Pro és kontra: miért legyek vállalkozó?

//Pro és kontra: miért legyek vállalkozó?

Az utóbbi években nagyon sokan külső kényszer hatására válaszolták meg a fenti kérdést. Akik a válság hatására elvesztették egyik napról a másikra az addig biztosnak vélt állásukat, jól tudják milyen nehéz napjainkban új munkahelyet találni. A munkanélküliségi ráta tavalyi évben történelmi csúcsot döntött meg (2010. december és 2011 február között 11,5%) és a munkanélküliség átlagos időtartama is egyre hosszabb, ami jelenleg 18 hónap.

A hosszú hónapok sikertelen álláskeresése után sokan, utolsó mentsvárként saját vállalkozást indítanak. Ezeket a vállalkozókat nevezzük kényszervállalkozóknak. Ahogy a nevében is szerepel, valamilyen kényszer hatására alapítanak céget.

A jobbik eset, amikor belső indíttatásból válaszolja meg valaki ezt a kérdést. Ez a belső késztetés adódhat abból, hogy a jövőben saját lábra szeretne állni és keresi a lehetőségeket, hogy saját vállalkozást indítson. A legtöbb kezdő vállalkozó elsődleges céljai között a függetlenné válás, a munkaidő szabad megválasztása és a több jövedelem kerül meghatározásra. Vannak, akik a meglévő munkájuk mellett kezdik el a vállalkozást másodállásban, míg vannak, akik felmondanak és ezt követően teljesen új alapra helyezik a megélhetésüket. Mindkét verziónak vannak előnyei és hátrányai is, de a megfelelő tervezéssel mindkét út járható.

Vállalkozónak születni kell?

Gyakran előfordul, hogy a családtagok, a barátok „segítő” szándékkal próbálják lebeszélni: “nem is vagy te az a vállalkozó típusú ember”, vagy “nem is rendelkezel olyan jó üzleti vénával” és “felesleges saját üzleten gondolkozni, hiszen az úgysem fog menni“. Ezek a feltételezések persze teljes mértékben szubjektív vélemények és a legtöbb esetben az ismeretlentől való félelem, a neveltetés vagy az irigység váltja ki. Általában, akik a fenti kijelentéseket hangoztatják, nem rendelkeznek cégvezetői ismeretekkel és talán soha nem is volt saját vállalkozásuk.

Szerencsére ma már biztosan kijelenthetjük, hogy nem kell vállalkozónak születnie senkinek ahhoz, hogy sikeresen vezessen egy céget. Természetesen vannak olyan készségek és személyiségjegyek, amelyek miatt valaki könnyebben tárgyal partnereivel, könnyebben teremt kapcsolatot, kreatívabb és gyorsabban felfedezi a pénzkereseti lehetőségeket. Vannak, akik érzik, hogy kell csinálni, a legtöbben pedig megtanulják.

Ha mégis meg kell határozni, hogy mitől lesz valaki jó vállalkozó, akkor az alábbi felsorolásból kiderül, hogy a legtöbb készség, melyek elősegítik leendő vállalkozása sikerességét egy kis odafigyeléssel elsajátítható, illetve fejleszthető.

Vegyük sorra:

