népszerűsítheti a boltot, azonban mindenképpen stratégiát kell erre is felállítania egy meghatározott költségkerettel.

Amit mindenképpen javaslok egy kisbolt számára is, hogy megtalálják az interneten. A potenciális vevők sokszor az interneten tájékozódnak először. Megnézik a bolt pontos helyét, nyitvatartási idejét és telefonszámát.

Aki nem található meg az interneten és nem reklámoz, az már tényleg csak arra számíthat, hogy pont a boltja elé téved egy-egy járókelő. Ezt a luxust pedig ma már egyik vállalkozó sem engedheti meg.

 

2018-01-06T18:57:09+00:00

A cikk szerzője:

Szia, én Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításával és fejlesztésével foglalkozom közgazdászként. Emellett napi szinten segítem az ügyfeleimet az online marketingben. Az általam írt cikkekben a saját gyakorlati tapasztalataimat osztom meg. Ha bármi kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban, írd meg kommentben!

6 hozzászólás

 1. Kiss Adrienn 2016-10-16 at 00:15 - Reply

  Jo napot kivanok! Kint elek Angliaban mar 4 eve.Jovore szeretnenk haza koltozni a parommal. Mindketten vallalkozast szeretnenk csinalni. Balaton kornyeken szeretnenk hazat venni. Ruha boltot szeretnek nyitni,de nem tudom,hogy kezdjek bele mellette meg online is arulnek ruhakat. Honnan tudom beszerezni nagyker aron a ruhakat? Amit nem tudok eladni azt vissza veszi a nagyker? Mi kell hozza,hogy boltot nyissak? Pl,ha csak a Balatonon szeretnek a szezonban arulni? Hogyan kezdjek hozza?Valaszat elore is koszonom.

 2. Galántai Gergely 2016-11-09 at 17:01 - Reply

  Kedves Adrienn! Köszönöm az érdeklődését. Kérem hívjon telefonon, hogy meg tudjuk beszélni a részletek. Galántai Gergely +36 20 4800 776

 3. Árvai Tamás 2017-09-11 at 18:38 - Reply

  Kedves Gergely!

  Párom és én,egy 25éve ..működő kisközértet veszünk át,az eddigi üzemeltetö nyugdijbavo vonulása miatt.Pest mellett.Amolyan yzocreál kisbolt.
  Tudna segiteni,a papirozás elinditásában?
  Köszönettel Árvai Tamás

  • Galántai Gergely 2017-09-22 at 08:42 - Reply

   Kedves Tamás! Örülök, hogy olvassa a blogomat! Kérem vegye fel velem a kapcsolatatot telefonon vagy írja meg e-mail-ben az elérhetőségét és visszahívom! Mobil: +36 20 4800 776 / E-mail: gergely.galantai @ vallalkozasinditasa.eu

 4. Kiraly Krisztina 2018-02-12 at 18:19 - Reply

  Kedves Gergely! Sajat elelmiszerbolt nyitasat tervezem,de sajnoy csak erettsegivel rendekezem. Jelenleg kulfoldon elek es e-learning bolti elado es boltvezeto tanfolyamot neztem,ahol tanusitvanyt allitanak ki a tanfolyam elvegzese utan.A kerdesem az lenne hogy ezzel a tanusitvannyal en nyithatok sajat boltot,vagy csak okj-s kepzettseggel lehetseges.Valaszat elore is koszonom:Krisztina

  • Galántai Gergely 2018-02-16 at 16:31 - Reply

   Kedves Krisztina! Valószínűsítem, hogy ez a képzés nem lesz megfelelő, mivel nem szakképesítésnek minősül. Intézményeknek OKJ-s képzéseket kizárólag a hatályos felnőttképzési törvény szerint megszerzett engedély birtokában lehet hirdetni és folytatni. Lehetőség van több iskolánál távképzésre, bár a vizsga miatt haza kell majd utaznia. Ilyen típusú iskolát lenne érdemes keresnie.

Szólj hozzá a cikkhez!