Legyél profi értékesítő vállalkozóként, kezdd el megtanulni az értékesítés alapjait!

Az értékesítés sokak számára egyet jelent a tukmálással. Úgy érzik, hogy ez egy nagyon kínos dolog és félnek az esetleges visszautasítástól is. Vállalkozóként pedig egyszerűen elengedhetetlen, hogy profi értékesítővé válj. Ha most még úgy is érzed, hogy emiatt nem vágsz bele egy vállalkozásba, akkor ennek az írásomnak a végére érve talán belátod, hogy nem is áll tőled sem olyan távol az értékesítés, mint ahogyan most gondolod.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”30px” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

Minden nap eladsz valamit!

Valójában mindenki értékesítő, ha nem is a szó teljes értelmében.

Mindenki elad valamint minden egyes nap.

Amikor ráveszed a párodat, hogy ma ő mosogasson el helyetted vagy amikor a moziban végül azt a filmet nézitek meg, amit te szeretnél. Ez is az eladásról szól.

Ha most még egy kellemetlen érzés fog el, ha az értékesítés kerül szóba megértelek. Valószínűleg neked is volt kellemetlen tapasztalatod, amikor valaki minden áron rád akart tukmálni valamit. Amire igazából nem is volt szükséged.

Esetleg neked is volt olyan munkád egy rövidebb ideig, amikor olyan dolgot kellett eladnod, amiben talán még te magad sem hittél.

Ezekből a rossz tapasztalatokból alakul ki az emberekben az ellenállás az értékesítéssel szemben.

Pedig, ha jól csinálod, akkor nemhogy NEM lesz kellemetlen, hanem egyenesen szeretni fogod!

De ne rohanjunk ennyire előre…

 

Egy szakmai végzettség még nem elég a sikeres vállalkozáshoz

Már sokszor leírtam, hogy ma Magyarországon a kisvállalkozások döntő többségét “szakemberek” indítják.

Mit is értek ezalatt?

A szakács megnyitja a saját büféjét, a bolti eladó az új ruha üzletét, a fitness edző pedig konditermet.

Számos vállalkozás indításának a feltétele az OKJ-s vagy szakirányú végzettség. Ezt jogszabály írja elő.

És valójában a legtöbb OKJ képzés ennyit is ér. Arra jó, hogy elindítsd a vállalkozásodat egy alap szakmai ismerettel.

Az OKJ-s képzések véleményem szerint nem készítik fel a tanulókat egy saját vállalkozás elindítására. Nagyon-nagyon kevés az a tudás, amit egy ilyen tanfolyamon meg lehet szerezni.

Számos ismerősöm van, akik elvégeztek különböző tanfolyamokat és egyszerűen ott állnak a kezükben egy papírral és nem tudják hogyan tovább.

A legnagyobb probléma az, hogy a munkákat még csak-csak meg tudják csinálni (legyen az egy szolgáltatás vagy termék gyártása és forgalmazása), de fogalmuk sincsen arról, hogy honnan lesz erre vevőjük.

Persze tanultak valamit a marketingről és az értékesítésről is, de ez a tudás még csak meg sem közelíti azt a tudást, amivel a gyakorlatban boldogulni lehetne.

Akik mégis megpróbálják, és elindítanak egy vállalkozást azok sokszor azt látom, hogy teljesen meg vannak arról győződve, hogy ha jó a terméke vagy a szolgáltatása, akkor az úgy is eladja magát. Ez a fajta gondolkodásmód azonban csúfos véget szokott érni.

 

 

Gyakori hibák kezdő vállalkozóknál

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy felvegyél valakit alkalmazottnak, aki eladja a termékedet vagy szolgáltatásodat. Esetleg eszedbe jut, hogy te is egykor jutalékos rendszerben dolgoztál értékesítőként, hát akkor most majd neked fognak így dolgozni…

Mielőtt nagyon megörülnél ennek az ötletnek, elmondom, hogy ez nem fog működni.

Ennek oka:

  1. Alkalmazottként fix fizetéssel profi értékesítőt szinte biztos, hogy nem fogsz tudni megfizetni kezdő vállalkozóként
  2. Gondolj vissza, hogy a jutalékos rendszerben te mennyi ideig dolgoztál és mennyire szeretted. Nagy valószínűséggel pont ugyanezzel a gondolkodásmóddal rendelkező embereket fogsz te is találni. Így csak az idődet fogod elvesztegetni.
  3. Ha a pénzügyektől eltekintünk, akkor is ott van az alap probléma, hogy meg kell találni a profi értékesítőt. Elnézést a kifejezésért, de mégis, hogy a csudába akarsz ilyen ember találni, ha te magad sem tudod, hogy mitől jó egy értékesítő és mit is kellene csinálnia?
  4. A következő sarkalatos pont a betanítás. Ha esetleg mégis találsz egy jó értékesítőt, akkor őt először be kell tanítanod a szakmai alapokra, mert nem feltétlenül fogja ismerni a termékedet, szolgáltatásodat. Ezt te fogod megcsinálni a friss végzettségeddel?
  5. A következő probléma a marketing: egy jó értékesítőt támogatnod kell marketinggel. Nem lökheted ki az utcára egy szál semmiben, hogy hozzon neked ügyfeleket. De ki fogja neked megcsinálni mindazt a marketing anyagot, amire szüksége lesz az értékesítőnek? Egyáltalán mire lesz szüksége?

Nem akarom a listát tovább részletezni, mert már ebből is jól látszik, hogy számos ponton megbukhat a történet. Ezek a hibák sok pénzbe és időbe kerülhetnek, ezért jobb eleve elkerülni őket!

 

 

Egyetlen megoldás van!

Neked kell megtanulnod az értékesítésnek ÉS a marketingnek legalább az alapjait!

Nincsen más megoldás!

Valójában az értékesítés és a marketing is szakma, amit ugyanúgy meg kell tanulni, mint egy szakács mesterséget.

Az értékesítés nem egy könnyű szakma. Van aki szereti és van aki nem. Azonban, ha vállalkozás indítását tervezed, akkor nem kerülheted meg ezt a dolgot. Rengeteg könyvet találsz ebben a témában, javaslom, hogy mielőtt belevágnál egy vállalkozásba kezdd el megtanulni az értékesítés és marketing alapjait.

Ezt megteheted akár egy OKJ-s képzés mellett is, hogy mire végzel 1-2 év alatt, addigra tényleg készen állj a vállalkozás indítására és ne csak a fejedet vakard, hogy honnan lesz vevőd!

Kezdésnek pedig olvasd el a témához illeszkedő cikkemet az értékesítésről, egy hasznos tipp amivel többet fogsz tudni eladni a termékedből vagy szolgáltatásodból!