Az önkiszolgálás előnyei

A mai rohanó világban mindenki gyorsan akarja elintézni ügyeit. Reggel időben a munkahelyre kell érkezni, délután pedig mindenki siet a bevásárlással, a számlák kifizetésével a postán, hiszen ez már a szabadidő rovására megy. Az önkiszolgáló automaták viszont, ha nem is sokat de időt tudnak nyerni, ezáltal vonzóbbá téve az adott vállalkozást.

 

A mai társadalomban az emberek az időt és a szabadság érzését a legfontosabb dolgok között tartják számon. Mindannyian ismerjük azt a kellemetlen érzést, amikor türelmetlenül állunk a sorban és legszívesebben kivennénk a pénztáros kezéből a terméket, és magunk vinnénk be a pénztárgépbe, csak hogy minél előbb végezzünk.
Emiatt próbálnak a vállalkozások olyan megoldásokat kidolgozni, hogy az idő urai lehessünk, legalábbis úgy érezzük arra a rövid időre, amíg vásárolunk.

Az önkiszolgálás egyre terjed

Az önkiszolgálás egyre szélesebb körben ismert fogalommá válik. Magunk intézhetjük a pénzfelvételt a banki automatánál, kifizethetjük számláinkat sorban állás nélkül otthonról az „internet bank” segítségével, de ilyen automatákkal találkozhatunk a parkolóban, repülőtéren és a kereskedelmi egységeknél is.

 

Önkiszolgáló pénztárak

Az önkiszolgáló pénztárgépek száma jelentősen nőtt a kiskereskedelemben az elmúlt években és várhatóan ötszörösére fog emelkedni Európában.

Magyarországon is egyre több helyen találkozhatunk önkiszolgáló pénztárgépekkel, aminek a segítségével a vásárlók kevesebb időt töltenek sorban állással. Ezeknél a gépeknél saját magunk pénztárosaivá válunk azáltal, hogy magunk olvassuk be, csomagoljuk és fizetjük ki a megvásárolt termékeket.

A tapasztalatok meggyőzőek, és új lehetőséget nyitnak az ügyfelek hatékonyabb kiszolgálására. Nagyon jól alkalmazható főként a hagyományos pénztári sorok kiegészítéseként a csúcs-időszakokban, így növelve a vásárlók hűségét és elégedettségét.

A vevők elégedettsége komoly mértékben javul pusztán a technológia nyújtotta lehetőség kapcsán. Növeli továbbá a vásárlók bizalmát is, hiszen sok esetben nagyon frusztráló tud lenni, ha a pénztáros látja és megfogja a kiválasztott terméket (pl. ruházat vagy egészségügyi termék), vagy amikor a drága bort vagy bonbont hanyag mozdulattal a szatyorba vagy a pultra helyezi, pedig az számunkra értékes.

 

Visszatérő vásárlók, nagyobb bizalom

A cél az, hogy az önkiszolgáló megoldás adta szabadság, a biztonság és a tudat, hogy nem fogunk hosszú perceket sorban állással tölteni, arra ösztökéli a vevőket, hogy hosszabb ideig nézelődjenek. Ennek eredményeképpen olyan termékek is a kosárba kerülnek, amelyeket nem vásároltak volna meg hagyományos körülmények között. A tapasztalatok alapján a vevők szívesebben térnek be azokba az üzletekbe, ahol már megtapasztalták az önkiszolgálás előnyeit, mint más, hasonló termékeket árusító, de nem önkiszolgáló üzletekbe. Ily módon az új lehetőség más kiskereskedelmi egységekhez képest fontos egyedi értékesítési tulajdonsággá válik. Az is megfigyelhető, hogy azok a vásárlók, akik valamilyen oknál fogva vásárlás nélkül távoztak az üzletből, szívesebben visszatérnek, ha van lehetőség önkiszolgálásra.

