Talán nem tudom még pontosan mi az az üzleti terv és mire jó egyáltalán. Ha azonban egy vállalkozás indítását tervezed vagy szeretnél egy üzletet nyitni, akkor mindenképpen érdemes tisztában lenne ezzel. Ha viszont már tudod miről szól egy üzleti terv és te magad szeretnéd megcsinálni, akkor van két dolog, ami a tervezést és az indulást könnyen keresztülvághatja. Az itt felsorolt két dolog gyakori buktató kezdő vállalkozóknál, ezért érdemes nem beleszaladni ebbe a hibába.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”30px” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

1. Buktató: Költségek és a bevételek pontatlan tervezése

Képzeld el, hogy egy vállalkozásba akarsz kezdeni, ezért szeretnéd tudni, hogy mennyi pénz kell az induláshoz.

Azt is tudod, hogy ehhez üzleti terv szükséges.

A pénzügyi terv részeként elkezdesz számolgatni először fejben, majd papíron vagy egy Excelben. De hamar rájössz, hogy nem is tudod pontosan, hogy mekkora és milyen kiadásaid lesznek.

Aztán azon gondolkozol, hogy mekkora bevételt kellene elérned, hogy fedezni tudjad a kiadásaidat és még nyereséged is maradjon.  Ennek a meghatározása meg aztán pláne nem tűnik egyszerű feladatnak.

Minél jobban elmerülsz ezekben a kérdésekben, annál inkább rá fogsz jönni, hogy: ez lesz a tuti biznisz

El is kezded a vállalkozást, aztán mindjárt az első hetekben jön a hideg zuhany és a szörnyű felismerés.

Semmi sem annyiba kerül, mint ahogy tervezted. A bevételek meg még inkább nem akarnak jönni!

Ilyenkor jön a nagy fejvakarás, hogy mi lehetett a hiba a rendszerben?

Ez a hangulat lepottyant a rózsaszín felhők közül a rideg valóságba és ekkor tudatosul benne a felismerés.

Szinte minden költség és bevétel, amit az elején beterveztél csupán egy optimista hangulat eredménye volt.

Ha szerencséd van és nem lőttél nagyon mellé, akkor még talán menthető lesz a helyzet kölcsönökből, bár a bevétel kérdés továbbra sem lesz teljesen megoldott.

Ha nem megalapozott tervezésre indítod el a vállalkozásodat, ha az üzleti terv csak egy internetről letöltött sablon alapján írtad meg, akkor szinte biztos, hogy borulni fog minden.

 

A megoldás nem az, hogy több időt töltesz el a számolgatással

Nem értek egyet azokkal a tanácsadókkal, akik azt javasolták, hogy számold át akár többször is a költségeket és a bevételeket, időt hagyva magadnak a két számolás között.
Ez arra a feltételezésre épül, hogy idővel újra átgondolod és több információ birtokában újra átszámolva pontosabb lesz az eredmény.

Véleményem szerint ez csak egy részmegoldás és még közel sem biztos, hogy így nem fogod elbukni a vállalkozásodat! 

Az egyetlen biztos módszer, ha olyan emberre együtt készíted el az üzleti terv részeként a pénzügyi tervet, akinek van már ebben tapasztalata. Még jobb, ha már van valamilyen tapasztalata a te leendő tevékenységedben.

Egyszerűen nem engedheted meg magadnak kezdő vállalkozóként, hogy ezen spórolj! 

Szinte bármilyen vállalkozásba is kezdesz, néhány hónap alatt több százezer, de inkább több millió forint fog átmenni a kezeden. A saját megtakarításodat és a jövődet teszed kockára, ha nem a megfelelő tudással és tervvel vágsz bele egy vállalkozásba.

Visszatérve  az üzleti terv pénzügyi részéhez. Vannak olyan költségek, amik nem amiatt nem kerülnek bele a számításba, mert esetleg elfeledkezel róla. Sokkal inkább valószínű, hogy azért, mert egyszerűen nem tudsz róla és emiatt nem is veszed figyelembe.

A bevétele és költségek tervezése egy külön szakma. Közgazdászként nekem is sok időbe telt, mire megtanultam gyakorlatias üzleti terveket készíteni és nem csak olyanokat, amik a papíron jól néznek ki. Az üzleti terv és a pénzügyi terv elkészítése szaktudást és gyakorlati tapasztalatot igényel.

