Ma már elengedhetetlen, hogy minden vállalkozás rendelkezzen legalább egy alapszintű üzleti tervvel

Ön tudja, hogyan veheti a legnagyobb hasznát egy üzleti tervnek?

Sokaknak van némi elképzelése arról mi is az az üzleti terv, azonban kevesen vannak, akik tudják is, hogyan kell elkészíteni és használni. Amennyiben rendelkezik egy profi módon megírt üzleti tervvel, akkor nemcsak tisztábban fogja látni vállalkozása működését, fejlődési lehetőségeit, de rövidebb idő alatt is képes lesz elérni üzleti és személyes céljait.

Miért megy csődbe a vállalkozások fele már az első évben?

A cégmozgások azt mutatják, hogy a mostani labilis gazdasági környezetben meglehetősen sok a “bedőlő” cég. A törölt cégek száma az elmúlt tizenkét évben folyamatosan növekedett. Ezzel szemben viszont feltűnően sokan új vállalkozást indítanak és próbálnak újra szerencsét úgy, hogy nem vonják le az előző bukás tanulságait.

Ön is folyamatosan az újrakezdők táborába tartozik?

A probléma, hogy az iskolában soha senki nem tanította meg, hogyan is kell vállalkozást vezetni, milyen feladatai lennének egy cégvezetőnek (pl. egy kisvállalkozás vezetőjének). Még a felsőfokú iskolákban is alig néhány helyen tanítanak valódi és gyakorlati üzleti ismereteket. Ebből adódik, hogy a kis- és középvállalkozások legnagyobb része egyik-napról a másikra él, nem rendelkeznek se rövid, se hosszú távú tervekkel. Sokszor nem is tudják, hogy szükségük lenne ilyenre (“csak egy kis cégem van, megpróbálom eladni a termékemet, minek ide bármi egyéb”).

Nem a levegőbe beszélek, ezek tények!

Sok olyan céget láttam már, ahol több 100 ember dolgozott, és semmi tervük nem volt írásba foglalva. Arról már nem is beszélek, hogy számszerűsített üzleti tervük lett volna. Egy-két cég legalább a küldetését megfogalmazta és fejben tudták merre kéne haladni, azonban őszintén, ez azért édes kevés.

Ön szerint ez így rendben van? Nem lenne sikeresebb egy olyan cég, amelyik akár évekre előre, számszerűsítve tudná pontosan, hogy hogyan tudja elérni üzleti céljait és ehhez képest hol tart most? Ön szívesen dolgozna egy olyan cégnél, amelyikről tudja, hogy nincsenek tervei a jövőre nézve? …én biztosan nem!

A hazai cégek több, mint 70%-a kizárólag hitelkérelemhez, pályázathoz, esetleg befektetők keresése miatt készít üzleti tervet.

Ezzel szemben…

Ahogy a profik csinálják

Életbe vágóan fontos lenne mindenkinek, aki manapság vállalkozni akar, hogy mielőtt elkezdi, rendelkezzen egy jól elkészített üzleti tervvel. Enélkül csak a véletlen szerencsén múlik az üzleti siker. Köszönöm a segítségeteket.
Kurucz Péter

Egyszer egy nagyvállalat vezetője írt arról, hogy milyen komolyan veszik a tervezést. Elmesélte, hogy többféle időtávra készítenek üzleti tervet. És itt jön a lényeg: rövidtávon 1-5 évre, középtávon 20-40 évre, valamint a hosszútávú tervek 60 évre készülnek.

Szerencsére egy kisvállalkozónak nem kell ilyen nagy időtávban gondolkodnia. Azonban a legtöbben még azt sem tudják, hogy egy év múlva hol fognak tartani. Azokról nem is beszélve, akik vállalkozóként hónapról hónapra élnek. A napi tűzoltásban nem látják a fától az erdőt. Egy vállalkozás egyszerűen nem így működik.

Ha tehetném, visszamennék az időben, és egy üzleti terv elkészítését követően kezdeném csak el a vállalkozásomat. A tanulópénzt emiatt meg is fizettem az elején. Mióta elkészítettük a segítségetekkel az üzleti tervet sokkal céltudatosabban és hatékonyabban vezetem a vállalkozásomat. Köszönöm!
Horváth Krisztina

Az üzleti terv ma már nem a nagyvállalatok és az óriás multik kiváltsága. Ugyanúgy el lehet készíteni  a legkisebb büfének is, mint a több száz főt foglalkoztató vállalatnak.  Természetesen vannak eltérések a információ mennyiségében és részletességében, de ma már elengedhetetlen, hogy minden vállalkozás rendelkezzen legalább egy alapszintű üzleti tervvel.

Miért pont ránk hallgasson?

A mai napig már több tucat vállalkozónak készítettük el az üzleti tervet, így sikeres pályára állítva cégüket.

