Napi gondolatok Peter Drucker után szabadon

//Napi gondolatok Peter Drucker után szabadon

Néhány hónappal ezelőtt részt vettem egy előadáson, ahol Dr. Kürti Sándor mesélt a cégéről. Érdekes volt hallgatni, hogyan építette fel a saját vállalkozását – elmondása szerint csak jókor volt jó helyen és mindig a megfelelő emberek vették körül. Az egész előadása alatt szerényen mesélt, talán ezzel nyerte el leginkább a hallgatóság szimpátiáját. A munkássága és az elért eredményei magukért beszélnek.

Kürti úr ajánlására megvettem Peter F. Drucker – Drucker minden napra c. könyvét, ami az év minden napjára egy-egy inspiráló és motiváló gondolatot oszt meg elsősorban a vállalkozók részére, de tulajdonképpen bárkinek hasznos lehet a munkája során.

Ennek nyomán úgy tervezem, hogy megosztok én is – ha nem is minden nap – de rendszeres időközönként egy-egy hasznos vagy éppen motiváló gondolatot.

Nem akarom egyáltalán a könyvet újraírni, de biztosan lesznek átfedések a kettő között, hiszen miután a könyvet olvastam számos gondolatát igyekszem beépíteni a munkámba és a vállalkozásomba is.

Első inspiráló és motiváló gondolat:
A marketing önmagában nem megoldás

Észrevette-e, hogy manapság mindenki keresi a siker titkát. Mindenki gyorsan akar sikeres lenni és meggazdagodni. Számos ilyen vállalkozót látok nap, mint nap, akik úgy gondolják, hogy levágják az utat és nekik sikerülni fog. Úgy gondolják, hogy ők tudják a titkos receptet, amivel egyszeriben minden gondjuk megoldódik.

Az egyik ilyen gyakori tévhit, hogy a jó marketinggel gyakorlatilag bármilyen céget fel lehet építeni és nyereségessé lehet tenni.

Százezreket, milliókat fektetnek a vállalkozás marketingjébe, mert elhiszik, amit a magyar és a külföldi marketing guruk mondanak.

De nézzük meg kicsit alaposabban a kérdést.

Ha tényleg a marketing hozza el a kívánt célt, miért van az, hogy az egyes szakterületek specialistái azt mondják, hogy az ő módszerük az igazi marketing megoldás?

Ezek alapján, ha marketingről van szó, mégis melyik eszköz lesz a sikerrecept?

  1. Alkalmazhat vagy megbízhat egy grafikust, aki elkészíti a weblapot és kialakítja a vállalkozás arculatát?
  2. Esetleg pénzt fektet egy SEO (keresőmarketinges) specialistába, aki majd a weblapot “keresőbaráttá” teszi, hogy minél többen találják meg az oldalt?
  3. Elindít egy direct marketing vagy e-mail kampányt?
  4. Vagy a jó reklámszövegíró fogja meghozni az átütő sikert?

A probléma nem ezekkel a területekkel van és nem is a szakemberekkel.

A probléma, hogy Önnek, mint vállalkozónak RENDSZERBEN kell gondolkodni és nem egy dologtól szabad várnia a megoldást.

Magyarán: nincsen egyetlen üdvözítő megoldás, a titkos sikerrecept nem létezik! Remélem, hogy most nem vettem el a kedvét, de fontos tudnia, hogy a marketing sem megoldás önmagában.

A lényeg: amikor a vállalkozását szeretné fejleszteni, ne csak a marketingben lássa a fejlődés lehetőségét.

Stratégiai szemléletre van szüksége, ezért mindig azzal a területtel kell foglalkoznia, ami a leggyengébb láncszem a gépezetben.

Sajnos a legtöbb kisvállalkozásnál nem azon fog múlni a siker, hogy melyik marketing területet fejleszti. Ennél jóval komolyabb ALAPVETŐ problémák állnak fenn.

Erről szól a most megjelent könyvem is: 21 nélkülözhetetlen lépés mielőtt vállalkozást indítasz címmel.

Nagyon ajánlom nem csak a kezdő vállalkozóknak, hanem azoknak is, akik egy biztos alapokon nyugvó vállalkozást akarnak működtetni.!

2018-01-06T18:58:44+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!