Ezt nem lehet egyik napról a másikra megtanulni, és emiatt az internetről letöltött üzleti terv sablonokkal nagyon-nagyon mellé tudsz lőni.

Ha valamit, akkor ezt nem a konyhai zseb számológéppel kell kiszámolni! A józan paraszti ész itt nem segít!

 

 

Kezdd el egyedül és kérd egy szakember segítségét!

A másik véglet az szokott lenni, amikor kezdő vállalkozók azzal keresnek meg, hogy csináljam meg helyettük az üzleti tervet.

Ez nem így működik!

Az első gondolatokat és vázlatokat neked kell megcsinálnod. Ha találsz olyan tanácsadót, aki úgy készíti el az üzleti tervet, hogy mindent kiszámol és megtervez helyetted, akkor javaslom, hogy ezt kezeld gyanúsan és inkább kerüld az ilyen “lehetőségeket”.

Az üzleti terv készítése mindig egy közös munka, aminek az első gondolatait neked kell tudni megfogalmazni!

Ez lesz a kiindulási alap.

Az ötlet leírása és megfogalmazása még menni szokott, inkább a pénzügyi terv okoz nehézséget.

Ha nagyon tanácstalan vagy a számolásnál, akkor azt javaslom, hogy írd össze mindazt ami az eszedbe jut. Azért, hogy minél közelebb legyél a valósághoz, a számolásnál próbálj meg elvonatkoztatni az aktuális érzéseidtől és készíts három oszlopot a következők szerint:

  1. Pesszimista számolás
  2. Ideális számolás (realista)
  3. Optimista számolás

Ebből látszik, hogy nem az éppen aktuális hangulatod határozza meg a számok alakulását, hanem felveszel egy szemüveget, amin keresztül az adott tervezési szempont szerint láthatod az induló vállalkozásodat.

Ennek fényében el tudod kezdeni a költségek és a bevételek tervezését.

Azt szoktam javasolni kezdő vállalkozóknak, hogy érdemes szorzószámokat is használni, így minden költséget és bevételt egyenlő mértékben érint a változás. Ez egy biztosabb módszer, de végül mindenképpen egy szakemberrel együtt csináld meg a pénzügyi tervet, ami az üzleti terv része.

 

 

2. Buktató: Vállalkozás indítása és a kezdeti időszak

Több kezdő vállalkozótól hallottam már a panaszt, hogy egy egyszerű bolt vagy üzletnyitás is átláthatatlan. Az internet tele van félinformációkkal és megbízhatatlan, sokszor elavult bejegyzésekkel. Mi is kell pontosan az induláshoz? Van egy könyvem, amit minden évben frissítek, hogy naprakész információkat kaphass és segít az Üzletnyitásban.

Ez jó kiindulási alap, hogy ne érjenek meglepetések az első hónapokban.

Ezek nem megoldhatatlan problémák, de az információ hiánya végül jelentős költségnövekedést is eredményezhet.

Ezért szoktam hangsúlyozni, hogy kezdő vállalkozók ne sajnálják a pénzt arra, hogy egy tanácsadó, vállalkozásfejlesztő segítségét kérjék az induláshoz.

Számos lehetőség van:

  • Tanácsadás a vállalkozás indításához kapcsolódóan: pár óra alatt a legfontosabb kérdéseidre választ fogsz kapni.
  • Tanácsadás mellett az üzleti terv elkészítése: az üzleti terv elengedhetetlen egy vállalkozás indítás vagy üzletnyitás során, mivel nem csak a pénzügyi tervet tartalmazza, hanem további terveket is, mint például a működési terv, marketing terv, értékesítési terv, személyzeti terv, kockázatok elemzése stb.
  • Együttműködés: keress olyan szakembert, aki az első lépésektől egészen az indulásig, majd azt követően is segítséget tud adni. A segítség leginkább a következőket jelenti: tanácsadás, üzleti terv készítés, segítség a marketing kivitelezésben (pl. weboldal készítés, Facebook és egyéb közösségi média, hírlevél stb.).

Egy profi tanácsadó munkája sosem kiadás, hanem befektetés, ami megtérül.

Ha kérdésed van vállalkozás indításával, üzleti terv készítésével kapcsolatosan vagy szeretnéd kérni a segítségemet, akkor keress bizalommal!