 1. Megingathatatlan küldetéstudat – vagyis tartson ki az elhatározása mellett, hogy sikeres vállalkozó, cégvezető lesz. Ha úgy kezdi el, hogy kétségei vannak efelől, majdnem biztos, hogy nem fog sikerülni.
 2. Szeresse azt, amivel foglalkozik – de ne felejtse el az adminisztratív munkákat is, amik egy vállalkozás vezetésével járnak.
 3. Kezdetben válasszon kisebb kihívást jelentő tevékenységet és vállalkozást – ha már sikeresen vette a kezdeti nehézségeket, áttérhet vagy bővítheti a tevékenységét összetettebb és nehezebb munkákkal.
 4. Rendelkezzen a minimálisan elegendő szakmai tudással – még jobb, ha a vállalkozás beindítása előtt már szerezett gyakorlatot hasonló cégnél.
 5. Mindig legyen elegendő tartalék az üzlet fenntartására –nem elég elindítani egy vállalkozást, azt fent is kell tudni tartani. Számolni kell a vállalkozói járulékokkal és a nem várt kiadásokkal is, amelyek komoly problémát okozhatnak a kezdő kisvállalkozónak.
 6. Legyen türelmes – minden kezdet nehéz, ha azonban sikerül tanulnia a kezdeti kudarcokból, akkor képes lesz elérni a céljait.
 7. Készítsen terveket és kalkulációkat – készítsen számításokat és terveket mind a pénzügyi, mind az egyéb üzleti folyamatokra. Ezzel jelentősen megnöveli az esélyét, hogy sikeres vállalkozása legyen.
 8. Ha kell, kérjen segítséget – egy cégvezető sem érhet mindenhez, ezért meg kell tanulnia, hogy mik azok a kérdések, amiben jobb, ha szakembertől kér segítséget és mi az, amit egyedül is meg tud oldani.

 

Ha pedig azon gondolkodik, hogy miért legyek vállalkozó, jól jöhet néhány megerősítés:

 • Saját maga főnöke lehet! Unja, már hogy mindig más mondja meg mit csináljon? Itt a lehetőség, hogy hatékonyabban ossza be az idejét és ne más mondja meg mikor-mit csináljon.
 • Foglalkozzon azzal, amit szeret! Ha már unja a munkát és nem nyújt kihívást, miért ne foglalkozna azzal, ami igazán motiválja? Vállalkozóként megválaszthatja, hogy mivel szeretne foglalkozni és azt is, hogy hol. Sok vállalkozás egy hobbiból nőtte ki magát.
 • Használja ki a kreativitását! A vállalati szabályrendszer és bürokrácia miatt sokan el is felejtették mi is az a kreativitás. A vállalkozás az önkifejezés egyik legjobb eszköze. Ha úgy dönt, hogy saját vállalkozást indít, csak saját magán múlik mennyire használja ki a kreativitását. A saját elképzeléseknek és az innovatív ötleteknek itt semmi nem szab határt.
 • Magas profit. Talán nem az első néhány hónapban érhető el az „álomfizetés”, de kellő szorgalommal és kitartással (na és persze némi tartalékkal) a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Olvasson sikertörténeteket, melyek ösztönzik vagy lapozza fel a leggazdagabb magyarokról szóló kiadványokat. Ön hány alkalmazottat talált közöttük?
 • Változatos munka. Ha a munkája már csak napi rutin és csukott szemmel is el tudja végezni, itt a lehetőség egy valóban változatos munkára. Megszervezni a napi munkát, találkozni a könyvelővel, tárgyalni az ügyfelekkel és a partnerekkel – csak néhány feladat a sok közül, amelyek izgalmassá és változatossá tehetik a napját.
 • Könnyebb, mint gondolná! Sokan panaszkodnak a nehéz gazdasági helyzetre, a kormány megszorító intézkedéseire. Tényleg igaz, hogy megnehezítik a vállalkozók dolgát, de sajnos ez a munkavállalókra is kihatással van. Talán nem fog meglepődni, ha egy újabb év telt el és még mindig nem kapott fizetésemelést (az árak pedig folyamatosan emelkedtek). Tekintse a nehézségeket kihívásnak és találja meg a megfelelő tanácsadókat, akik segíthetnek. Az állam folyamatosan támogatja az induló vállalkozásokat pályázatokkal és támogatásokkal.
 • Legyen ez a második munkahelye! Ha az előző pont után kétségek gyötörnék, akkor kövesse azok példáját, akik a meglévő munkájuk mellett fognak bele egy új vállalkozásba. Bár egyáltalán nem könnyű mégis kockázat nélkül kóstolhat bele a vállalkozók világába!

Ön szerint miért érdemes vállalkozónak lenni? Esetleg biztonságosabbnak gondolja az alkalmazotti munkát? Írja meg Ön is a véleményét!

2016-11-09T16:10:17+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!