A borravalós és a szervízdíj elfogadása mindig is kényes kérdés volt, manapság pedig talán még inkább vitákat eredményez.

A tapasztalataim szerint egyre kevesebb ember ad borravalót. Jelenleg sajnos sokan ebből – a ma már alig nevezhető “tiszta” – bevételből érik el azt a jövedelmet, ami a létminimumhoz szükséges.

A borravaló a mutyizás alapja

Az elmúlt néhány évben átalakultak a szokások a borravaló adásával kapcsolatban köszönhetően annak, hogy jelentős figyelmet fordított az adóhatóság erre a területre. A borravaló mindig is a gazdaság szürke részét képezte. Véleményem szerint ez sem a munkavállalónak, sem a vállalkozónak, sem pedig az államnak nem jó. Egy “egészséges” gazdasági környezetben és fejlett fogyasztási kultúra mellett egyszerűen nincsen szükség a borravaló intézményére.

Sajnos azonban továbbra is ugyanúgy léteznek azok az állások, ahol a munkavállaló már a munkába állás előtt jól tudja, hogy a hivatalosan kapott fizetés önmagában még nagyon kevés. Így a “kiegészítést” az a pénz adja, amit borravaló formájában kap(hat) meg a vendégektől, vevőktől. A borravaló “szokása” tapasztalataim szerint egyre inkább eltűnik nem csak a vendéglátás területén, hanem az olyan helyeken is, ahol ez korábban teljesen természetes és elfogadott volt.

 

Külföldi példa és a szervízdíj

Számos ország van, ahol ma már egyszerűen nem létezik borravaló. Legfeljebb szervízdíjat számolnak fel például egy étteremben, amit viszont előre jeleznek az étlapon. Ez jellemzően a teljes fogyasztás után fizetendő kb. 10%, de vannak olyan helyek ahol ez az összeg fix (független a teljes fogyasztás árától). Ez az összeg megjelenik a számlán is, tehát adóalapot képez, “tisztán” megjelenik a vállalkozás könyvelésében. Ez természetesen felosztásra kerülhet a munkavállalók között különböző szempontok szerint.

 

Hazánkban a borravaló elfogadásának a kérdése néhány éve került az előtérbe, miután az adóhatóság nagyobb hangsúlyt helyezett ennek ellenőrzésére.

 

Az alapeset, hogy a borravalót csak akkor szabad elfogadnia a munkavállalónak, ha a munkaadó erről rendelkezett és engedélyezte. A kiemelt ellenőrzések idején számos vendéglátó egységben visszautasították a borravalót, mert a tulajdonos megtiltotta annak elfogadását – így nem lehetett ebből gond az ellenőrzés során. Ennek a területnek az ellenőrzése az utóbbi időben már nem kap olyan média visszhangot, mint néhány éve és a probléma sajnos továbbra is fennáll és a szürke gazdaság része. Ugyanúgy elfogadják a borravalót a felszolgálók, benzinkutasok, taxisok és szállodai alkalmazottak, ami a fizetésük kiegészítését jelenti.

 

A borravaló a fizetés része

Számos vállalkozás a mai napig – véleményem szerint helytelenül – úgy állapítja meg a dolgozók fizetését, hogy belekalkulálják a megszerezhető borravalót is, ami valójában adózatlan jövedelem. A munkavállaló, aki legyen egy felszolgáló, eladó, benzinkutas vagy egy szállodai dolgozó abban a reményben vállalja el így a munkát, hogy majd a kedves, udvarias és segítőkész szolgáltatásáért a vásárló borravalóval jutalmazza.

 

Az udvarias és figyelmes kiszolgálás csak a borravaló esetén jár?

Amikor külföldön járok számomra mindig szembetűnő az a különbség: NEM kell borravalót adnom, mégis sokkal figyelmesebb és udvariasabb kiszolgálást kapok, mint Magyarországon. A dolgozók ott eleve magasabb fizetést kapnak, nincsenek rászorulva a borravalóra.

Elmerültem a témában és számos fórumot végigolvasva azt tapasztaltam, hogy amikor a vendégek, vásárlók szemszögéből nézzük a helyzetet, egyre többen ember szerint az udvarias kiszolgálás alapvető, a figyelmesség és segítőkészség a munkájának a része. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy „nem kell adni borravalót, hiszen neki ez a munkája”.

Ezzel teljes mértékben egyetértek annak ellenére is, hogy sokan nincsenek azzal tisztában, hogy ezeknek a dolgozóknak a megélhetése múlhat a borravalón.

 

Megvizsgáltam a dolgozók szemszögéből is a helyzetet

Az elmúlt hetekben szerettem volna jobban megérteni a dolgozók szemszögéből is a helyzetet, akiknek a borravaló adja a jövedelmük egy jelentős részét. Beszélgettem benzinkutasokkal, felszolgálókkal és szállodai alkalmazottakkal, akik elmondták, hogy nagyon sokan vannak, akik még 5-10 forintot is visszavárnak. Természetesen elmondták azt is, hogy vannak akik bőkezűek a borravalót tekintve, de ez a ritkább eset. Sokszor már azzal is elégedettek lennének, ha 5-10% borravalót kapnának.

 

Amikor lefelé kerekít a vendég

A legmegdöbbentőbb számomra mégis az a sztori volt, amikor egy 2.010,-Ft-os ebédet egy kétezressel fizetett ki a vendég és az apróról már elfeledkezett. Sajnos többen is meséltek hasonló helyzetekről, amikor a dolgozónak kellett így kipótolni a hiányt a kasszában.

Te tudod mi a különbség a szerviz díj és a borravaló között?

A szervízdíj a blokkon vagy a számlán megjelenő (fix vagy százalékos) összeg. A borravaló a vendég által a saját döntése alapján közvetlenül a felszolgálónak adott juttatás, amely a fogyasztó elégedettségét szimbolizálja.

Azonban ha vállalkozó vagy nagyon nem mindegy, hogy melyik formát választod, hiszen adózás szempontjából is eltérések vannak. Jellemzően a felszolgálási díj egy fix összeg vagy a teljes fogyasztás 10-15 százalékos része, amiből a vállalkozónak adóznia kell. A borravaló esetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet, a jogszabály külön kitér arra, hogy mikor és milyen formában minősül adóköteles jövedelemnek.

Ez a cikk nem minősül sem jogi, sem adózási tanácsadásnak. Minden esetben érdemes átbeszélni a témát egy könyvelővel azoknak az induló vállalkozóknak, akik érintettek.