A nagy kérdés: állás vagy vállalkozás?

Talán már benned is felmerült a kérdés: biztosnak tűnő, fix fizetést nyújtó állást érdemes keresni vagy egy saját vállalkozást indítani? Ezt a kérdést nem könnyű megválaszolni, bár véleményem szerint egy vállalkozással az ember sokkal teljesebb életet élhet. Ugyanakkor meg vagyok arról győződve, hogy NEM mindenkinek való a vállalkozás. Néhány gondolatot megosztok, hogy végül a megfelelő választ tudj adni magadnak a kérdésre.

A biztos munkahely csak egy illúzió

Azok az idők már véget értek, amikor egy munkahelyen dolgozták le az emberek a munkás éveiket. A jelenlegi gazdasági helyzetben egyetlen munkahely vagy vállalkozás sem garantálhatja, hogy egész életeden keresztül biztos helyet tud neked garantálni. Azt meg pláne nem, hogy elegendő jövedelmet és változatos munkát fog biztosítani.

A biztos munkahely már csak egy álomkép a múltból.

Ezek az idők elmúltak és neked ennek tudatában kell a címben szereplő kérdést megválaszolni.

Vannak akik még mindig hisznek a biztos állásban

Az emberek hamar elfelejtik a rossz dolgokat és könnyebb a szépre visszaemlékezni. Pedig nem is olyan régen még egy pénzügyi válság is megmutatta, hogy ma már senkinek nincsen biztos munkahelyen. A 2008-as válságban számos embert bocsátottak el a munkahelyéről leépítés, költségmegtakarítás címszóval vagy éppen azért, mert maga a cég ahol dolgozott csődbe ment.

Ez nagy csalódást jelentett sok embernek, akik csak egy biztos állást kerestek. Egy fix bevételi forrást amiből fedezhetik kiadásaikat.

Akinek megmaradt az állása, annak is fejtörést okozott a megemelkedett hitel törlesztőrészletek kifizetése, mert ugye a munkahelyen fix fizetés van; nem lehet csak úgy fizetésemelést kérni.

Persze sokan vannak, akik nem tanultak ebből semmit.

Továbbra is hisznek még a biztos munkahely mítoszában. Felelőtlenül költekeznek és úgy élnek, mintha nem lenne holnap.

Pedig nyílt titok, hogy a kisebb-nagyobb válságok ciklikusan újra és újra bekövetkeznek!

Tehát jön majd egy újabb pofon, amikor ezek az emberek siránkozni, mindenkit és mindent hibáztatni fognak, kivéve saját magukat.

Természetesen ezzel nem arra akarok célozni, hogy egy saját vállalkozás mindenre megoldás.

Az illúzió fordítva is igaz: egy vállalkozás sem lesz mindig sikeres és nyereséges, nem mindig lesz folyamatos vagy elegendő bevételi forrás.

 

 

Aki már valaha volt vállalkozó jól tudja, hogy vannak jó hónapok és vannak rosszabbak.

Ha egy vállalkozásnak több a bevétele, mint a kiadása, akkor ki tudja fizetni a ,,biztos állások” után fizetett béreket is. Ha viszont huzamosabb ideig veszteséges egy vállalkozás (bármi oknál fogva), akkor először a tartalékokat kezdi felhasználni (már ha egyáltalán van), hogy legyen miből kifizetni a dolgozókat. Előfordulhat azonban olyan helyzet, hogy a tulajdonosnak a saját zsebébe kell nyúlnia, hogy ki tudja fizetni a munkabéreket és azok járulékait, valamint a vállalkozás egyéb kiadásait. És persze előfordulhat az is, hogy végül semmi pénz nem marad és be kell zárni a boltot.

Felmerül tehát a kérdés:

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_checklist]

 • hogyan lehet „biztos állást” találni?
 • hogyan lehet egy vállalkozónak hosszú távon nyereséges cége?

[/fusion_checklist]

 

A mai világban egyetlen dolog biztos: a változás.

Erre a változásra kell felkészülni és megfelelő módon reagálni.

Ezt megteheted alkalmazottként és vállalkozóként is.

Arra kell felkészülni, hogy az életünk során céljainkat a karrierben is folyamatosan felül kell vizsgálni. Ez pedig akár váltásokat is eredményezhet.

 

Az állás vagy vállalkozás kérdés újraértelmezése

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy az alkalmazotti munka vagy a vállalkozók világa áll hozzád közelebb, első lépésként érdemes önvizsgálatot tartani.

Én azt látom, hogy a vállalkozás működtetéséhez sokkal nagyobb felelősség társul, mint egy alkalmazotti munkához.

