A 3 leggyakoribb marketing hiba és annak megoldása

Már a csapból is az folyik, hogy marketingezni kell, különben lehúzhatod a rolót. A marketing valóban fontos, de arról már kevesen beszélnek, hogy kezdő vállalkozóknál milyen gyakori marketing hiba merül fel és hogyan lehetne azokat elkerülni.

 

Te is utálod a reklámokat?

Talán te is reggel azzal kezded a napot, hogy kinyitod a határidőnaplódat és végignézed az aznapi feladatokat. Esetleg csak végiggondolod, hogy milyen teendői lesznek a nap folyamán. Közben hirtelen bevillan egy előző nap olvasott e-mail vagy egy újságcikk arról, hogy most már igazán neki kéne állni a marketinggel is foglalkozni különben lehúzhatod a rolót.

Aztán ott vannak azok a nagyon idegesítő TV és rádió reklámok, a felugró (popup) ablakok az interneten, amit sehogy sem lehet kilőni. És még sorolhatnám…

Ettől nem csoda, hogy ideges és mérges leszel!

Sokaknak a fejében ez ugrik be a marketingről és nem is csodálkozom azon, ha valaki elutasítja kezdő vállalkozóként ezt a feladatot.

Amikor a vállalkozásod elindul, akkor sok teendő hárul rád, mivel több feladatkört is egyedül kell ellátnod. Viszont ahhoz, hogy bővülni tudjon a céged, több bevételre lesz szükséged. Emiatt foglalkoznod kell a marketinggel, ami segíteni fog több ügyfelet, vevőt szerezni.

A 3 leggyakoribb hiba, amit cégvezetők elkövetnek a marketing alkalmazása során

 

  1. Halogatás

Egyik leggyakrabban előforduló hiba, ha a vállalkozó, cégvezető csak tologatja maga előtt a marketing feladatokat. Várja a nyugodtabb napokat, amikor majd végre le tud ülni és ezzel is foglalkozhat. Várja a megfelelő pillanatot, hogy majd jön az ihlet… Talán nem nehéz belátni, hogy általában sem az a bizonyos ihlet, sem a nyugisabb nap nem jön el egyszerűen.

Eredmény: a reklámanyagok hónapokon keresztül tolódnak, a weblapod fél év alatt sem készült el és a közösségi médiában is csak nagy ritkán írtok valamit.

Megoldás: iktasd be a marketing feladatokat is a határidőnaplódba úgy, mint egy ügyféltárgyalást. Ha törik, ha szakad, abban az időszakba ne foglalkozz semmi mással. Ez lehet akár heti 1-2 óra is, csak kezdd el! Jó megoldás lehet az is, ha megbízol egy külsős marketingest, akivel hetente egyszer leülsz erre a kis időre és átbeszélitek a feladatokat, majd kiszervezed neki.

 

 

  1. A marketing ismeretek hiánya

A fenti gondolatot folytatva pedig el is érkeztünk a következő gyakori problémához, ami a marketing ismeretek hiánya.

Az egyik véglet, amikor a cégvezető egyáltalán nincs tisztában a a marketinggel és rábízza teljes egészében a feladatot egy külső szakemberre. A kezdő vállalkozásokra jellemző alacsony marketing költségkeret meg is határozza, hogy milyen „szakembert” tud alkalmazni.

Sajnos az esetek nagy többségében ezek végül csak kidobott pénzek lesznek. Egy jó szakembert ugyanis meg kell fizetni, de ahhoz a cégvezetőnek is tisztában kell lennie a marketing alapokkal, hogy kit és milyen feladattal fog megbízni és ez hogyan fog neki megtérülni.

A másik véglet, ami talán még rosszabb, mint az előző eset, amikor a vállalkozó vagy cégvezető úgy gondolja, hogy ő ehhez is nagyon jól ért és képtelen elfogadni egy marketing szakember tanácsát. Ebben az esetben teljesen felesleges egy külsős marketing szakemberrel együtt dolgozni.

Lehet valaki jó műszaki vagy éppen vendéglátós szakember, aki kiválóan ért a saját területéhez, de a marketingbe elég lenne alap szinten beletanulni. Ma már felsőfokon mesterszakon is lehet marketinget tanulni, talán érdemes lenne ezt ennek megfelelően komolyan kezelni.

Eredmény: unalmas weboldal, igénytelen reklámszövegek a vevő számára értelmetlen szakzsargonnal, kidobott pénz az ablakon.

Megoldás: A jó megoldás úgy néz ki, hogy a vállalkozó elsajátítja a marketing alapjait (ezt néhány könyv elolvasásával már abszolválta is), majd közösen a marketingessel – aki szintén megismeri a vállalkozás termékeit és szolgáltatásait -, felállítanak egy marketing stratégiát, célokat tűznek ki és feladatokat határoznak meg – mindezt határidővel. A vállalkozó feladata innentől kezdve elsősorban a folyamatos nyomon-követésről (marketing meeting), ellenőrzésről (beszámoló), új feladatok és célok meghatározásáról szól.

 

 

  1. A webes nem marketinges. A grafikus sem marketinges. Az informatikus meg pláne nem az!

Ma már egyre árnyaltabb a kép, de még mindig nem törölném el a határvonalat. A legtöbb weblap szerkesztő és grafikus rémálma az a fajta megrendelés, ahol a reklámszöveg nincs mellékelve. Azt szoktam mondani: éppen elég baj, hogy a reklámkiadvány mögött nincs terv vagy koncepció, még a normálisan megfogalmazott mondatok se nagyon jellemzőek. A grafikus dolga a design és arculat megtervezése, a webesé a honlap programozása és szerkesztése. A marketinges feladata koncepció megalkotása, a szövegírás ami mind-mind illeszkedik a marketing stratégiához. Ha ez nem így történik megint csak kiaknázatlan lehetőségekről, elmaradt eredményről és kidobott pénzről beszélhetünk.

Eredmény: A munka elkészül, a megbízó elégedett lesz, mert ezzel pénzt és időt spórolt csak éppen a kívánt eredményt nem fogja hozni számára. És jöhet a fejvakarás, hogy hol a hiba…

Megoldás: Mindenki csinálja azt amihez ért, a feladatokat a megfelelő szakemberekre kell bízni és nem összemosni feladatköröket.

 

 

Hogyan tovább?

A cégvezetők mindig nagy várakozással vágnak bele és sokat várnak a marketingtől, de aztán ha nem az elképzelt eredményt kapják, akkor egyszerűen nem foglalkoznak vele, arra hivatkozva, hogy se idejük, se energiájuk kutatni a miérteket. Az eseti fellángolások és az azt követő csalódások pedig csak gyűlnek.

Ahhoz, hogy te ne így járj, kezdj el foglalkozni a marketinggel. Olvass el néhány könyvet és tudatosan iktass be néhány órát hetente amikor csak ezzel foglalkozol. Keress megbízható marketing szakembereket, akik rendelkeznek referenciával. Az eredményekhez pedig fel kell vértezned magad legalább az alapismeretekkel. Ha pedig kezdetben nem minden úgy jön össze ahogyan tervezted, akkor se add fel, hanem tanulj a hibákból.