Vállalkozás indítás lépései: Üzleti ötlet

//Vállalkozás indítás lépései: Üzleti ötlet

Többen jelezték, hogy szívesen olvasnának az üzleti ötletről és annak buktatóiról. Így most itt van néhány gondolat…

A vállalkozás indítása sokak számára a jogi procedúrákat és a kötelező dokumentációk elkészítését jelenti. Sajnos még mindig gyakran találkozom olyan vállalkozókkal, akik úgy gondolják, hogy a cég megalapítását vagy a vállalkozói igazolvány kiváltását követően már vállalkozók lesznek.

Azonban ez az elképzelés nem is állhatna messzebb a valóságtól.

Jogi értelemben ez így is van, azonban ahhoz, hogy nyereséget is elérjen hosszú távon, több fontos és nélkülözhetetlen lépést kell megtenni.

Ezzel szemben, ha valaki vállalkozó szellemű, akkor lehet alkalmazottként is vállalkozó (pl. másodállásban vállalkozó, adószámos magánszemély).

Tehát, egy nyereséges vállalkozás indítása nem a jogi ügyeknél kezdődik.

Milyen fő lépései vannak egy vállalkozás indításának?

Kezdjük ott, hogyha nincs ötlet, nincs vállalkozás. Minden vállalkozás egy ötletre épül, azonban már itt el lehet csúszni.

Honnan lesz jó ötlete?

Brian Tracy üzletember, motivációs tréner, számos könyv és hanganyag szerzője azt mondja, hogy egy átlagembernek naponta 4 darab olyan ötlete van, amiből már elindíthatna egy vállalkozást. Továbbá minden átlagembernek élete során van legalább 1 darab olyan ötlete amiből “dollár milliomos” lehetne.

Ez azért elég jól hangzik, nem?

Akkor miért nem lesz mindenkiből legalább “forint milliomos”?

Miért szenved annyira rengeteg vállalkozó?

1. veszély: Piackutatás hiánya

Sokan szerelmesek lesznek a saját ötletükbe és emiatt nem járnak utána, hogy vajon másoknak mi a véleménye. Vajon másokat is ennyire lázba fog-e hozni a termék vagy szolgáltatás?

A szerencsejátékhoz tudnám hasonlítani azt, amikor valaki piackutatás nélkül vág bele egy vállalkozásba. A piackutatást sokan valami nagyon bonyolult dolognak gondolják, pedig egyáltalán nem az:

  • Az első és legfontosabb dolog, hogy írja fel ötleteit amikor csak eszébe jut valami.
  • Rendszerezze ezeket az ötleteket akár egy papíron és kezdjen el tudatosan kutatni a témában.
  • Nézze meg vannak-e már ilyen profilú boltok a környéken, létezik-e már ilyen weboldal, milyen találatokat kap a Google keresőjében, ha rákeres.
  • Legyen kreatív és próbálja meg minél több forrásból és szemszögből megismerni a piacot.

2. veszély: Kivitelezés

Hiába van egy jó ötlete, ha nem tudja azt kivitelezni vagy nem jó a megvalósítás. Ha nincsen pénzügyi tervezés, gyenge a marketing kivitelezés, rossz az ügyfélszolgálat az eredmények biztosan elmaradnak a várakozástól.

Sokan nem ismerik fel ezt a veszélyt, ami sokkal rosszabb, mintha valaki tudatában van valamilyen ismeretének a hiányával és azt őszintén felvállalja.

Írja le, hogy a megvalósítás során mi az, amiben nagy valószínűséggel segítségre lesz szüksége:

3. veszély: “Félek belekezdeni”

Amikor már úgy tűnik, hogy minden egyenesben van, azaz van egy jó ötlete, úgy látja van rá piaci kereslet, a kivitelezéssel is többé kevésbé boldogulna, valami mégis meggátolja az indulásban?

Nincs egyedül ezzel a problémával. Én magam is többször keresztül mentem ezen a folyamaton. A kezdő vállalkozók általában ugyanazt élik át, mint amit talán most Ön is érez.