Készítettünk üzleti tervet:

 • vállalkozás indításához
 • pályázatokhoz
 • több száz millió forintos beruházáshoz
 • vállalati hitelkérelmekhez
 • cég átalakulás miatt
 • cégvásárláshoz
 • stratégiai célból

Ha az Ön vállalkozásának a vagyona százmilliós nagyságrendben mozog és szívesen vállal kockázatot, a költségek alacsonyan tartása nem az elsődleges szempont, akkor ez nem lesz Önnek különösen érdekes és fontos téma.

Abban az esetben viszont, ha az anyagi lehetőségei korlátozottak – ahogy a legtöbb induló kisvállalkozónak – és ennek a pénznek az elvesztése akár egzisztenciális kockázattal jár, akkor nemcsak, hogy javaslom, de egyenesen kötelezővé tenném egy üzleti terv elkészítése és használata mielőtt vállalkozást indítana.

Tegye fel magának a kérdést:

 • Mennyi ideig halogat egy-egy komolyabb döntést, mert nem rendelkezik elegendő és megfelelő információval?
 • Hány nagyszerű lehetőséget kellett kihagynia, mert éppen nem rendelkezett elegendő pénzzel vagy idővel?

Határozza el, hogy végre kezébe veszi az irányítást és végre tudatosan vezeti a cégét, úgy ahogyan elképzelte. Talán most úgy érzi, hogy ez egy túl nagy feladat, de várjon, segítek…

Mi is egyáltalán az üzleti terv és mi a célja?

Az üzleti terv elkészítésénél nem egyszerűen egy működő vállalkozás létrehozása a cél! A Ön célja egy nyereséges vállalkozás, és a kettő nem ugyanaz.

Az üzleti tervet úgy kell elképzelni, mint a hajós kapitány kezében lévő térképet. Arra szolgál, hogy megmutassa, merre is vezesse a hajót. Az üzleti terv a cégvezetés iránytűje. Azt a célt szolgálja hogyan irányítsa a vállalkozását hatékonyabban a tervei szerint és milyen módon növelje a nyereséget. Megadja az útvonalat, amin haladva elérheti a személyes és üzleti céljait.

A stratégiai célból elkészített, folyamatosan nyomonkövetett és elemzett üzleti terv végső eredménye a nyereség maximalizálása.

Hogyan érje el a profit növekedést?

 • a vállalkozás minden területét felöleli egy jól elkészített üzleti terv, így nem alakul ki az a tipikus hiba, hogy elhanyagolja pl. a marketinget, a pénzügyek kezelését vagy éppen a piacelemzést.
 • a nyereségességet gátló okok feltárásra kerülnek
 • a vállalkozást befolyásoló döntéseket, folyamatokat megalapozottak lesznek, ezáltal felismerhető a cég hatékonyságát rontó tényezők, az “elfolyt” pénz vagy a ki nem használt piaci lehetőség.
 • folyamatos elemzés által a kialakuló problémák rövid időn belül megoldhatóak, az eltérések korrigálhatóak (például: Miért tér el a bevétel a tervezettől? Mi ennek az oka?)
 • az üzleti terv alapján vezetett vállalkozás új pályára áll, amit a megalapozott döntések és következetes cégvezetés jellemez.
 • folyamatos kontrollal a nyereség növekedése természetszerűleg bekövetkezik.

Hogyan tudunk Önnek segíteni?

Az üzleti tervezést nélkülöző vállalatok csupán sodródnak az árral. Általában ez úgy néz ki, hogy amíg jó a széljárás, addig minden rendben van. De amint ez a kedvező helyzet megváltozik, valami eltérés következik be a megszokottól, egy nagyobb horderejű változással néznek szembe, könnyen a cég bedőléséhez is vezethet. Ahhoz, hogy ezt a nem kívánt eseményt elkerülje…

A következőt tesszük

A tervezés során megismerjük a vállalkozása jelenlegi állapotát (ha még csak most indítja a vállalkozást akkor a terveit). Készítünk egy felmérést a különböző részterületekről, így kapunk egy teljes képet a cég működéséről. Emellett felmérjük a tevékenységi területeket, a piaci helyzetet, elemezzük a konkurenciát.

Kitűzzük a személyes és az üzleti célokat, majd megtervezzük hogyan érheti el azokat. Ezzel meghatározzuk a vállalkozás jövőjét és történetét: merre tart jelenleg a vállalkozás, hol kellene lennie egy-két év múlva és milyen lépéseket kell megtenni ehhez?

A különböző részterületek alaposabb megismerését követően írásba foglaljuk az üzleti tervet. Emellett elkészítünk egy úgynevezett intézkedési tervet is, amely tartalmazza azokat a feladatokat és teendőket egy-egy probléma megoldására, ami a hatékonyság javítását és a nyereség növekedését célozza meg.

Üzleti terv részei

Az üzleti terv számos részből áll, így egy igen nagy terjedelmű dokumentációnak mondható. Azonban a vállalkozásnak csak a terv azon részével és olyan mélységben kell foglalkoznia, amely valóban fontos és hasznos a számára. Ez az egyik dolog, ami miatt a legtöbb üzleti terv nem nyújtja azt a kellő támogatást, ami elvárható lenne.

