Mikor mondhatja el vállalkozásáról, hogy sikeres?

Számos válasz született már erre a kérdésre, de egy biztos: minden vállalkozó sikerre vágyik.

Ha megkérdezünk egy kezdő vállalkozót vagy a sok éves tapasztalattal rendelkező cégvezetőt, esetleg egy kényszervállalkozót, mindannyian sikeresek akarnak lenni. Azonban, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanúgy fognak vélekedni erről a kérdésről.

Egy kényszervállalkozó számára óriási siker, ha az első néhány hónapban már vannak bevételei. Számos statisztika bizonyítja, mennyire nehéz egy kezdő vállalkozó számára az első év. Egy több éve működő vállalkozás vezetője számára siker lehet, ha egy új munkavállalóval tudja bővíteni a céget vagy növelni tudja a bevételeit és a profitját.

Célkitűzés

Minden vállalkozónak tisztában kell lennie mit is szeretne elérni rövid-, közép- és hosszútávon. Ehhez célokat kell kitűznie és mérni azokat. Ha nem éri el az adott célt, attól még lehet sikeres, csak éppen szubjektíven. Nem a külvilág mondja meg, hogy sikeres vagy-e, vagy sem, hanem önmagának kell ezt megválaszolnia.

Ettől függetlenül megvan a célkitűzésnek, a stratégiaalkotásnak a maga módszere. Érdemes számszerű célokat kitűzni határidővel, hiszen így rendszeresen ellenőrizni lehet, hogy jó úton halad-e a vállalkozás. Ha úgy tapasztaljuk, hogy valami nem megfelelően működik, akkor ezekre az eltérésekre akcióterveket kell készíteni, majd újra ellenőrizni az eredményeket. Tulajdonképpen a vállalkozás egy folyamatos célkitűzés-megvalósítás körforgásban létezik.

Alkalmazkodó képesség a siker kulcsa

Ma már nem újdonság, ha valaki azt mondja, hogy válság van. Az árak folyamatosan emelkednek, a kereslet csökken. Vannak, akik keseregnek ezen, de vannak, akik előnyükre tudják fordítani ezt a megváltozott helyzetet. Számos vállalkozó azonban nem képes felismerni a megváltozott körülményeket.

Vannak, akik nem változtatnak semmin, ha esik, ha fúj. Sok vállalkozásnál tapasztalható, hogy beleszerelmesedve a saját ötletükbe, termékükbe, módszerükbe, képtelenek objektíven látni a helyzetüket, és képtelenek más nézőpontból megközelíteni az őket érintő kérdéseket. Fel kell ismerni, hogy a sikerért, az eredmények eléréséért néha teljesen irányt kell váltani, módosítani kell a stratégiát, akár egyes céljainkat is felül kell vizsgálni. Ebben a helyzetben a sikeres vállalkozás titka az alkalmazkodó képesség.

A siker szubjektív fogalom, így mindenkinek magának kell tudnia, mit kell ahhoz tennie, hogy sikeresnek mondhassa magát. Az év vége és az újév eleje mindig remek alkalom arra, hogy átgondoljuk mit tettünk meg az idén a siker érdekében. Ettől függetlenül az új célok felállítása az év minden napján aktuális. Ön mit fog megtenni az év hátra levő részében, hogy sikeresnek mondhassa magát?

2015-02-09T16:51:45+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!