 

Korcsoportonként eltérő előnyök

Amikor technológiáról beszélünk fontos, hogy elkülönítsünk korcsoportokat. A fiatalok számára a technológiai berendezések a mindennapi élet részei, könnyedén képesek a modern eszközöket használni, az újításokra sokkal nyitottabbak. Könnyen és gyorsan tanulják meg kezelni őket, és szívesen fogadják az ilyen megoldások adta lehetőségeket.

A középkorúak számára az idő hatékony felhasználása és a kiszolgálás minősége a legfontosabb. Ha gyorsabban és jobb úton-módon jutnak egy adott szolgáltatáshoz, akkor azt a lehetőséget részesítik előnyben.

Az idősek szemszögéből nézve, akik talán nem annyira nyitottak az újdonságok felé, viszont számukra a megbízhatóság sokkal fontosabb. Inkább bíznak egy berendezésben, mint a pénztárosban. Többnyire úgy gondolják, hogy emberi tévedések áldozatai lehetnek, ugyanakkor a berendezés biztonságot ad nekik: nem követ el hibát (véletlenül vagy szándékosan) a számolásban. Ráadásul mindig kedvesen, türelmesen „szól” hozzájuk.

 

 

A kereskedők előnyei

Minden kereskedő fő célja a munkaerő hatékony kihasználása, a gazdaságos működés. Ez ugyanolyan fontos kisebb üzletekben, ahol kevesebb alkalmazottnak többféle feladata lehet, mint a nagyobb szupermarketekben, amelyek azzal a kihívással szembesülnek, hogy a bővülő termékskálát, valamint online és közvetlen értékesítési csatornákat kell költséghatékonyan kezelniük.

Az önkiszolgáló pénztárgépek bevezetése nem feltétlenül jelenti a dolgozók elbocsátását. A vállalkozó ilyenkor újraszervezheti az üzlet működését. Bizonyos alkalmazottak más, fontos feladatokat kaphatnak, mint például a polcok és a raktár karbantartása, a termékek rendelkezésre állásának a javítása, segítségnyújtás a vásárlóknak az áruk megtalálásában stb. Ezáltal sokkal színvonalasabb kiszolgálásban részesül a vevő, kevesebb üres polc vagy nem megfelelő minőségű termék kerül elé.

A vállalkozó szempontjából szintén előnyként említhető, hogy csökken az emberi hiba mértéke a pénzkezelés során, lényegesen kevesebb az elszámolásból vagy egyéb tévedésből adódó hiba.

 

 

Költségek csökkenése

A készlethiányra gyakorolt hatása is kiemelkedő, amelynek révén jelentős javulással számolhatunk a raktári adminisztráció és optimalizáció terén. Végül, az eszközöknek kisebb a helyigénye, ami lehetővé teszi, hogy az üzlet több helyet használjon további árukhoz, tehát nagyobb mennyiségű árut lehet kihelyezni, vagy az árukat látványosabban lehet megjeleníteni a polcokon, növelve a négyzetméterre jutó értékesítés mértékét.

A beruházás megtérülése

Mint minden beruházásnál, fontos az előzetes terv, pénzügyi kalkuláció készítése. Fel kell mérni a környezetet, a piaci helyzetet és a vásárlók igényeit, elvárásait. Meg kell tudnunk mondani, melyek azok a területek, ahol egyértelműen és mérhető formában fogunk javulást tapasztalni.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az önkiszolgáló pénztári megoldások a leggyorsabban megtérülő beruházások között szerepel. A gyors megtérülést segíti a gyártók széleskörű tapasztalata, amellyel segíteni tudják a vállalkozót a bevezetés és működtetés során.

Külső szakemberek is specializálódtak már az önkiszolgáló rendszerek bevezetésére és a bolti üzleti folyamatok felülvizsgálatára. Egy ilyen tanácsadás során átfogó képet kaphat az emberi erőforrások hatékonyabb kihasználásáról, a termékek elhelyezéséről, promóciók és egyéb marketing kampányok megszervezéséről.