A pénz oda áramlik amire a figyelem irányul

Sokszor hallom vállalkozóktól, hogy nem úgy megy a vállalkozás, mint régebben. Nehezebben tudják eladni a szolgáltatásukat és a terméküket. Nincs pénz, nem jönnek a bevételek. Ilyenkor gyakran külső körülményeket okolnak. Én úgy látom, hogy csupán a játékszabályok változtak meg és akik nem ismerik azt, valóban nehezebben boldogulnak.

Negatív hírek

Ha naponta figyelemmel kíséred a médiát, akkor talán te is észrevetted, hogy milyen arányban állnak a negatív és pozitív hírek. Ebben a negatív híráradatban nem csoda, ha elmegy az emberek kedve mindentől.

Érdemes azonban kicsit körbenézni, mert akkor látni fogjuk, hogy szép számmal vannak hazai sikertörténetek.

Ezekkel a cégekkel azonban a fősodrású média nem foglalkozik!

Egyszerűen nem áll érdekében ezeket a vállalkozásokat bemutatnia.

Ezek azok a vállalkozások, akik nem túl látványosan, de folyamatosan növekednek. Ezáltal pedig tisztes megélhetési lehetőséget biztosítanak nem csak saját maguknak, hanem számos alkalmazottnak is.

Persze a médiában inkább azt lehet látni és hallani, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a magyar vállalkozók.

 

Tényleg annyira rossz a helyzet?

Szerintem nincs rossz helyzet, csak a játékszabályok változtak meg

Ha megkérdezel egy 20-30 éve tevékenykedő vállalkozót, hogy megy neki a vállalkozás, akkor nagy valószínűséggel arról fog beszélni, hogy mennyire nehéz most a helyzet. Én mindig azt hallom ezektől az emberektől, hogy már nem úgy megy a cég mint régen.

Ennek véleményem szerint az az oka, hogy megváltoztak a fogyasztói szokások, igények és úgy alapjában a vállalkozások működése; amit ezek a vállalkozók nem követtek le.

Ha vállalkozást szeretnél indítani a közeljövőben, akkor érdemes elolvasnod a könyvemet, a 21 nélkülözhetetlen lépés mielőtt vállalkozást indítasz. Ebben leírtam, hogy mik azok a legfontosabb feladatok, amit ma meg kell csinálni, ha sikeres vállalkozást akarsz indítani.

 

 

Megjelent az új tőke

A pénz oda áramlik, amire a figyelem irányul

Jelenleg egy nagy tőke van, ami gazdaggá teszi a vállalkozókat!

Ha azt mondod, hogy ez a pénz akkor tévedsz.

Ha azt mondod, hogy az az információ, akkor már közelebb jársz az igazsághoz, de ez sem teljesen igaz.

Valószínűleg nem mondok újat, amikor azt mondom, hogy az információ korában élünk. Azonban ma már oda jutottunk, hogy az információ korában információ hiányban szenvednek az emberek.

Túl sok információ zúdul ránk és ezt már képtelenség feldolgozni.

A Youtube-ra percenként több száz órányi új videó kerül fel. Ha akarnád sem tudnád ezt mind megnézni.

A vállalkozások korábban információ hiányban szenvedtek. Nagyon nehéz volt összeállítani statisztikákat a vállalkozás működéséről. Ma már ez folyamatosan ott van előttünk, gondolj csak egy Google vagy Facebook analitikára vagy éppen egy ügyfélkezelési rendszerre.

Ma már sokkal nagyobb kihívást jelent ezekből az adatokból kinyerni azt az információt amire valóban szükségünk van.

Aki ezt meg tudja oldani az valóban nagy előnyre tud szert tenni.

Azonban az új tőke véleményem szerint a FIGYELEM. A 21. században az új pénz a figyelem lett.

Az emberek vásárlási és fogyasztási szokásai a 2008-as válság hatására megváltoztak.

Sokan vesztették el a munkájukat, voltak akik szerencsésebb helyzetben voltak és csupán az éves fizetésemelésük került megvonásra.

Ebben a bizonytalan helyzetben, sokkal megfontoltabbak lettek az emberek: mielőtt megvennének bármit is, a termékeket meg akarják ismerni, ki akarják próbálni, mások véleményét is meg akarják ismerni (pl. online értékelések).

Ha valamiről megbizonyosodtak és még trendi is, akkor szó szerint megőrülnek érte és mindent megtesznek, hogy birtokolhassák (lásd Apple telefonok és laptopok).

És ez itt a lényeg: mi az az érték amivel meg tudod kapni az emberek figyelmét?

Mi olyat tudsz adni az embereknek, hogy figyeljenek rád?

A válság előtti időszak nem szólt másról, minthogy könnyebben adták oda az emberek a figyelmüket (pénzüket), de valójában akkor sem volt sokkal több pénzük (esetleg csak hitelük).

 

Mi vonzza az emberek figyelmét?

Egy példa: a nyomtatott sajtó bevétele folyamatosan csökken, számos nyomda is bajba került.

Azonban van egy nem is olyan kicsi szegmense ennek a piacnak amelyik a mai napig él és virágzik?

Kitalálod melyik az?

Így van…ezek a bulvárlapok.

Ők tudják, hogy mi az ami felkelti az emberek figyelmét és megfelelő marketing stratégiával sikerült egy folyamatosan növekvő olvasótábort kiépíteniük. Egy egész iparág épült ki arra, hogy folyamatosan “gyártsák a celebeket” és fenntartsák a nézők figyelmét.

Ne érts félre, nem vagyok oda ezekért az újságokért, de egy dolog biztosan megállapítható:

Mindenki annyi pénzt keres, amennyi figyelmet magára irányít.

Számos más területen is észre fogod venni ezt nem csak a bulvár magazinoknál. Csak, hogy néhányat másikat is említsek még: egészség (wellness) – számos iparág éledt újra, mint pl. az élelmiszeripar, szállás és turizmus, vendéglátás (gasztronómia). Ezekben az iparágakban a figyelem mindennél többet ér; néha még az sem gond, ha negatív.

Ha az új játékszabályok közül mást nem is tanulsz meg, egy dolgot érdemes szem előtt tartani:

Ami ma működik, az holnap már lehet, hogy nem fog. Folyamatosan lépést kell tartani a változásokkal és megismerni mit igényel MOST a piac. Mire irányul az emberek figyelme?!