Érdemes rendszeres időközönként visszatekinteni, hogy merre tart a vállalkozásod a marketing eredmények tekintetében. Kezdd el még ma mérni!

A marketing számos vállalkozó számára egy átláthatatlan feladat. Vannak, akik úgy gondolják, hogy mivel nem tartozik közvetlenül a vállalkozás tevékenységéhez, ezért átmenetileg minden további nélkül szüneteltetni lehet. A marketing azonban egy befektetés. Egy befektetést pedig meg kell vizsgálni rendszeres időközönként, hogy milyen eredménnyel teljesített. 

Csak a folyamatos munka hoz eredményt

A marketing tevékenység olyan befektetés, ami a vetés-aratás törvényszerűsége mentén működik. Így, ha nincs folyamatos munka (vetés), akkor az eredmények (aratás) is elmaradnak.

Vannak válságos időszakok, amikor a marketing tevékenység csökkentése reflexszerűen működik. Főleg a kezdő vállalkozók követik el ezt a gyakori hibát és ezzel próbálnak először költséget csökkenteni. Ez azonban az egyik lehető legrosszabb döntés.

Amikor több bevételre van szükséged, akkor NEM szabad a marketing keretet csökkenteni.

Sőt! Ilyenkor kell igazán rátaposni a gázpedálra!

A tudatos és tervszerű marketing tevékenységre, nem csak a válságos időszakban, hanem akkor is hangsúlyt kell fektetni, amikor jól megy a szekér.

De vajon honnan tudod előre, hogy a marketingre költött pénzed valóban meg fog-e térülni?

 

Marketing eredmények értékelése

A sikeres marketing tevékenység nem csak a véletlen szerencsén múlik.

Folyamatosan kísérletezni kell, és előfordulhat, hogy nem pont úgy jönnek össze az eredmények ahogyan azt tervezted.

Ez azonban csak akkor derül ki, ha folyamatosan méred a marketing eredményeket. A sikeres vállalkozás titka nem a szerencsén múlik.

Először is fontos meghatározni, hogy milyen adatokat fogsz vizsgálni. Szerencsére ma már a Google Analyticsből vagy a Facebook analitikából rengeteg információt ki lehet nyerni. Hasonló elvek mentén érdemes az egyéb marketing eszközökre és értékesítésekre is mérőszámokat kialakítani.

 

Ellenőrizd az eredményeidet rendszeresen

E-mail marketing: a hírlevelek, e-mail kampányok. A hírlevél célja nem feltétlenül vásárlásra való ösztönzés, inkább a bizalomépítés vagy a szakértelem erősítése. Az e-mail kampányok a termékeladásban játszanak fontos szerepet, nagy előnyük, hogy nem terheli postaköltség.

Keresztmarketing: tulajdonképpen kölcsönös ajánlás, együttműködés alapján működik. Célszerű olyan cégekkel felvenni a kapcsolatot, akik hasonló célcsoportoknak kínálnak terméket vagy szolgáltatást.

Weboldal: a honlap esetén kulcstényező lehet a látogatottság folyamatos növelése, a keresőkben való jó helyezés elérése, a konverziók arányának növelése.

Közösségi média: ennek ereje felbecsülhetetlen. Ahhoz, hogy a bevételünk szempontjából is előnyös beszédtémát generáljunk a vevőink körében, inkább kreativitás, mint pénz szükséges.