Miért fontos odafigyelni a ruházatra és az öltözködésre?

Talán még te is emlékszel azokra a nagyon lila és zöld színű öltönyökre, amikben a 90-es években jártak a vállalkozók. Ma már ezen csak mosolygunk, de biztos vagyok benne, hogy 10-20 év múlva a mostani viseletekben is találni fogunk vicces dolgokat.

Vállalkozóként függetlenül attól, hogy mivel foglalkozol, fontos tudnod, hogy az öltözködésed is üzenetet kommunikál a vevők, ügyfelek felé. Ezért gondosan kell megválogatni, hogy mit veszel fel és az alkalmazottak részére milyen előírásokat hozol.

Ruházat, mint üzleti kommunikáció

Nem vagyok stílus tanácsadó, de idővel megtanultam, hogy az öltözködés egy vállalkozó esetében miért fontos. Nem arról fogok írni, hogy vedd meg a legdrágább ruhákat, sőt… A mai bejegyzésem üzenete, hogy az öltözködéssel is kifejezed a vállalkozásod főbb tulajdonságait, imidzsét. Például fiatalos, megbízható, friss, lendületes, érzékeny, precíz stb. Azt hogy ezt milyen viselettel tudod elérni az már egy összetettebb kérdés. Első lépésben sokkal fontosabb, hogy ismerd fel ennek a témának a jelentőségét.

 

A vállalkozás megjelenésének 5 lépcsőfoka

  1. Munkatársak utcai ruhában

Egyre kevesebb helyen fordul elő, hogy a munkahelyen utcai viseletben (farmer-póló) vannak az alkalmazottak. Vannak olyan munkakörök, ahol ez még elfogadott, de a legtöbb esetben ott is meg van határozva egy irányelv. Például férfiak nem vehetnek fel rövidnadrágot, a nők nem viselhetnek térd főlé érő szoknyát stb. Az irodai dolgozók esetében, akik nem kerülnek közvetlenül kapcsolatba a vállalkozás ügyfeleivel vagy vevőivel, ott kevésbé szigorúak az előírások. Ezzel szemben kötöttebb az előírás a cég értékesítési vagy ügyfélkapcsolati munkatársainál, ahol fontos a megjelenés.

 

  1. Munkatársak elegáns viseletben

Egy hivatalos esemény, konferencia során legtöbbek számára egyértelmű, hogy elegánsan jelennek meg. Ezzel már biztosított, hogy a munkatársak kinézete hasonló érzetet keltsen a látogatókban, hiszen valamilyen szinten harmóniát tükröznek. Persze az már más kérdés, hogy ez stílus szempontjából mit jelent. Drága ruhákat felvenni még nem jelenti azt, hogy valaki stílusosan öltözködik.

 

  1. Apró közös kiegészítő: kitűző, kendő

Sokszor megfigyelhető az is, hogy a cégek képviselői egyforma kitűzőt vagy kendőt viselnek. Ezzel egyértelműen lehet jelezni, hogy ki az aki a céghez tartozik, kitől lehet kérdezni. Ez egy praktikus és olcsó megoldás.

 

  1. “Egyenpóló”

Egyre gyakoribb jelenség, hogy a vállalkozók egyforma pólókra nyomtatják rá a szlogenjüket, logójukat, üzenetüket. Számos iparágban direkt azért választják ezt a megoldást, mert a célpiacuk számára így hitelesek. Ez nem kerül túl sokba, mégis egységes kép alakul ki az emberekben a cégről.

 

  1. “Egyenruha”

Ha ezt a megoldást választod, akkor egyértelmű, hogy ki tartozik a vállalkozásodhoz. A megjelenést ebben az esetben a cég imidzséhez lehet igazítani, ami segít kitűnni a tömegből, azaz figyelemfelhívó hatással is bír. A gyakorlatban ezt úgy érdemes megvalósítani, hogy azonos színű és szabású ruhát válassz a munkatársaidnak, és ezt tovább egységesítheted valamilyen apró kiegészítővel (sapka, kendő).

 

Aki egyedül dolgozik

Ha nincsenek alkalmazottaid, akkor a legfontosabb, hogy a vállalkozásod tevékenységéhez megfelelően öltözködj. Persze azt nehéz megfogalmazni, hogy mit is jelent ebben az esetben a megfelelő szó. Szerintem a legfontosabb, hogy ne nagyon térj el a sztenderd dolgoktól, mert az óhatatlanul is bizalmatlanságot kelt a vevőkben. Én nem biztos, hogy szívesen vásárolnék egy büfében, ahol az eladó öltönyben van. De a strandpapucsban és rövidnadrágban megjelenő kőművesre se szívesen bíznám rá a belső felújítást.

Ugyanakkor vannak nagyon jó példák: a vízvezetékszerelő, aki mielőtt belépne a lakásba zacskót húz a cipőjére, és fóliát terít a fürdőszoba padlóra mielőtt lefekszik a munkásruhájában a szereléshez. Az már csak plusz pont, hogy fel is porszívózik a munka befejeztével. Ezek apró dolgok, de a profizmust tükrözik.

Láthatod, hogy nem kell nagy dolgokra gondolni és a legdrágább ruhákba invesztálni, hogy a megfelelő üzenetet tudd közvetíteni a vevőid felé.