Amikor elkészítjük a tervet, akkor mindig figyelembe vesszük a vállalkozás méretét, hogy a legfontosabb elemeket tartalmazza. Attól függően, hogy milyen célból készül, eltérhet mind tartalmát, mind formáját tekintve.

A főbb pontok

 • az üzleti stratégia elkészítése: a vállalkozás objektív felmérését követően kerül meghatározásra, a stratégiai (közép- és hosszútávú célok) felállítását jelenti.
 • a stratégia megvalósításának alátámasztása: piacelemzés, versenytársak elemzése, iparági előrejelzések, trendek bemutatása.
 • a vállalkozás leírása: termékek, szolgáltatások és a tevékenységi kör leírása, fejlesztési tervek bemutatása, minőségelemzés.
 • műszaki és termelési terv.
 • marketing terv.
 • pénzügyi terv, pénzügyi információk: előzetes jövedelemterv, pénzügyi becslések, a vállalkozás tőkeszükségletének a leírása.
 • induló vállalatoknál természetszerűleg hiányoznak a múlt és jelen adatai, de ennek ellenére különféle módszerekkel meg lehet becsülni a pénzügyi adatokat egy megfelelően egyszerűsített formában.

Miért ne Ön készítse el?

Az elmúlt években számos pénzügyi tervet néztünk át, elemzés és korrekció céljából. A tapasztalatunk az, hogy igazán csak azok az üzleti tervek tudják segíteni a vállalkozás működését, amit szakemberek készítenek.

A fenti felsorolásból láthatja, hogy mennyire sok területet ölel fel az üzleti terv. Az nem tekinthető hibának, hogy egy ember nem ért mindenhez. Az azonban már súlyos hiba, ha egyedül akar mindent megoldani. Mi is azért dolgozunk csapatban, hogy az egyes részterületek elemzését és elkészítését a terület specialistája készítse el.

Az általunk készített üzleti terv, egy szakértői csapat munkájának és tudásának a tömörített formája.

A másik probléma, amikor a cégvezető készíti el a tervet, esetleg egy beosztottja. Egyszerűen képtelenség objektív képet adni a vállalkozásról és annak működéséről. Elfogultak a saját termékük és szolgáltatásuk iránt és ez jelentősen eltorzítja a végeredményt. Gyakori hiba, amikor a költségeket alulbecsülik, a bevételeket pedig felül. Nem beszélve a kozmetikázott üzleti tervekről, amit egy alkalmazott készít el a tulajdonos vagy ügyvezető büntetésétől tartva.

Sablonok és szoftverek

Akadnak különféle szoftverek és rengeteg minta sablon, amik segíthetnek a terv elkészítésében, azonban ne feledje: a hozzáadott értéket, az objektivitást és a szakértelmet a terv készítője adja.

Mi elmondjuk őszintén azt is, ha egy-egy ötlet vagy termék/szolgáltatás nem működőképes, ellenben egy beosztottal, aki nem tudja felvállalni a konfliktust vezetőjével, munkaadójával. Egy őszinte tanács mindig jobb, mint a kidobott százezrek és milliók.

Ha elkészült a terv, elmondjuk, hogyan kell használnia

Az elkészült üzleti terv mit sem ér, ha nem használják. Sokan miután elkészítették, megelégedve hátradőlnek, “ez is le van tudva”. Sajnos abban a formában nincs semmilyen haszna, ha nem valósítják meg a leírtakat, nem ellenőrzik és elemzik folyamatosan hol tart a vállalkozás, hol kellene lennie és hogyan kerülhet vissza a helyes útra. A korábbi példát említve, ez olyan mintha a hajóskapitány elégedetten hátradőlne a kabinjában arra gondolván, milyen jó, hogy van egy térképe és nem ellenőrizné, hogy a hajó merre jár, esetleg egy váratlan vihar mennyire térítette le az útról.

Mi elmondjuk Önnek, hogy milyen gyakorisággal szükséges átnézni a tervet és milyen szempontok alapján kell az elemzést elvégeznie. Így ennek tudatában már gyerekjáték lesz megtudni, hogy üzleti céljai felé tart-e vagy éppen ellenkezőleg.

Mennyibe kerül mindez?

Az üzleti terv elkészítésének a díja függ:

 • a vállalkozás méretétől, bonyolultságától
 • az üzleti terv céljától (pl. vállalkozás indításához, vállalkozásfejlesztéshez, hitelkérelemhez, pályázathoz, hatósági kötelezéshez)
 • a tervben szereplő információk részletességétől

Üzleti terv induló és működő vállalkozásoknak

Töltse ki az alábbi ajánlatkérőt

Az űrlap kitöltése nem jelent megrendelést, csupán ajánlatkérést és nem jár semmilyen kötelezettséggel.

Teljes név:*
E-mail cím:*
Telefonszám:*
Milyen célból szeretné elkészíttetni
az üzleti tervet?
Mióta működik a vállalkozása?
Néhány mondatban jellemezze vállalkozását!

 

* Jelölt mező kitöltése kötelező!Írta: .