Igazgató, felsővezető, menedzser, főnök és még sok titulussal lehet találkozni, de ki és milyen is az igazi vállalkozás vezető?

Sokan irigykednek a vezető beosztású emberekre a magasabb fizetés miatt vagy azért, mert ő sosem dolgozik, csak utasítgat másokat. Tényleg olyan könnyű vezető beosztásban dolgozni? Vagy ez csak a látszat és azok akik irigykednek csak a “szép” oldalát akarják látni ennek?

Egy vállalkozást sikeresen működtetni, embereket vezetni egyáltalán nem könnyű feladat.

Az egyik legnehezebb dolog az emberek vezetése és irányítása. Az emberek nem gépek, aminek kiadok egy utasítást és az szó nélkül pontosan azt fogja csinálni, ami a kiadott parancs volt. Aki programozással foglalkozik az jól tudja, hogy a gép azt fogja csinálni ami a kódsorban meg lett adva. Nem fog önkényesen valamilyen teljesen más utat keresni a feladat megoldására.

Az emberek viszont nem gépek. Az érzelmek irányítják az embereket – még azokat is, akik azt hiszik magukról, hogy ők logikusan mindig mindent átgondolnak. Ez ma már bizonyított tény, hogy nem tud az ember kizárólag racionális alapon döntést hozni (úgy, mint egy gép).

Ez pedig számos bonyodalmat és konfliktus vagy éppen különféle emberi játszmákat fog eredményezni.

Egy jó vállalkozás vezető viszont vagy más néven cégvezető képes ezeket megfelelő módon kezelni. Legalábbis az esetek többségében! Hiszen ő is csak ember és őt is az érzelmei vezérlik. Neki is ugyanúgy lehet rossz napja, vagy éppen fáradt és emiatt türelmetlenebb.

Az esetek többségében azonban képes átlátni a helyzeteket, képes kezelni az emberi játszmákat és konfliktusokat. Jó probléma megoldó és kommunikációs készséggel rendelkezik. Képes az embereket motiválni és inspirálni.

Véleményem szerint nagyon kevés emberből válik kiváló vállalkozás vezető. De ugyanez igaz egy alkalmazotti munkában lévő vezetőre is.

És ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz.

Sokféle titulus létezik a vezető beosztású személyekre, de valójában háromféle vezetőről beszélhetünk.

Nézzük őket!

 

 

1. Tulajdonos

A tulajdonos, akié a vállalkozás. Jellemzően ő volt az a személy, aki kigondolta az ötletet, megtervezte a működést, pénzt fektetett az indulásba, mert volt egy célja, amit a vállalkozáson keresztül tud elérni. Ez a cél általában a pénz, a nagyobb szabadság vagy éppen az, hogy olyan dologgal akart foglalkozni az illető, ami hozzá közel áll (lifestyle vállalkozás).

Ebben az esetben erős érzelmi kötődés alakul ki a személy és a vállalkozása között. Ez nem meglepő, hiszen rengeteg időt, pénzt és energiát fektetett bele. Kockázatot vállalt.

A vállalkozás vezetők többsége szíve szerint “tulajdonosi szemléletű” alkalmazottakat keres, akik úgy tekintenek a vállalkozásra, mintha az sajátjuk lenne.

Véleményem szerint, ha alkalmazottként dolgozik valaki és így tud tekinteni a munkahelyére azt az ember nagyon meg kell becsülni. Sajnos ma már elég nehéz ilyen lojális és elkötelezett embereket találni. Úgy gondolom, hogy ezt a gondolkodást nem a pénzzel lehet elérni.

Azt azonban ha tetszik, ha nem el kell fogadnunk, hogy az alkalmazottak döntő része számára a vállalkozásra sosem a sajátjukként fognak tekintenek. Csupán egy megálló, ahol jellemzően néhány évet fognak eltölteni és mennek tovább.

Mivel ma már nem egy életen át tartó munkahelyek vannak, ezért az alkalmazottak többsége sem tulajdonosi szemlélettel tekint a cégre.

Mondjuk ki őszintén, ha tehetik, akkor egy csomag papírt hazavisznek a nyomtatóból, próbáljak lefaragni a munkaidőt vagy éppen személyes használatra elviszik a céges laptopot. Ha vendéglátós vagy, akkor pedig jól tudod, hogy mennyire oda kell figyelni, hogy ne egyenek ki a vagyonodból.

