A helyzet nem túl fényes: csak minden tizedik magyar felnőtt figyel az egészséges táplálkozásra.

Ez vajon mennyire lehet jó alapján egy egészséges ételekre alapuló élelmiszeres vállalkozás indításának? Sokan keresnek meg levélben azzal, hogy olyan vállalkozást terveznek indítani, ami az egészséges táplálkozást helyezné előtérbe. Ilyenkor az egyik szemem sír, a másik nevet. Hiába tűnik úgy, hogy egyre jobban odafigyelnek az emberek az étkezésükre, az egészségükre a rideg valóság sajnos nem ezt mutatja. A statisztikák alapján csak minden tizedik magyar felnőtt figyel az egészséges táplálkozásra. Ez pedig vállalkozói szempontból egy sor kérdést vet fel…

Élelmiszeres vállalkozások

Jómagam is az egészséges táplálkozás híve vagyok, azonban, ha vállalkozásról van szó, sajnos nem elég az ismerőseinktől kapott pozitív visszajelzés. Nem elég az sem, ha úgy látjuk vagy úgy gondoljuk, hogy erre egyre nagyobb kereslet van.  Ha valaki vállalkozást szeretne indítani az első lépések egyik a kutatómunka, azaz a piacelemzés. Hogy miért fontos a piacelemzés, arról korábban már írtam egy cikket.

A piackutatás egyik egyszerű módja, ha elkezdjük megnézni a statisztikákat, hogy vajon tényleg van-e igény az egészséges táplálkozást fő célként meghatározó vállalkozásokra.

 

 

Statisztikák és felmérések

A GfK Hungária 1989 óta vizsgálja meg időről időre a felnőtt magyar lakosság étkezési szokásait. Nemrég jelent meg egy elemzés, ami szerint a felnőtt lakosságnak csupán 10%-a figyel arra, hogy tudatosan és egészségesen táplálkozzon. Ez segítséget adhat számodra, hogy el tudd dönteni érdemes-e az egészséges táplálkozásra alapuló élelmiszeres vállalkozást indítanod.

A felmérésből kiderült, hogy mik is az étellel, étkezéssel szembeni fő elvárások.

Az első helyen az étel elkészítésének ideje áll. Ennek megfelelően tízből hatan nem tartanak semmi kivetnivalót abba, ha félkész ételt kell fogyasztaniuk. Ezekbe az ételekbe kerülő kémiai anyagok miatti aggódást pedig túlzónak érzik.

Az étkezés gyakorisága is felmérésre került, amiből kiderült, hogy minden második felnőtt napjában háromszor étkezik, minden harmadik magyar pedig előnyben részesíti a köztes étkezéseket is, így ők négyszer vagy annál is többször esznek naponta. A lakosság közel háromnegyede egyébként úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen étkezik, és csak valamivel több, mint az egynegyede mondta azt, hogy „inkább rendszertelenül” eszik.

A fő étkezések közül legfontosabbnak továbbra is az ebédet tartja a többség, ami abból derült ki, hogy a lakosság 69 százaléka minden nap meleg ételt ebédel.

Az egészséges táplálkozásra mindössze tízből egy magyar felnőtt figyel oda tudatosan.

A testsúly kérdése hazánkban is egyre inkább központi téma.

Mindössze tízből egy válaszadó figyel oda arra, hogy olyan ételeket fogyasszon, melyek segítségére vannak testsúlya megtartásában, illetve az ideális testsúly elérésében.

Ezzel szemben a legfontosabb érvek sorrendben egy étel esetében: hamar elkészüljön, egészséges legyen, ízletes legyen.

Számos élelmiszeres vállalkozás indításában segítettem. Mielőtt azonban egy ilyen vállalkozást indítanál (büfé, étterem, kávézó, bolt stb.), mindenképpen nézz utána a témához kapcsolódó statisztikáknak, felméréseknek. Ezek jó kiindulási alapot adnak arra, hogy az terveid mennyire állnak összhangban a száraz tényekkel.

Hogyan tovább?

Ha ezek után is úgy gondolod, hogy van alapja egy egészséges táplálkozásra alapuló élelmiszeres vállalkozás indításának, de nem tudod hogyan vágj bele, akkor keress meg!

Szívesen segítek egy tanácsadás keretében.

Emellett el tudod olvasni az “Üzletnyitási segédlet vállalkozás indításához” című könyvemet, amiben gyakorlatias segítséget kapsz az első lépésekhez.