Ez a három vállalkozói hiba nagy mértékben befolyásolja a sikeredet

Egy vállalkozás sikere sok dolgon múlik. Egy kezdő vállalkozónak éppen elég nagy kihívás, hogy az alapokat és a gyakori buktatókat megismerje. Ebben a cikkben három olyan dolgot mutatok, ami veszélyezteti a vállalkozás sikerét. Te kerüld el ezeket!


1. gyakori vállalkozói hiba: Túl sokat akarsz egyszerre

A napokban beszélgettem egy ismerősömmel, aki vállalkozást szeretne indítani.

Megkérdeztem tőle, hogy mivel szeretne foglalkozni?

Azt válaszolta, hogy több tevékenységet is el akar indítani, mert így nagyobb az esélye, hogy több bevétele legyen. Többféle szolgáltatása lesz és termékek forgalmazásával is akar foglalkozni. Mindezt teljesen egyedül.

Próbáltam összerakni fejben mindazt amit mondott, de folyamatosan csak egy dolog jutott az eszembe és megkérdeztem tőle, hogy járt-e mostanában a postán?

Először igen meglepett arcot vágott és nem értette mire gondolok.

Elmondtam neki, hogy legutóbb, amikor a postán várakoztam, azt figyeltem, hogy egy alkalmazottnak mi mindennel kell foglalkoznia.

Az ügyintéző hölgy először átvett egy nagyobb csomagot egy ügyféltől, majd elment és fénymásolt. Aztán hátul egy nagyobb papírkötegekből próbált valamit kiolvasni. Teltek a percek, a postán pedig egyre több várakozó lett. A morgolódás is egyre nagyobb lett. Miután elvitte a csomagot a raktárba, visszaült és még kifizettek nála néhány csekket. Amikor már úgy tűnt volna, hogy végez, még megkérdezte az ügyfelek, hogy “szeretne vásárolni sorsjegyet, csokit vagy üdítőt?”. Na ekkor már szinte láttam magam előtt a tömeget, amit vasvillát vesznek elő. De sztori még nem ért véget és megkérdezte, hogy bemutathatja-e a postának valamilyen megtakarítási lehetőségét.

Elmondtam neki, ha ugyanezt szeretné csinálni kezdő vállalkozóként, akkor könnyen felaprózhatja az idejét, elveszti a fókuszt és szerintem még nevetségessé is válik. 

Nem arról van szó, hogy nem lehet új szolgáltatásokat vagy terméket bevezetni. Nem is azt mondom, hogy ne működne jól az upsell vagy a cross-sell, de én annak a híve vagyok, hogy a “kevesebb, néha több”.

Kezdő vállalkozóként érdemes egy már bizonyítottan működő ötletet választani és azt minél jobban csinálni. Éppen elég nagy kihívást fog jelenteni az az egy adott tevékenység is, ha profi módon akarja valaki csinálni.

 

 

2. gyakori vállalkozói hiba: Nem tervezel előre

Sokszor beszéltem már a tervezésről és az üzleti terv fontosságáról, de muszáj erre a témára újra és újra visszatérni.

A napokban olvastam egy felmérést, amit a CIB Bank készített:

“A kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) több mint a fele az adott évre, vagy maximum csak egy-két évre tervez előre, 18 százalékuk pedig egyáltalán nem szokott stratégiai tervet készíteni.” – CIB Bank felmérése

Lefordítom. Ahogy esik úgy puffan.

Nincs egy irány, ami mentén az ötleteket megvalósítanák. Teljesen ad hoc jelleggel történik a marketing, a fejlesztés és minden más.

Ami éppen a legégetőbb probléma, azzal foglalkozna. Azonban a sürgős és a fontos dolgok teljesen más kategóriát képeznek.

Általában a fontos dolgok nem kiabálnak a megoldásért, pedig valójában ezekkel lehetne egyről a kettőre jutni és nem a napi tűzoltással, ami a sürgető feladatokat jelenti.

A fontos feladatok előbb valami sürgető mindig közbe jön. Ilyenkor jönnek a kifogások:

  • ha lemegy ez a nagy hajtás
  • majd holnap folytatjuk
  • csak írd fel az ötletet aztán majd valamikor megnézzük
  • most nincs idő a marketinggel foglalkozni, amíg itt vannak a sürgős feladatok

Talán ismerős lehet ez neked is.

Pedig te is jól tudod, hogy mi lesz a fiókban heverő ötletekkel és fejlesztési tervekkel, amik valóban fontosak lennének.

Semmi!

Mindig jön újabb és újabb sürgősebb feladat. Ezt hívják napi tűzoltásnak, ami azokra a vállalkozásra jellemző, ahol nincsen tervezés.

A tervezés az amitől nyugodtabban fogsz tudni aludni. De tényleg. Tudni fogod, hogy holnap, egy hónap vagy egy év múlva mivel kell majd foglalkoznod, hogy elérd a célodat.

Én úgy látom, hogy amiatt nem kerülnek be ezek a feladatok a naptárba, mert egyszer kellene leülni és végiggondolni őket. Projekteket csinálni és feladatokra bontani. És onnantól, hogy ott van előtted a a fontos kategóriába tartozó feladat, azt is ugyanúgy meg fogod csinálni.

Könnyebben fogod tudni megkülönböztetni a sürgős és a fontos feladatokat. Erről írtam már korábban az egyik cikkemben.

Az eredmény: eredményesebb lesz a vállalkozásod, mivel a fontos fejlesztéseket és ötleteket is megvalósítod.

 

 


3. gyakori vállalkozói hiba – Nem egy működő ötletet választasz

Szeretek segíteni a kezdő vállalkozóknak. Lelkesek, tele vannak világmegváltó ötletekkel. Ilyenkor ez teljesen lázban hozza őket, és semmi mással nem akarnak foglalkozni.

Viszont azt szoktam javasolni, hogy érdemes alaposabban is átgondolni a vállalkozói ötletet.

Mindig biztatni szoktam az induló vállalkozókat, de mindig a realitás talaján tartom őket. Úgy gondolom, hogy tanácsadóként csak az őszinte kommunikáció működik, így néha nem lehet elkerülni a kellemetlen beszélgetéseket sem. Ha valaki eljön hozzám tanácsadásra és leülünk beszélgetni, azt azért tesszük, hogy a leendő vállalkozás sikeres legyen. Nem pedig azért, hogy kiszórja az ablakon a pénzét egy olyan vállalkozásra, amiről már az elején látható, hogy nem fog abban a formában működni.

Az, hogy valaki jónak gondol egy ötletet, esetleg a családja és néhány barátja is biztatja még nem indokolja, hogy az ötletet érdemes is megvalósítani.

Fontos, hogy több szempontból is szemügyre vedd az ötletet és mindig érdemes kikérni szakemberek tanácsát. Ami első pillantásra jónak tűnik, arról még egy rövid időn belül kiderülhet, hogy nem is olyan zseniális.

Érdemes kezdő vállalkozóként olyan ötletet választani, amire van már működő és sikeres példa. Ezzel nem nagyon lehet mellélőni. Általában a világmegváltó és egyedi ötletek azok, amikkel egy kezdő vállalkozónak még nagyon nem kellene foglalkoznia.

Ha vállalkozás indítása vagy üzletnyitás előtt állsz, javaslom, hogy találkozzunk egy tanácsadás keretében és beszéljük át az ötletedet, valamint a felmerülő kérdéseidet! Mielőtt vállalkozást indítanál érdemes elolvasnod a könyvemet is, amit kifejezetten kezdő és induló vállalkozók számára írtam.