A sikeres vállalkozásnak nem egy titka van, hanem száz. Talán ezer. Steve Jobs neve talán mindenki számára ismerős. Az egykori Apple vezér, aki végül nem fejezte be a felsőfokú tanulmányát, hihetetlen sikeres vállalkozás tulajdonosa volt. Szintén nem kell bemutatni Mark Zuckerberg-et, aki a Facebook-ot a kollégiumi szobájából indította el. Minden sikeres vállalkozás története más, de számos hasonlóság mutatkozik, amely minden sikersztoriban jelen van. Ebből mutatok be most hármat.

1. A sikerhez bátorság szükséges

A bátorság és a kitartás nélkülözhetetlen eleme egy sikeres vállalkozásnak. Sokan álmodoznak arról, hogy a kezükbe veszik életük irányítását és egy saját vállalkozást indítanak, azonban csak keveseknek van hozz elég mersze. Az első lépések megtételéhez kell a legnagyobb eltökéltség. Ha valaki kételkedik önmagában, ha félelem (fél-elem) van benne, akkor fogalmazhatunk úgy is, hogy csak félig van meg benne a bátorság. A bátorság számomra azt jelenti, hogy hiszek valamiben, és tudom, hogy elérem azt a célt. Minél jobban hisz valaki abban, hogy elérheti az álmait, annál inkább képes lesz leküzdeni magában a félelmet.

Ennél a pontnál meg kell említenem még egy dolgot, ami sokak számára vitaindító lehet. A cél minden esetben több kell, hogy legyen, mint a profit, az anyagi haszon. Egy vállalkozást hosszú távon kell szemlélni. Egy idő után talán már életformának is nevezhetjük. Folyamatosan lesznek akadályok, amiket le kell küzdeni, de ha elég erős valakiben a bátorság és a kitartás, akkor ezeket mindig meg tudja oldani. A pénz sosem lesz önmagában elég motiváló. A pénz egy eszköz, amin keresztül megvalósítható majd a kitűzött álom. Ez lesz az a motiváló elem, ami elég bátorságot fog adni az úton.

2. A maximalizmus csapdájában

Nagyon sok vállalkozóval találkozok, akik azért nem indulnak el, mert úgy gondolják, hogy valami még hiányzik. “Egy kicsit még tanulni kell, hogy a szolgáltatás minősége tökéletes legyen vagy még valamit javítani kell a terméken, hogy olyan legyen, mint amilyennek elképzelte.” Egy sikeres vállalkozó nem így gondolkodik, hanem tudja, hogy a lámpák nem lesznek egyszerre zöldek. De hisz benne, hogy mire a következőhöz ér, az is zöldre fog váltani.

Ha visszagondolunk Steve Jobs első számítógépére, aminek az összeszerelésében a barátnője és a barátai is besegítettek, szintén nem volt tökéletes. Mégis volt rá megrendelője. Ugyan az elsőként összeszerelt számítógépek technikailag kifogástalanok voltak, de megjelenésében és az összeállításában már korántsem volt tökéletes. Az első számítógépeik egy garázsból kerültek ki. A többi pedig már történelem.

Hogyan lehet akkor kikerülni a maximalizmus csapdájából? Talán művészet meghatározni azt, hogy mikor “elég jó” egy termék vagy szolgáltatás, hogy piacképes legyen. A legegyszerűbb módja ennek a piacelemzés. A nagyvállalatoknak megvan erre a pénzügyi keretük, de egy kisvállalkozónak általában a tőke sokáig szűk erőforrása lesz. Egy piacelemzést sem kell túlmisztifikálni, el lehet végezni “kicsiben” is egy kis csavarral. Ugyanis nem az számít, hogy igent mondnak-e az emberek arra a kérdésre, hogy “megvenné-e a terméket”, helyette fel kell ajánlani megvételre. Csak és kizárólag az számít, ha már ki is nyitotta valaki a pénztárcáját. Csak megjegyzésként említem meg, hogy ez nem arról szól, hogy vállalkozás nélkül feketén kerüljön eladásra a termék. Ez csak egy visszajelzés, amiből már következtetni lehet, hogy van-e még fejleszteni való vagy indulhat az “1.0-ás verzió”.

3. Megbízhatóság

Folytatva az előző gondolatsort, ha már valaki kinyitotta a pénztárcáját, érdemes megnézni, hogy ki az illető. Sajnos olyan időket élünk, amikor nem lehetünk elég körültekintőek kivel is dolgozunk együtt. Ez vonatkozhat az alkalmazottakra és a partnerekre egyaránt. Egy induló vállalkozás esetében nagyon fontos, hogy megbízható embereket találjon. Mi lett volna Steve Jobs karrierjével, ha az első 50 darabos számítógép megrendelését nem fizetik ki? Eladta az autóját, cégtársa Wozniak pedig a számítógépét, hogy legyen 1300 dollárjuk a cégalapításra. Ez az igazi bátorság és hit!

Egy vállalkozás indítása sosem könnyű feladat. Számos pontot lehetne még felsorolni, amik mind-mind meghatározó elemei a sikernek. A szakmai tudás a sikeres vállalkozáshoz nem elég. Ott van még az “emberi oldala is” a történetnek. Így lesz kerek egész. A gondos tervezés és az alapos előkészületek után, tehát össze kell szedni a bátorságot és megtenni az első lépést. Aztán még egyet és még százat. Minden nap, hónapról hónapra. Ha kell akkor évekig is, amíg el nem éri a céljait és álmait.