Jellemző, hogy mindig az aktuálisan felkapott dolgokról írnak a marketingesek. Pedig a marketing témaköréhez tartoznak az olyan fontos dolgok is, mint például a vevő igényeinek megismerése.

Mit is vár el tőlünk a vevő? Fontos számára a termék vagy a szolgáltatás minősége. Fontos neki, hogy jó áron jusson hozzá. Fontos, hogy könnyen megtalálja a boltot, ahol vásárol. Szeretne garanciát is a termékre és még sok minden magától értetődő dolgot… de valójában mit is szeretne?

Már annyiszor mondták a kisvállalkozók, hogy “bezzeg a multik”. Most elolvashatsz 5 dolgot, amit jobban tudsz csinálni kisvállalkozóként, mint a nagy multi cégek. Ezek olyan előnyt jelenthetnek, ami miatt téged fognak választani a vevők.

 

 

1. Személyes törődés

„Kérem várjon, amíg kapcsoljuk ügyintézőnket”

Bizonyára te is hallottad már ezt a mondatot a telefonban, majd hosszú percekig hallgathattad azt az igazán idegesítő dallamot.

Egy kisvállalkozásnak megvan az az előnye, hogy ki tud alakítani egy személyes kapcsolatot az ügyfeleivel. Ebben rejlik egy kisbolt népszerűsége is, ahol az eladó nem csak eladja a terméket, hanem már-már baráti viszonyt alakít ki a vásárlóival. Ez azért teljesen más a vevőnek, mint unottan várakozni valamelyik multinál egy kígyózó sorban állva..

Nyilvánvaló, hogy nem tud egy vállalkozó minden ügyfelével órák hosszat csevegni. De nem is erről van szó! Néhány kedves mondtad, egy korábbi találkozásra vagy vásárlásra való visszautalás – ettől minden vevő egy kicsit különlegesnek érezheti magát. És talán valahol pont erre vágyik az ember…

 

2. Együttérzés, empátia

Amikor valaki érdeklődik egy termék vagy szolgáltatás iránt, akkor fontos számára, hogy ne csak azt érezze, hogy rá akarnak valamit sózni.

Nagyon sokszor az ügyfél egy problémájával vagy egy számára aggasztó helyzet miatt keres fel bennünket. Számára már az megnyugtató, hogy úgy tekintünk a problémájára mintha a sajátunk volna és ezt éreztetjük is vele:

„Átérzem a helyzetét és megígérem, hogy segíteni fogok Önnek megoldani” –

Lehet, hogy csak arról van szó, hogy egy új, nagyobb teljesítményű porszívót szeretne, mert már unja, hogy a régi folyamatosan elromlik, amikor szükség lenne rá. Az igazi együttérzés viszont mindig őszinte. Nem kell megjátszanunk magunkat, hiszen ha belegondolunk az ő problémájába, ha képesek vagyunk beleképzelni magunkat az ő helyzetébe, akkor könnyen átérezhetjük a helyzetét. Úgy gondolom, hogy a sikeres vállalkozáshoz fontos az empátia, és nem hosszú távon biztos, hogy nem kifizetődő mindenkin átgázolni, mindenáron rásózni a terméket.

 

3. Őszinteség

Folytatva az előző gondolatot… Talán nem kell részletezni miért is jobb megmondani az ügyfélnek, hogy „ezt a porszívót nem szívesen ajánlanám Önnek, helyette javaslom, hogy tekintse meg inkább a másik típust. Ez nemcsak olcsóbb, de sokkal inkább megfelel az Ön igényeinek”. Lehet, hogy el tudtad volna adni neki az 20-30 ezer forinttal drágábbat is, de ha tényleg nem az ő igényeinek a leginkább megfelelő ne is nagyon várjuk vissza, hogy majd újra vásárol. Ha nem is rögtön, de rá fog jönni, hogy nem a megfelelőt vásárolta meg és ezután rögtön az eladóra fog gondolni, aki pár tízezer forintért képes volt eladni a lelkét. Biztos lehetsz benne, hogy sem a vevő nem fog visszamenni, de az ismerőseinek is elmondja milyen rosszul járt abban a boltban. A rossz hír pedig gyorsan terjed. Vajon tényleg megér ennyit ez az egész?

 

4. Megbízhatóság, profizmus

A szaktudás, a megjelenés, a fellépés vagy bármi amit teszünk a megbízhatóságot kell, hogy sugározza. Ebből következik, hogy valóban értenünk kell ahhoz, amivel foglalkozunk. Fontos a folyamatos szakmai továbbképzés és fejlődés.

 

 

5. Tisztelet és alázatos munkavégzés

Az alázat és tisztelet kulcsfontosságú egy vállalkozó életében. Sokan úgy gondolják, főleg a nagyobb vállalkozások, hogy „mit számít egy elégedetlen vevő, ilyen mindig van, úgyis lesz elég ügyfelünk”. Ezek a vállalkozók azok, akik elfelejtik, hogy a hírük szájról szájra terjed,és ennek hatalmas ereje van. Nem törvényszerű, hogy minden ügyfél elégedett lesz és az sem, hogy minden vevő azt kapja, amire számított. Ettől függetlenül törekedni kell rá! Az alázat nem egyenlő a megalázkodással. Ha észrevesszük, hogy hibáztunk akkor legyünk képesek az alázatra. Ismerjük be, hogy hibáztunk és legyen egy tervünk arra, hogyan fogjuk kiengesztelni az ügyfelet.

Ezt a néhány szabályt ha szem előtt tartod, akkor elégedettebbek lesznek a vevőid és szívesebben fognak nálad vásárolni, mint a személytelen nagy multiknál! Bár meg kell hagyni, hogy a nagy áruházak is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a dolgozók képzésébe. Ha pedig ők odafigyelnek erre, akkor neked kisvállalkozóként ez még fontosabb feladat!