Napi tűzoltás helyett tervszerű működés

//Napi tűzoltás helyett tervszerű működés

Vállalkozóként fontos, hogy célokat tűzzön ki maga elé. Ahhoz, hogy ezeket a célokat elérhesse, terveznie kell, amihez nagy segítség egy jól elkészített üzleti terv.

Már több írásomban kitértem erre a kérdéskörre, de még mindig úgy látom, hogy nagyon kevés cégvezető tűz ki maga elé elérendő célokat, de még kevesebb az, aki meg is tervezi annak elérését. Azt meg már nem is kell mondanom, hogy még kevesebb az, aki el is tudja végezni a napi tervezett feladatokat.

Miért?

Azért mert folyamatosan közbejönnek a sürgős problémák, melyek üvöltenek a megoldásért.

Itt pedig tisztázni kell a fogalmakat:

 A “fontos”, illetve a “sürgős” feladatok között óriási különbség van.

A fontos feladatok a háttérben csendesen hevernek, sosem reklamálnak, hogy foglalkozni kellene velük, vagyis nem sürgetnek. Ezek a feladatok egyszer jönnek csak a felszínre, de akkor már általában késő.

Számos időgazdálkodásról szóló könyv már leírta, hogy meg kell tudni különböztetni a „sürgős” és a „fontos” feladatokat.

Valamiért úgy alakult, hogy az ember ösztönösen a sürgős dolgokat csinálja meg először, és csak ha marad ideje, akkor foglalkozik a fontos dolgokkal.

Ez az oka annak, hogy számos cégvezető nem kezdi el átszervezni vállalkozását, ezért nem indít el új értékesítési csatornákat, mint például egy új webáruház vagy egy weboldal. Ezek azok a dolog pedig, amik megoldanák a belső problémákat és ellátná a céget új vevőkkel. Ehelyett azonban folyamatosan sürgős feladatokat végeznek el és már nem jut idejük a fontosakra.

Érdekes egyébként az is, hogy a multiknál a tervezés és a tervszerű munka mindennapos és magától értetődő dolog, mint például a fogmosás. Ezzel szemben a kisvállalkozásoknál csak nyomokban lehet találni ilyen jellegű terveket.

Ez egy ördögi kör

Nincs idő a tervezésre, mert folyamatosan jönnek az üvöltő sürgősnek látszó feladatok, amik miatt úgy érzi a vállalkozó, hogy sosem tudja befejezni a feladatait. Ennek oka pedig pont az, hogy nem terv szerint dolgozik, hanem minden nap megküzd valahogy a szembejövő problémákkal, ezért vállalkozásából nem is lát mást, csak problémákat.

Számos vállalkozásnál vízválasztó volt a tervezés és a tervszerű munka bevezetése. Magyarán ők dönthettek a megszűnés vagy a teljes átszervezés mellet.

A tervezés mindenképpen a cégvezető egyik legfontosabb feladata kell, hogy legyen.

Az ügyvezetőnek nem a napi tűzoltással kell foglalkoznia, hanem a vállalkozás fejlesztésével, a cég építésével.

A tervszerű cégépítés, amely lényeges eleme a hosszú távú, stratégiai tervezés. Ezen persze a vállalkozók mindig fennakadnak, hogy mégis hogyan tervezzen évekre előre, ha még a holnapi napot sem látja. Azonban ezzel már be is kerültek egy ördögi körbe.

Nem kell itt több száz oldalas száraz elemzésre gondolni. Egy kisvállalkozás esetében elég szokott lenni néhány oldalas terv. Ennek elkészítésében már számos vállalkozást segítettünk, akik így egy új növekedési pályára álltak.

Azt a tervezési módszert, amit mi alkalmazunk, az elmúlt 10 évben folyamatosan tökéletesítettük, fejlesztettünk és teszteltünk már nagyon sok cégen. Munkánk során voltak 1 fős vállalkozástól kezdve több száz főt foglalkoztató középvállalatok is.

Erről bővebben az üzleti terv alatt olvashat.

A tervezés előnyei között kell megemlíteni, hogy gyorsan elkészíthető és több évre előre meghatározza a cég útvonalát, amelynek eredménye, hogy átértékelődnek a prioritások a fontos és sürgős feladatok megoldása során.

2018-01-06T18:59:00+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalamon a vállalkozásindításhoz és a marketinghez kapsz segítséget. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!