Fogjon egy papírt és foglmazza meg mi az amitől tart és mi a legrosszabb, ami történhet:

  • “nem támogat a családom”
  • “mindenki rajtam fog röhögni, ha nem jön össze”
  • “elvesztem a megtakarításomat”
  • “nem lesz elég bevételem a megélhetéshez”
  • “mi van, ha csődbe megyek”.

Ha már meg tudta fogalmazni a félelmeket, akkor képes lesz megoldást is találni rá!

Fontos, hogy megkülönböztesse, hogy ezek a félelmek valós, létező problémák (objektív) vagy csak az Ön belső félelmei (szubjektív).
A megoldás a félelmek leküzdésére a legtöbb esetben a tudatos tervezés (pl. üzleti terv) és a tanulás (szakmai és személyiség fejlesztése).

Ezek szinte kivétel nélkül segítenek az ilyen jellegű problémák leküzdésében.


Hogy lesz az ötletből valóság?

Ismerje meg a legsikeresebb magyar startup cégeket és a vezetőik gondolkodásmódját. Nagyon tanulságos videók.

Magyar startup cégek a videóban:
Sold / Logmein / Prezi / Ustream / Datemyschool

Videósorozat az index.hu oldalról (a videók megtekintéséhez kattintson a linkre).

Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

1. rész: Nem leszek öltönyös rabszolga

Az Egyesült Államokban meglátogattuk azokat a magyar cégeket, amelyek termékeit már most több tízmillió ember használja. Startupokról szóló sorozatunk első részében cégalapítók, alkalmazottak és szakértők beszélnek arról, hogy miért vágtak bele, és hogyan kell kilépni a világpiacra. (forrás: index.hu)

2. rész: Keményen dolgozni, keményen partizni

Magyar startup cégeket látogattunk meg az USA-ban, akik azért vannak a Szilícium-völgyben, mert aki nincs ott, az a technológia világában nem is létezik. Sorozatunk második részében kiderül, hogy mindenki a Völgynek dolgozik, a vállalatok folyamatosan nagy fordulatokat tesznek, és startup-maffiák viszik tovább a megszerzett tudást. (forrás: index.hu)

3. rész: USA – Magyarország 0:0

Startupokról szóló sorozatunk harmadik részében azt a kérdést tettük fel interjúalanyainknak, hogy hol élnének szívesebben, az Egyesült Államokban vagy Magyarországon. Az első részben a startupok hitvallását mutattuk be, a második részben pedig a munkához és partizáshoz való viszonyukat. (forrás: index.hu)

4. rész: A Commodore-szakkörtől a Nasdaqig

Anka Márton Plus/4-en kezdett programozni, cége, a LogMeIn ma évi 150 millió dolláros bevételével a legnagyobb magyar gyökerű amerikai startup. Startup-túra, negyedik rész. (forrás: index.hu)

5. rész: Ezt nem hiszik el az emberek

Nem nagy varázslat startup-céget alapítani, csak ötlet és hit kell hozzá. Ha elbukik az ember, még mindig jobb, mintha egész életében azon keseregne, mi lett volna ha. Startup-túra, ötödik rész. (forrás: index.hu)

6. rész: Olyan ez az egész, mint egy videojáték

A startup-bizniszben is pályák követik egymást: a Prezi most 27 millió felhasználónál jár, a végső célja 2 milliárd. A befektetők is ezt mondják, hogy muszáj nagy léptékben gondolkodni. (forrás: index.hu)

2018-01-06T18:58:20+00:00

A cikk szerzője:

Galántai Gergely vagyok. Vállalkozások indításában és fejlesztésében segítek. Ezen az oldalon a személyesebb gondolataimat osztom meg. A szakmai témák mellett rendszeresen írok az önfejlesztésről is. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, kérlek írd meg: uzenet@vallalkozasinditasa.eu e-mail címemre!