Trendek, amelyek formálják és meghatározzák a vállalkozásodat

Gyakran hallom a kérdést: egy kisvállalkozásnak vidéken mi köze a világ túlsó felén zajló változásokhoz?! A  válaszom, hogy ma már annyira gyorsan elérnek hazánkba is ezek a változások, hogy egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni őket. Ebben a cikkben 7 megatrendről írok, ami a világunkat alakítja és hatással lesz vagy már van – a te vállalkozásodra is.

Rengeteg hatás ér bennünket magánemberként és vállalkozóként egyaránt. Vannak olyan, amelyek alapjaiban formálják át világunkat és a mindennapi életünket. Ezeket a nagy horderejű hatásokat hívom megatrendnek. Ezek a legfontosabbak amit érdemes szem előtt tartani és megérteni. Ezek az egész világra kiható, hosszan, éveken-évtizedeken keresztül ható meghatározó változásokat hoznak.

Ezek a megatrendek képesek pár év alatt iparágakat eltüntetni vagy éppen teljesen átalakítani. Amennyiben nem készülsz fel ezekre a változásokra, akkor komoly esély van arra, hogy a vállalkozásod nem lesz hosszú életű. Ha azonban ezeket a hullámokat meg tudod lovagolni, azzal katapultálhatod a vállalkozásodat, miközben a versenytársaid a fejüket vakarják és nem értik, hogy mi is történik.

Nehéz egyetlen cikkben minden trendet felsorolni, ezért a teljesség igénye nélkül most 7 megatrendről írok, amire érdemes odafigyelned!

 

 

1. Moor törvénye

A jövőkutatás az egyik kedvenc témám, amivel sokat foglalkozom. Talán meg fogsz lepődni, azon amit most olvasni fogsz. Moor 1965-ben fogalmazta meg, hogy az elektronika másfél-két évente lefelezi az árát. Azaz, azonos árért másfél-két évente kétszer akkora teljesítményű számítógépet vehetünk. Ez a törvény lassan ötven éve igaz. A technológiai fejlődés óriási mértékű változásokat fog elindítani. Ez alapjaiban fogja átalakítani a vállalkozások működését is. Az automatizáció, a big data vagy éppen a mesterséges intelligencia mind-mind szerves részévé fog válni a legkisebb vállalkozásoknak is. Ha nem vagy tisztában ezekkel a fogalmakkal, akkor érdemes elkezdened utánanézni!

 

2. Az élet felgyorsult

Az információ korában, amit most élünk mindenki úgy érezheti, hogy “repülnek a napok és a hetek”. Emiatt mindenki, mindent azonnal akar. Senki sem akar lemaradni semmiről. Hol vannak azok az idők, amikor még hónapokat vagy éveket kellett várni egy új autóra? Neked, mint vállalkozónak ma már azonnal kell teljesítened a vevői igényeket, miközben ez a fajta gyorsaság nem mehet a minőség rovására. Meg kell találni azt az üzleti modellt, megoldásokat vagy technológiát amivel minél gyorsabban tudod rendelkezésre bocsátani a termékedet vagy szolgáltatásodat, miközben a minőséget sztenderdizálod.

 

3. Alacsony szállítási költségek

A technológia fejlődésével a szállítás is egyre olcsóbbá válik, így ez a vállalkozások számára egyre kisebb problémát jelent. Neked, mint kisvállalkozónak ma már nem okozhat gondot, egy termék beszerzése például Ázsiából. Az egyre olcsóbb hajóval történő konténeres és légi szállításnak köszönhetően ma már a világ bármely részére eljuttatható vagy beszerezhető szinte bármi viszonylag olcsón és gyorsan. Sőt! Ma már könnyen megteheti azt is egy vállalkozás, hogy egyik országból áttelepül egy másikba, ahol például olcsóbb munkaerővel vagy kedvezőbb adózási feltételek mellett tud működni.

 

4. Mobilitás

A mobil eszközök és internet elterjedésével ma már mindenkit el lehet érni, bárhol is legyen. Az emberek innentől nem kötöttek egy helyhez, gyakorlatilag bárhonnan tudnak dolgozni. Egyre többen váltanak a digitális nomád életmódra és így távmunkában tudják végezni a munkát akár egy egzotikus országból. Ez az amikor a kellemes és hasznos találkozik :)

 

5. Közösségi háló

Az emberek mindig is közösségbe szerveződtek. Az internet megjelenése után elkezdtek kibontakozni kisebb-nagyobb közösségek, amelyek végül közösségi hálózattá alakultak. Ma már teljesen ingyen tarthatunk kapcsolatot az ismerőseinkkel, akik éppen a világ másik részén tartózkodnak. A vállalkozóknak azt kell felismernie, hogy hatalmas erő van ezekben a közösségben, ami felemelheti cégét, de végleg tönkre is teheti.

 

6. Demográfiai változások

A fejlett országok nagy részén már több, mint 30 éve tart egy elöregedési folyamat. Talán ez az egyik legnagyobb megatrend,  ami csendesen, észrevétlenül a feje tetejére állítja a világot. A növekedésből csökkenés lesz. Egyes szakemberek szerint ennek a trendnek a végére még úgy 50-100 évet biztosan várnunk kell. Azonban az is jól látszik, hogyan az új bevándorlási politika sem fogja megoldani a helyzetet egyik napról a másikra. A különböző kultúrák integrálása nehéz és hosszú folyamat. Egy biztos, hogy figyelembe kell venni azt is, hogy más nemzetek emberei eltérő igényeket és elvárásokat fogalmazhatnak meg, amihez egy vállalkozónak tudnia kell alkalmazkodni, ha fenn akar maradni hosszú távon.

 

7. Fejlődő országok előretörés

A fejlődő országokban (pl. India, Ázsia, Dél-Amerika)  egyre több a fiatal és olcsó munkaerő. A világ legnagyobb gyártó és termelő vállalatai ide kezdik áthelyezni gyáraikat, így a GDP-növekedés ezekben az országokban várható. Ez persze a mi országunkra nézve nem túl kedvező képet jósol. Eddig is már komplett iparágak mentek a süllyesztőbe, mint a ruhagyártás, cukorgyártás, cipőipar és a gépipar. Sok kisvállalkozás, akik korábban ezeknek a nagy cégeknek voltak a beszállítói vagy az alvállalkozói, szinte egyik napról a másik napra hoppon maradtak. És ez a trend még mindig tart. Magyarország még viszonylag olcsó, de megbízható munkaerővel rendelkezik, ugyanakkor már így is jól látszik, hogy ez a kombináció sem feltétlenül elégséges, hogy itt maradjanak a multik.

 

Hogyan tovább?

Érdemes átgondolni, hogy a vállalkozásodra mely trendek lesznek vagy vannak már most is hatással. Érdemes ezt jobban átgondolnod neked is, hogy ezekből a változásokból pozitívan, nyertesként kerülj ki. Aki tudja merre tart a piac és képes vele együtt változni, annak nem kell félnie attól, hogy mi lesz majd vele. Sokszor ez egyáltalán nem könnyű és lehet, hogy nagy változásokat követel akár a vállalkozáson belül, de a rugalmasság és a piaci igényekhez való igazodás kiemelten fontos készség.