Milyen szempontok szerint érdemes bankot választania?

Számos felmérés készült arról, hogy milyen szempontok alapján döntenek a vállalkozók, illetve a magánszemélyek arról, melyik bankot részesítik előnyben. A tapasztalatok fontosak lehetnek ahhoz, hogy a saját bankolási és pénzügyi döntéseinket is tudatosítsuk.

A médiában naponta változó jelzőkkel illetik a bankokat, így egyre fontosabbá vált a pénzügyi intézményeknek, hogy még kívánatosabbá és szebbé varázsolják szolgáltatásaikat elsősorban a betételhelyezési és számlavezetési kondícióikat. Ez pedig odafigyelést igényel az ügyfelek részéről is, hogy a számukra megfelelő bankot és szolgáltatást válasszák, ne pedig egy csupán hangzatos reklám legyen a döntő érv. Tudatos szempontok szerint érdemes bankot választania.

Banki körkép (reklám mentesen)

Ha alaposabb vizsgálódásba kezdünk, azt fogjuk tapasztalni, hogy a legtöbb bank négy-ötféle számlacsomagot kínál a kis- és középvállalatok számára. Ezek általában magukban foglalják az elektronikus és telefonos bankolás lehetőségét, valamint egy bankkártyát, amellyel bármikor készpénzhez juthat vagy akár beszerzéseit, vásárlásait is intézheti.

Jó tudni, hogy egyes speciális területen működő vállalkozások részére a bankok külön – általában kedvezőbb – díjszabás mellett ajánlanak számlacsomagokat. Így az ügyvédek, közjegyzők, könyvelők, patikák, non-profit szervezetek, alapítványok, valamint társasházak és lakásszövetkezetek egyaránt személyre szabott ajánlatot kaphatnak.

Hogyan válasszon bankot?

A legtöbb vállalkozó a cégalapítás során szembesül először a bankok – sokszor átláthatatlan – kínálatával. Általában a fő szempont ekkor, hogy minél előbb megkapja a vállalkozás a pénzforgalmi számlaszámot, amely feltétele a cégalapításnak. Ez az elhamarkodott döntés, akár több ezer forintjába is kerülhet pluszban a vállalkozóknak éves szinten, pedig elég lenne néhány fontos szempontot alaposabban átgondolni.

Számlanyitás előtt mindig gondolja át, mekkora a vállalkozás pénzforgalma és milyen szolgáltatásokra van feltétlenül szüksége. Jelentős kedvezmények érhetők el, melyet általában az árbevétel és tranzakciók száma határoz meg.

Ha már rendelkezik bankszámlával és más banknál kedvezőbb termék áll rendelkezésre, el kell gondolkodni a váltáson. A felmerülő költségeket azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni. A kilépési költség, illetve az új szolgáltatás igénybevételének költségei mind csökkentik az elérhető hasznot a váltás során. Ha valamilyen hitellel rendelkezik már a vállalkozás, még körültekintőbbnek kell lennie, hiszen itt számos egyéb díj kerül felszámításra egy-egy váltás során, mint például az új hitelbírálat díja vagy a közjegyzői díj.

Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy ezek a kedvezmények véglegesek vagy csak korlátozott időre és szolgáltatásra vonatkoznak-e.

A választás természetesen nem csak a számok függvénye. Az adminisztrációs munkák, az esetleges hibák, és azok kezelése, a kommunikáció az ügyfél és a bank között, a bank megközelíthetősége mind lényeges tényezők a döntés során. A bank természetesen érdekelt az új ügyfelek megszerzésében, valamint a meglévők megtartásában, erre pedig a személyes kapcsolattartás az egyik legjobb módszer. A bankok élnek is ezzel a lehetőséggel, amely az ügyfél részére kényelmet biztosít és megalapozza a bizalmat.

Mielőtt bankot váltana

Mindezek ellenére nem szeretném azonnali bankcserére buzdítani, hiszen a válságos időkben egy jól működő és bevált banki kapcsolat aranyat ér. Ez még akkor is igaz, ha a jelenlegi piacon nem az adott bank a legolcsóbb.

 

Jelen cikkem célja az volt, hogy bemutassam, milyen alapvető szempontokra érdemes odafigyelni mielőtt leszerződik egy bankkal. Ha a tudatos szempontok szerinti bank választásról van szó, természetesen a vállalkozói hitelek, a speciális banki termékek és szolgáltatások, amelyekre nem tértem ki, további előkészületet és még alaposabb megfontolást igényel. Azonban, ha csak a fent említett tényezőkre figyel, már akkor is – akár jelentősen is – csökkentheti banki költségeit.

Ön mi alapján választ vagy választott bankot? Írja meg hozzászólásként!

 

2018-01-06T18:52:45+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!