Persze másik oldalról az alkalmazottakat is kihasználják, én is dolgoztam olyan helyen szerencsére nem túl sokat, ahol a túlóra elvárt volt és “természetesen” nem fizették ki. Nehéz igazságot szolgáltatni, én nem is szeretnék, de látni kell mindkét oldalt!

 

 

2. Menedzser és igazgatók

A menedzserek azok a típusú vezetők, akik számára a legfontosabb, hogy a munka rendben, határidőre el legyen végezve.

A menedzser már nem feltétlenül tulajdonosa a vállalkozásnak.

A menedzser jellemzően egy nagyobb szervezeti egységet vezet. Van ahol igazgatónak hívják (pl. pénzügyi igazgató, marketing igazgató stb.).

Általában a közép- és nagyvállalatok esetében használják az igazgató kifejezést. Jellemzően az ügyvezető igazgatónak és/vagy a tulajdonosnak tartoznak beszámolási kötelezettséggel.

Kulcsfontosságú szerepet töltenek be a vállalkozásban.

A menedzser kifejezés használatát én általában a multiknál tapasztaltam.

A multiknak nagyon összetett és sokszor már átláthatatlan szervezeti felépítésük van, ahol egy menedzsernek akár több felettese is lehet.

Egy kisvállalkozásnál nem jellemző, hogy külön titulussal illetnék a dolgozókat, mivel a kis méretből adódóan egy ember több feladatot is ellát egyszerre. Egyszemélyes vállalkozás esetében pedig mindent a vállalkozás tulajdonosa végez el.

 

[fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=L8ZheWHl3FU” alignment=”center” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=””][/fusion_youtube]

 

 

Ha egyszer esélyt kapnál hogy Te légy a főnök
Hogyan is állnál ellen, hogy ne csábítson el az ördög…
Mi az amibe kapaszkodnál, mikor a feladat túl nagy,
Hát erőt csak az út ad, úgyhogy ne feledd a múltad.

 

3. Szakmai vezető

A szakmai vezető már jellemzően csak egy kisebb csoport munkájáért felel.

Ahogy a nevében is szerepel a munka minőségéért felel, azért hogy minden az eredeti elképzelés szerint készüljön el – legyen az egy termék vagy szolgáltatás.

A szakmai vezetőnek szintén tudnia kell bánni az emberekkel, de ezen a szinten már a munka minősége az ami előtérbe kerül.

 

 

Egy jó vezető tudja, hogyan kell az embereket irányítani

Számos könyv jelent meg a témában, azonban a jó vezetőt Antoine de Saint Exupery idézetével lehetne a legjobban jellemezni:

“Ha egy hajót akarsz építeni, akkor ne hívd össze az embereket fát vágni és a munkát szétosztani, hanem ébressz bennük vágyakozást a széles, végtelen tenger iránt.”

Kit nevezhetünk jó vezetőnek?

Szerintem azokat az embereket, akik nem csak a “megtorlás és szankciók” eszköztárát ismeri.

Egy jó vezető kiemelkedik jellemével és példát tud mutatni. Az igazi vezető nem riad vissza attól, ha olyan helyzetben találja magát, amikor fel kell tűrnie az ingujjat és el kell végezni a feladatot. És ezt nem csak jelképesen értem. Szerintem fontos, hogy a vezető bizonyos szinten legyen rálátása az adott szakmai munkára.

Ezen az oldalon jellemzően kisebb méretű vállalkozások indításáról és működtetéséről írok. Ezek alapján szerintem a jó vállalkozás vezető képes kedvet csinál az embereknek a munkához! Példát tud mutatni a saját életével és munkájával mások számára.

Ha vállalkozás indítása előtt állsz, akkor el kell döntened, hogy mindennel egymagad fogsz bíbelődni, vagy megtanulod és elsajátítasz vezetői készségeket. A vállalkozás vezető 4 lépcsőfokáról ebben a cikkben olvashatsz, illetve arról, hogy miért fontos, hogy ne egyedül akarj mindent csinálni itt találod az egyik írásomat.