A legfontosabb vállalkozói feladatok és készségek egy induló vállalkozásnál

Néhány gondolat van a fejembe, amit most gyorsan leírok. Ezek a vállalkozói alapismeretekhez, a vállalkozás indításához kapcsolódnak. Mi dönti el azt, hogy egy szakmához jól értő ember képes-e önállóan egy vállalkozást indítani és sikeresen működtetni?

 

Elméleti vs. gyakorlati tudás

Manapság a fiatalok egymás után végzik el a különféle iskolákat, halmozzák a végzettségeket. Ma már sokaknak nem elég egy felsőfokú főiskolai végzettség. Tovább kell tanulni mesterszakon, aztán különféle szakirányokat megtanulni. Én úgy gondolom, hogy fontos a tanulás, de nem mindegy hogy ez milyen formában történik.

Én magam is rendelkezem felsőfokú közgazdasági végzettséggel, de ha csak erre hagyatkoztam volna, akkor vállalkozóként szomorú véget ért volna a karrierem.

Régebben nem volt akkor a verseny a vállalkozások között, mint manapság tapasztalható. Mondhatnám, hogy elég volt, ha valaki jó volt a szakmájában (még profinak sem kellett lennie) és kitette a nyitva táblát. A vevők pedig már mentek is. Ma már teljesen más időket élünk. Keményen kell harcolni nap, mint nap.

Kérdezhetnéd, hogyan kapcsolódik mindez az iskolai tanulmányokhoz?

Ma már nem elég csak a szakmához profi módon érteni. Nem elég elvégezni egy OKJ-s képzést. De még az egyetemi végzettség is csak jó alapot adhat arra, hogy valakiből sikeres vállalkozó legyen. Ma már számos készséget(!!!) kell elsajátítanod ahhoz, hogy egy vállalkozásból meg tudj élni.

Minden vállalkozónak meg kell tanulnia azokat az alapkészségeket, amik feltétlenül szükségesek. Ezeknek a nagy részét pedig nem tanítják az iskolában, így csak saját magadra számíthatsz, hogy elsajátítod-e ezeket a készségeket.

 

 

Nem elég, ha csak a szakmához értesz!

Hiába vagy profi a szakmádban, ez ma már nem elég. Sütheted a legfinomabb tortákat, lehetsz te a legjobb könyvelő mindez semmit sem ér, ha közben nem értesz például a marketinghez vagy az értékesítéshez legalább alap szinten. Ma már a jó bornak is kell a cégér.

Ha nem vagy hajlandó mást is megtanulni a szakmádon kívül, akkor lehetsz egy nagyon jó alkalmazott, de nem vállalkozó. Vállalkozóként egy széles látókör szükséges, ami például az üzleti tervezésnél, a vállalkozás indításnál szükséges. A vállalkozásoddal nem fogsz egyről a kettőre jutni, amíg ezen nem változtatsz. Rosszabb esetben kénytelen leszel befejezni a vállalkozást és visszatérni egy alkalmazotti álláshoz. Ez nem baj, csak legyél tisztában azzal, hogy mi eredményezte a kudarcot. A tanulságok levonása mindig hasznos, hogy később ne kövesd el újra ugyanazt a hibát!

 

 

A mai sikeres vállalkozók, mind polihisztorok

Tudom ez ezt a kifejezést ma már negatív jelzőként használják az emberek. Pedig ez nem volt mindig így.

A polihisztor kifejezés régen olyan tudósembert jelölt, aki többféle tudományághoz is jól ért, és ezekben kiemelkedőt alkotott.

Manapság inkább azokat hívják polihisztornak, akik sokoldalú emberek. Mivel ma már nem a tudományos dolgokhoz köthető emberekre is használják ezért ebben az összetételben és régies hangzása miatt is pejoratív, ironikus értelmezése van.

Ha vállalkozást szeretnél indítani, akkor ahelyett, hogy halmoznád a különféle iskolai végzettségeket; érdemes a következő témákban elmélyedni.

  • pénzügy
  • marketing
  • értékesítés
  • pszichológia
  • jog
  • gazdasági ismeretek
  • vállalkozás vezetés és szervezés
  • kommunikáció

A lista nem teljes, de ezek elég hasznos készségeket és ismereteket adnak ahhoz, hogy megalapozd a sikeredet vállalkozóként. Ha ezek még hiányzó elemek nálad, akkor se ess kétségbe. Válassz ki egy témát és kezdj bele a gyakorlati ismeretek megszerzésébe!

Van egy könyvem a 21 nélkülözhetetlen lépés, amiben ezekről a témákról olvashatsz. Ha kíváncsi vagy rá, akkor itt a weboldalamon megtalálod.