Sokan még csak a vállalkozás indítása előtt állnak, azonban nem árt, ha teljes egészében látjuk a folyamatot. Hol is ér véget a történet?

Miért is alapít valaki vállalkozást? Nyilván megélhetési célból, hogy azzal foglalkozhasson, amit szeret, segíthessen másokon és még sorolhatnánk. Azonban egyet sosem szabad elfelejteni, ha vállalkozást indít: a vállalkozás van értünk és nem mi vagyunk a saját cégünkért. Ezt az egyszerű alapelvet nagyon sokan szem elől tévesztik.

Akik nem veszik figyelembe ezt az alapelvet, azoknak nagyon csúnya véget is érhet a történet. Egy céges csőd esetén emberek képesek teljesen magukba roskadni. Mások viszont ugyan ezt a csődöt egy tanulság szerint fogják fel. Ha egyszer sikerült felépítenem egy vállalkozást, akkor képes leszek egy másikat is. Akár még jobban, ha tanulok a korábbi hibáimból.

Önnek van kiszállási stratégiája?

Miért fontos foglalkozni a pénzügyi tartalék képzésével? Sokan helytelenül úgy tekintenek a vállalkozásukra, mint a gyerekükre. Egy vállalkozást valóban etetni kell, de meg is kell fejni, végül el kell küldeni a vágóhídra. Ennek az egésznek ez a folyamata.

Ezért fontos megtervezi a saját személyes pénzügyeinket is. Látnunk kell az elejétől fogva, hogy hol fog ez a történet véget érni. A pénzügyi tervezők ezért tanácsolják a tervek élethosszig szóló tervezését.

Életünk során több vállalkozásunk is lehet, de valamilyen oknál fogva előbb-utóbb mindegyiket be kell fejeznünk.

Ezért kell elkészíteni mindig egy kiszállási stratégiát.

Milyen kiszállási stratégiák léteznek?

  • eladjuk a vállalkozást
  • megszüntetjük és más bevételi forrás után nézünk
  • gyerekeink öröklik
  • kinevelünk egy menedzsmentet, akik nélkülünk viszi tovább a céget

Bármilyen megoldást is választ, a befejezés, a lezárás és elengedés folyamata sosem egyszerű.

Azonban ez is a folyamat része és tudnunk kell azt is, hogy mi lesz, ha már nem lesz cégünk. A személyes pénzügyi terv készítése erre ad választ. Miből fog megélni nyugdíjas éveiben? Azt azért, mégsem gondolhatja komolyan senki, hogy minimálbéres vállalkozóként, majd a jelenlegi életszínvonalának megfelelő összegű nyugdíjat fog kapni az államtól… Ez már a vicc rovatba sem fér be, elnézést!

Mindenkinek fel kell építenie azt a tőkét, amiből bármikor önmagában is munka nélkül is meg tud élni. Sajnos azt kell mondanom, bár mindenki számára nagyon vonzó ez az ötlet, sokan nem bírják rászánni magukat.

Hogyan ossza be a vállalkozás bevételét?

  1. A tulajdonos megélhetésére
  2. A vállalkozás működésére
  3. Visszaforgatni a vállalkozásba további fejlesztésekre
  4. A tulajdonos megtakarítására

A probléma általában ott van, hogy az első három pont szinte kivétel nélkül elviszi az összes bevételt. A feleség új autót szeretne és nyaralni, a gyerek okostelefon, a munkások új gépeket, a megnövekedett kereslet miatt új teherautó kell. Végül nem marad semmi a negyedik pontra.

Ezzel egészen addig nincs is gond, amikor eljön az idő, hogy ki kell vagy ki akar szállni a vállalkozásból. Egyik kedvencem Robert Kiyosaki, a Gazdag papa, szegény papa című könyvében azt mondja a Gazdag papa: “A szegények és a gazdagok közötti legnagyobb különbség az, hogy a szegények először másnak fizetnek és csak utána maguknak, a gazdagok viszont először maguknak és csak utána másoknak.”Ez a dolgok megoldása.

A feladat adott, fel kell építeni 10-20 év alatt egy olyan tőkét, ami megélhetést biztosít, ha már nincs vállalkozása. Ezt pedig csak egy nagyon szigorú szabályrendszer alapján lehet megvalósítani. Sokszor nagyon nehéz lesz és sokszor lemondással fog járni.

Ehhez egy kicsit meg kell ismerni a befektetési lehetőségeket, az adózási rendszert stb. Legyen bármilyen sikeres is most a vállalkozása ne felejtse el a saját, személyes pénzügyeit tervszerűen felépíteni.

2018-01-06T18:57:01+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!