A sikeres vállalkozók közös tulajdonsága

Ha megfigyeljük azokat a vállalkozókat, akik sikeresen veszik az akadályokat a nehéz idők ellenére is, akkor egy közös elemre bukkanhatunk! Nehéz lenne felsorolni minden olyan tulajdonságot vagy készséget, ami a sikeres vállalkozók esetében megtalálható. Van viszont egy, amit megtalálsz minden sikeres embernél.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”30px” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

Folyamatos tanulás, önképzés, megvalósítás

Oké, ezzel viszonylag gyorsan meg is válaszoltam ezt a kérdést, de van itt még valami ezzel kapcsolatosan. A sikeres vállalkozók szinte kivétel nélkül folyamatosan tanul és fejleszti önmagát. Nyilvánvaló, hogy itt most nem csak a hagyományos értelemben vett iskolára gondolok, hiszen nagyon sok sikeres vállalkozó van, aki kibukott az egyetemről vagy egyszerűen csak nem fejezte be.

Ami viszont közös pont, hogy kellően nyitottak a folyamatos és minőségi információszerzésre és önképzésre.

Nem egy sokadik OKJ-s szakma megszerzése a cél. Nem is egy újabb főiskolai vagy egyetemi diploma. Ezek is fontosak és vannak esetek amikor a jogszabályi előírások miatt kénytelen vagy elvégezni egy tanfolyamot, ahol megkapod a szükséges végzettséget.

Én viszont a valódi és gyakorlati tanulásról és önképzésről beszélek, ami csak a megvalósítással érhető el a gyakorlatban.

Tanulhatsz pénzügyekről az egyetemen és ez nagyon jó alapot tud adni. De teljesen más lesz az, amikor a saját vállalkozásod pénzügyeiért leszel a felelős.

Én is tanultam vezetést és szervezést a főiskolán, de teljesen más az amikor valódi embereket kell irányítani.

Az értékesítésről és marketingről is könyvek százait lehet elolvasni, de teljesen más az amikor ott állsz egy ember előtt és el szeretnéd adni neki a szolgáltatásodat vagy a termékedet.

Ezekre a gyakorlati helyetekre nem lehet könyvekből felkészülni. Az iskola és a könyvek még ha gyakorlatiasak is, akkor is csak elméleti szinten tanítanak.

A valódi, gyakorlati tudás pedig csak a megvalósítás által érhető el.

Számomra mindig is fura volt az, amikor a főiskolán vagy egyetemen olyan emberek tanítanak vállalkozói ismereteket, akik maguk soha nem voltak vállalkozók.

Ez kicsit olyan, mintha úgy akarna valaki biciklizést oktatni, hogy ő maga még soha nem ült rajta. A vicces az egészben, hogy bizonyos szinten ez még működhet is. Viszont hamar eljön az a pont, ahol a gyakorlati tapasztalatok megosztása már sokkal hatékonyabb és eredményre vezetőbb.

 

 

 

A megvalósítás és a kudarc kéz a kézben jár

Az igazi sikereket azok a vállalkozók zsebelhetik be, akik tudják, hogy a kudarc ugyanolyan része az életnek, mint a győzelem.

A sikeres vállalkozók jól tudják, hogy a bukás még nem jelent vereséget. Inkább egyfajta tanulságként élik meg, amiből értékes tapasztalatokat szerezhetnek.

“Minden balszerencse magában hordozza az ugyanolyan mértékű vagy még nagyobb előny magvait” – Napoleon Hill

Mit is jelent ez?

Bármilyen nehézséggel is kerülsz szembe, keresd az előnyöket és a tanulságot.

Az elkövetett hibák feltárása közben a megtalált tanulságoknak az értéke óriási jelentőséggel fog bírni a jövőben.

Az így megszerzett tapasztalatok segítenek a következő döntések meghozatalában. Általánosságban elmondható, hogy amit ma egy ember kudarcnak él meg, azzal valójában sokkal többet nyer hosszú távon, mint amennyit elveszített rövid távon.

 

 

A sikeres vállalkozók jól tudják, hogy mi a legértékesebb kincs

A legfontosabb és pótolhatatlan erőforrása minden embernek a saját ideje.

Éppen ezért élnek a sikeres vállalkozók a hatástöbbszörözés erejével.

Nem azért vesznek fel alkalmazottakat, hogy elmondhassák hány ember dolgozik az a cégnél.

Sokkal  fontosabb, hogy így fel tudja használni más emberek idejét arra, hogy a segítségükkel elérje a sikeres vállalkozó a saját célját.

Valójában egy alkalmazotti munka esetében az emberek elsődlegesen az idejüket adják el pénzért. A szaktudás és minden más csak másodlagos.

Azt szoktam mondani viccesen, hogy “menj el dolgozni alkalmazottként”, ha valaki arról panaszkodik, hogy nincsen célja az életben.

Ha alkalmazott vagy egy vállalkozásnál, akkor valójában egy másik ember céljának elérésében segítesz. Nyilván eközben a saját céljaidat is elérheted (ha vannak). A valódi oka viszont annak, hogy ott dolgozol az az, hogy van valamilyen készséget, tudásod vagy egyéb dolog, amivel a vállalkozás tulajdonos céljainak elérésében segíteni tudsz.

Vállalkozóként talán a legnehezebb feladat jól beosztani a saját időnket! Mivel a sikeres vállalkozók napja is csak 24 órából áll, ezért ők megtanulták a hatástöbbszörözés elvét és felhasználják a céljaik elérése érdekében más emberek idejét.

Ehhez meg kell tanulni cégvezetőként gondolkodni. Ez egy hosszabb folyamat, amiről már írtam egy cikket a cégvezető 4 lépcsőfokáról.

A sikeres vállalkozók közös tulajdonsága szerintem ezekben a dolgokban rejlik. Természetesen ezen kívül számos mást fel lehetett volna még sorolni, de ezt majd egy másik bejegyzésben.