Így csökkentheti vállalkozásának költségeit

Minden vállalkozó arra törekszik, hogy növelje a bevételeit. Számítani kell azonban olyan időszakokra, amikor a pénz gyorsabban áramlik kifelé a vállalkozásból, mint befelé. Ilyenkor különösen fontos, hogy elemezzük a kiadásokat és megnézzük, hol lehet csökkenteni a költségeket.

Számos cég ajánlja segítségét, hogy felülvizsgálja vállalkozói kiadásait, költségeit és javaslatot tesznek azok csökkentésére. Mielőtt Ön is megbízna valakit ilyen feladattal, érdemes saját magának is megnéznie milyen megtakarításokat tud elérni.

Hogyan foghatják meg utolsó filléreiket a kisvállalkozások?

A megfelelő iroda és munkakörnyezet kiválasztásától kezdve a tudatos papírfelhasználáson át a megfelelő informatikai-megoldások alkalmazásáig számos lehetőség áll a vállalkozások rendelkezésére, amellyel jelentős összegeket spórolhatnak meg a működésük során.

A költségcsökkentés megkezdése előtt, fontos, hogy megfelelő módon tudja kezelni a pénzét, átlássa annak mozgását. Ehhez számos szoftver nyújt segítséget, amivel számítógépén folyamatosan nyomon tudja követni a kiadásokat, bevételeket és kintlevőségeket. Ez az első lépés, hogy hatékonyan nyomon kövesse és átlássa cége pénzmozgását, és ne csak a könyvelőre bízza pénzügyeit.

Második lépésként érdemes a leggyakrabban előforduló kiadásokat elemezni és figyelemmel kísérni.

A legtöbb vállalkozást érintő költségek:

  • Vezetékes és mobiltelefon költségek
  • Irodaszerek és számítástechnikai kellékek
  • Szállítás és csomagolási költségek
  • Takarítási és tisztítószerek
  • Nyomtatási és nyomdai költségek
  • Karbantartási költségek
  • Utazási költségek és üzemanyagok
  • Banki és biztosítási költségek
  • Munka és védőruházat

A költségmegtakarítás módja és területe mindig kritikus kérdés. Sokan csak azt gondolják végig, hogy mire és mennyit szabad költeni.

Költségcsökkentés haladóknak…

Vannak területek, mint például az irodai (telefon, irodaszerek, tisztítószerek stb.), utazási vagy reprezentációs költségek, ahol a cégvezetők általában ösztönösen visszafogják a kiadásokat. Azonban vannak területek, mint például a marketing, vállalati megjelenés és a megfelelő munkahelyi körülmények, amiknél nem feltétlenül nyerő lépés a költségcsökkentés.

A többlépcsős stratégia

Vannak esetek, amikor bizonyos területek kereteit megemelve plusz kiadások keletkeznek, viszont egy másik területen jelentős mértékű költségmegtakarítás érhető el. Ezt többlépcsős stratégiának hívják, amit nem könnyű átlátni, de még nehezebb megvalósítani és érzelmileg átélni. Sokszor nem is sikerül ez a vezetőknek, így marad minden a régiben.

Egyik legtipikusabb többlépcsős stratégia, amit kevesen tudnak alkalmazni – elsősorban a kisvállalkozásokra jellemző hiba -, hogy a cégvezető akar mindent egy kézben tartani, egyedül megoldani. Egy tévképzet alakul ki számos vezetőben, hogy mindent csak maguk tudnak elintézni, letárgyalni, megszervezni és ellenőrizni. Nem veszi a fáradtságot, de inkább nem is tudják, hogy hogyan számolják ki egy szakképzett munkatárs költségét és  hogyan történik a beillesztése egy szervezeti struktúra megfelelő pontjára. Ez pedig odavezet, hogy a legtöbb vezető megérzések alapján hozza meg döntéseit, hiszen nincsen szakképzett munkatárs, aki előkészítse azokat.

Áldozzon időt erre a feladatra is, hiszen sok kicsi sokra megy és ezzel jelentős pénzt spórolhat!

2018-01-06T18:52:56+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!