Aki nem akar felelősséget vállalni a tetteiért az inkább NE legyen vállalkozó.

Vállalkozóként nem csak saját magadért, hanem számos más embernek az életéért és azok családjáért is felelős leszel bizonyos értelemben. Gondolj csak az alkalmazottakra, az ügyfeleidre, a vállalkozó partnereidre stb.

Ez szerintem az egyik legfontosabb dolog, de ezen túlmenően érdemes a saját készségeidet, céljaidat és a személyiségedet is górcső alá venni.

Minél jobban ismered saját magadat, az erősségeidet, a gyengeségeidet, az értékrendedet; annál könnyebb lesz a döntést meghozni.

Segítségként felsorolok néhány kérdést, amelyek segítenek ebben.

Őszintén válaszolj minden kérdésre!

Miközben válaszolsz, figyelj az érzéseidre is. Mit tapasztalsz? Feszültebb vagy lelkesebb leszel egy-egy kérdés elolvasása után? Ezek az érzések is legalább annyira fontosak, mint amit a józan ész diktál. Szánj időt minden egyes pontra és mérlegelj, hogy állás vagy vállalkozás:

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_checklist]

 • van-e kellő bátorságod, hogy saját vállalkozást indíts?
 • rendelkezel-e azokkal a szakmai ismeretekkel, amik a cégvezetéshez szükségesek?
 • milyen a stressztűrő képességed?
 • milyen a kockázattűrő képességed?
 • mennyire nyitott a személyiséged?
 • hogy éled meg a kudarcokat?
 • egyéni vagy csapatjátékosnak tartod magadat?
 • képes vagy-e kreatívan gondolkodni?
 • nyitott vagy-e mások újító ötleteire?
 • hogyan viseled a mások által támasztott elvárásokat, korlátokat?
 • hogy kezeled a konfliktusokat? Szereted inkább elkerülni azokat?
 • képes vagy-e nyíltan és őszintén kommunikálni vagy félsz kifejezni önmagadat?
 • mennyire vagy elkötelezett egy-egy célod iránt?
 • mennyire fontos az anyagi önállóság, illetve kiszámíthatóság?
 • tudod-e vállalni, hogy átmenetileg (akár több hónapig) egyáltalán ne vagy csak minimális bevételed legyen?
 • mivel akarsz foglalkozni 1-3-5 év múlva?

[/fusion_checklist]

 

 

Hogy döntöttél: állás vagy vállalkozás? Esetleg mindkettő?

Könnyen lehet, hogy még nincs meg a szakmai ismereted, esetleg a tapasztalatod egy vállalkozás elindításához, de már azt érzed, hogy ez lesz a te utad!

Az is lehet, hogy most még elképzelhetetlennek tartod, hogy vállalkozó legyél, ezért inkább az alkalmazotti munkát választod.

Sőt!

Lehet, hogy a te utad az lesz, hogy először az alkalmazotti munka mellett kezdesz bele egy vállalkozásba. Ez egy kevésbé kockázatos módja, hogy belekóstolj a vállalkozói életbe!

Ez esetben dönthetsz úgy, hogy belevágsz kicsiben. Idővel pedig megszerzed azokat az ismereteket és tapasztalatokat, kiépíted az ügyfélkörödet szép lassan, ami szükséges ahhoz, hogy már annyi bevételed legyen, hogy fel tudjál mondani a munkahelyeden.

Ha azonban a szamárlétra lassú, de biztonságosnak tűnő megmászásával kívánod megteremteni az anyagi biztonságot, akkor érdemes a fókuszt az álláskeresésre helyezni. Elsajátítani azokat a készségeket és szakmai tudást, amivel értékes munkaerővé tudsz válni.

Egyet viszont ne felejts el.

A fiataloknak napjainkban nem könnyű megteremteni az anyagi biztonságot.

Egy pályakezdő számára az elsődleges célok között az egzisztencia megteremtése áll.

Ezeknek a megteremtése 30-35 éves korig a mai átlagfizetésből szinte lehetetlen szülői segítség és hitel nélkül.

Egyáltalán nem mindegy, hogy ki milyen formában kezdi el a munkát, mert ez erősen befolyásolja és meghatározza a saját és a (leendő) családja jövőjét is.

Azok után, hogy ezt a cikket elolvastad, úgy gondolom, hogy érdemes időt szánnod még erre a témára. Olvasd el a könyvemet, ami a vállalkozás indításához kapcsolódik, kifejezetten kezdő vállalkozók számára. Ebből sok hasznos információt fogsz kapni, ami segíteni fog tisztábban látni mivel is jár egy vállalkozás indítása és sikeres működtetése.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]