Ahhoz, hogy egy vállalkozást elindítson sok mindent át kell gondolni és meg kell tervezni.

Amikor kipattan egy ötlet az elménkből, akkor ez az első pillanatban jó tervnek tűnő dolog a feledésbe merülhet, ha nem rögzítjük írásban. A következő probléma, hogy vajon, hogyan kezdjünk hozzá.Néhány tipp, amivel ezt a problémát megoldhatja.

Egy új vállalkozás vagy tevékenység elindításán gondolkodik? Mindegy, hogy kényszerből teszi, vagy belső indíttatásból a lényeg ugyanaz: mindig meg kell tervezni írásban, elő kell készíteni a projektet, amihez információkat kell begyűjteni.

Ha már tudja mivel is szeretne foglalkozni, milyen tevékenységet szeretne folytatni vállalkozóként, annak megtervezésére a legjobb eszköz az „Üzleti terv” készítése. Sokaknak van némi elképzelése arról mi is az üzleti terv, azonban kevesen vannak, akik valóban ismerik a valódi értelmét és használatát. Még kevesebben vannak, akik jól el is tudják készíteni, hogy az valóban a vállalkozást segítse és ne csak egy felesleges pénzkidobáslegyen.

Egy profi módon megírt üzleti tervvel, nemcsak tisztábban fogja látni vállalkozás jelenlegi / jövőbeni működését, fejlődési lehetőségeit, de rövidebb idő alatt is képes lesz elérni üzleti és személyes céljait.

Induló vállalkozások esetében az üzleti terv elkészítését követően napfényre kerülnek a terveket akadályozó tényezők, illetve elkerülhetők a buktató, melyek eleve kudarcra ítélik a vállalkozást.

Mi is akkor a probléma?

A probléma, hogy a gazdasági iskolában soha senki nem tanította meg, hogyan is kell sikeresen vállalkozást vezetni. Még a felsőfokú iskolák között is ritka, ahol valódi és gyakorlati üzleti ismereteket tanítanának. Ebből adódik, hogy a kis- és középvállalkozások cégvezetőinek nagy része nem tudja hosszú távon tervezni a cégét.

A hazai cégek több, mint 70%-a kizárólag hitelkérelemhez, pályázathoz, esetleg befektetők keresése miatt készít üzleti tervet.

Az üzleti terv ma már nem a nagyvállalatok és az óriás multik kiváltsága. Ugyanúgy el lehet (és kell is) készíteni a legkisebb büfének is, mint a több száz főt foglalkoztató vállalatnak. Természetesen vannak eltérések az információ mennyiségében és részletességében, de ma már szinte elengedhetetlen, minden vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább egy alapszintű üzleti tervvel.

Sok vállalkozó van, akik nem jártak gazdasági jellegű iskolába, de az élet megtanította, hogy hogyan valósítsák meg önmagukat. Azok, akik több évtizede vannak a szakmában már sok mindent megtanultak, de a kezdő vállalkozások a manapság nincsenek könnyű helyzetben. Sokszor a tapasztalat hiánya, vagy a túlzott önbizalom ítéli halálra a vállalkozásokat, sokszor még akkor, amikor jóformán el sem indult. Mindezt teszik úgy, hogy még utólag sem találják meg a valódi okokat, a probléma valódi gyökerét.

Lépésről lépésre

Egy vállalkozás beindításakor lépésről – lépésre kell haladni ötleteink megvalósítása során, tervezés nélkül semmilyen beruházást nem szabad elkezdeni.

Nézzük meg röviden, hogyan kell lépésenként megvalósítani egy ötletet!

  1. Van egy jónak tűnő ötlete!
  2. Az ötletet részletesen le kell írni.
  3. Meg kell fogalmazni, hogy ez az ötlet miért pattant ki a fejéből.
  4. Meg kell határozni, hogy mik a céljai (rövid és hosszútávú célok, és ezalatt nem a pénzre gondolok).
  5. Mit szeretne elérni az ötlet megvalósításával?
  6. Mik a célpiacok?
  7. Esetleg milyen hiányt tud pótolni az adott piacon, amivel sikeres lesz a vállalkozása (ez a legnehezebb).

Ha ezeket leírta és megfogalmazta, akkor ezután jöhet a különböző tervek elkészítése.

Első olvasásra talán bonyolultnak tűnik, de ha megértjük a lényegét nem fog olyan bonyolultnak tűnni.

Ha végképp nem boldogulunk szakember segítségét is igénybe veheti. Javaslom, ha elkészült a tervvel nézesse át egy szakemberrel, aki objektív visszajelzést tud adni.

Néhány gondolatot követően végig megyek ezeken a lépéseken, illetve gyakorlati példákkal is megpróbálom egyértelművé tenni az adott feladatokat.

Egy személyes tapasztalat (név nékül)

Nemrég találkoztam egy fiatal párral, akik saját vállalkozást akartak indítani. Nagyon megdöbbentem azon, amit tapasztaltam. Ritkán találkozom olyan kezdő vállalkozókkal, akik gondosan megtervezik az egész indulást, azért, hogy ne menet közben érjék őket kellemetlen meglepetések.

Ez a pár eddig semmilyen vállalkozás működésével nem volt kapcsolatban, illetve eddig teljesen más tevékenységekkel foglalkoztak. Pontosan megterveztek mindent, számoltak, egyeztettek az illetékes hatóságokkal, illetve kértek szakmai tanácsokat. Így kellene minden vállalkozást elindítani, körüljárni a lehetőségeket, előírásokat. Talán így kevesebb vállalkozás menne tönkre, illetve több eséllyel maradnának fent a már működő vállalkozások. Valójában így elindítani egy vállalkozást jóval több időbe telik, mint a “vágjunk bele, valami majdcsak lesz” hozzáállással. De jóval több esélye lesz ennek a vállalkozásnak fennmaradni és működni, mintha tervezés nélkül vágtak volna bele a közepébe.

Ön szerint megéri ez a befektetett idő?

A mai világban jellemző, hogy kezdeni kell magunkkal valamit, mert kirúgtak a munkahelyünkről, nem találunk állást. Ezért kevés kezdőtőkével – ami jó esetben a saját pénzünk, rosszabb esetben kölcsönről beszélünk – gyorsan indítsunk be valamilyen vállalkozást, amely a mi elképzeléseink szerint nagyon jó lesz. Csak azután jön a fekete leves, hogy mi a gond? Ezt nevezzük kényszer vállalkozásnak. Azt hiszem ez a kifejezés mindenkiben negatív érzelmeket vált ki, de ha egy kicsit összeszedjük magunkat és a dolgok mögé nézünk ebből a „kényszerből” is kihozhatunk valami pozitív dolgot, ami esetleg hosszútávon biztos megélhetést jelent számunkra és a családunk számára.

Most mondhatná, hogy jó, jó, de a mai gazdasági helyzetben akkor sem könnyű elindítani és működtetni egy vállalkozást. Ezért nagyon fontos, hogy az a terv jól átgondolt, megfelelő mélységig megtervezett legyen.

Ha vállalkozás vagy új tevékenység beindításán gondolkozik, esetleg úgy érzi nem megfelelően működik a cége és lehetne nyereségesebb is, keressen telefonon vagy e-mailben és szívesen segítek.

2016-11-09T16:10:17+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!