Tudom, kisebb gondod is nagyobb annál, hogy a vállalkozásod küldetésén gondolkodj. Pedig fontos lenne, hogy meghatározd, hogy mi a vállalkozás küldetése. Az oka, hogy ezzel sokan nem foglalkoznak az az, hogy nem is igazán értik ennek a valódi célját és értelmét. Ez nem csak a multik feladata, hanem egy induló kisvállalkozásnak is fontos jelentőséggel bír.

Egy fényképezőgép története

Legutóbb egy fényképezőgép vásárlására szántam el magam. Már sok évek óta fotózok, mint lelkes amatőr, de eddig sosem volt igazán jó fényképezőgépem.

Az első komolyabb próbálkozásaim édesapám Zenit fényképezőgépéhez köthetőek (többféle objektívvel, külső vakuval stb.). Nagyon klassz gép volt. Akik ilyen gépen tanultak fotózni, azok könnyen boldogulnak a digitális fényképezőgépekkel is. Nos igen, az egy igazi fényképezőgép volt. Fiatalabb olvasóimnak említem, hogy ennél a gépnél még külön kellett filmet cserélni. A képek otthoni előhívásáról már ne is beszéljük – sajnos ebben már nekem sem volt részem. A felszerelés megvolt hozzá, de ennyire már nem voltam elhivatott.

Szóval… tudtam, hogy milyen fényképezőgépet szeretnék vásárolni, már csak az volt a kérdés, hogy hol is vegyem meg. A nagyobb összegű vásárlások előtt szeretek alaposan körülnézni az interneten. Meg is néztem több műszaki boltnak a weboldalát.

Őszinte leszek, a vége felé már ásítoztam, mert annyira unalmasak voltak ezek az oldalak. Ez pedig egy halálos bűn minden cég számára. Annyi, de annyi cég van ma már a piacon, hogyha ezek közül aki nem tud valamivel kitűnni, az hamar lehúzhatja a rolót.

 

Most kérdezhetnéd, hogy függ össze mindez a vállalkozás küldetése témával?

Több marketingkutatás és elemzés megállapította, hogy az emberek az érdekes cégeket választják. Azokat a cégeket szeretik, aminek van egy jó sztorija és stílusa.

Mondom még egyszer, mert ez a lényeg:

ÉRDEKES CÉG, JÓ SZTORI!!!

A legérdekesebb azonban az, hogy az emberek még akkor is ezeket a cégeket választják, ha annak a rossz híréről is hallottak.

Gondolj csak néhány nagy cégre: Apple, Microsoft, Google, Facebook… micsoda sztorik állnak a cégek mögött! És nagy valószínűséggel neked is volt már valami rossz tapasztalatod valamelyikkel kapcsolatban, de mégis használod a szolgáltatásukat és a terméküket.

Mindenkiben elindul egy érzés, amikor meghallja ezeket a neveket.

És ez a lényeg!

Botrányok, jogi viták övezik ezeknek a cégeknek a nevét, mégis milliók követik őket és vásárolnak tőlük.

Tudom, most azt mondod, hogy ők több millió dollárt költenek a reklámokra, amivel helyrehozzák ezeket a hibákat. Meg egyébként sem lehet őket megkerülni.

Ez csak részben igaz, hiszen rengeteg alternatíva létezik már mindegyik cégre.

A lényeg viszont az, hogy érdemes tanulni ezektől a cégektől és kicsiben a saját vállalkozásodra vonatkoztatni.

 

 

Az unalmas vállalkozás senkit nem érdekel

Az emberek ma már egyre edzettebbek és ellenállóbbak a különféle reklámokra, így ma már sokszor csak az erős érzelmekre képesek reagálni.

Az unalmas vállalkozás ma már senkit nem érdekel: „Cégünk elkötelezett a vevői igények legmagasabb szintű kiszolgálásában”. Ez rizsa, ami senkit az ég világon nem érdekel. Mégis rengeteg weboldalon lehet ehhez hasonló leírásokkal találkozni.

Az embereket az érdekli, hogy a problémájukra megoldást találjanak!

Ehhez pedig sztorikon és érdekességeken keresztül tudnak a legjobban eljutni.

Ma már érdekes és meghökkentő dolgokkal lehet kitűnni a tömegből. Azonban ennek a fajta kommunikációnak van egy másik oldala is. Abban a pillanatban, ahogy elkezdi egy vállalkozás alkalmazni ezeket a megkülönböztető jegyeket az azonnal megosztja a embereket:

 

Lesznek, akik imádni fogják, míg másokban ellenszenvet vált ki.

 

Csak az unalmas dolgokról van egységes véleménye az embereknek, de az meg senkit nem érdekel.

 

A vállalkozás küldetése nem csak egy jól csengő szlogen

Amikor meghatározásra kerül a vállalkozás küldetése, akkor a vevők (és a dolgozók) felé fog kommunikál a vállalkozás.

Valamikor a rendszerváltás után a reggeli tornák és a vállalati himnusz között kezdték el a cégek meghatározni a „küldetés-nyilatkozatot”, amit aztán jól látható helyen ki is függesztettek.

A reggeli torna és a vállalati himnusz már a múlté, de a céges küldetés megmaradt.

Ez pedig nem véletlen.

A küldetés az, ami irányt mutat mind a vállalkozásnak, mind a dolgozóinak.

Egy jó küldetés kifelé megkülönbözteti a vállalkozást a többi versenytárstól, másik oldalról pedig motiválja és növeli a lojalitást az alkalmazottaknál.

Egy ember sokkal könnyebben áll egy jó ügy mellé.  Egy jó ügy motiváló!

Egy vállalkozás küldetése iránt tudnak igazán elköteleződni az emberek!

 

Neked mi a küldetésed?

Egy kis segítség a saját vállalkozás küldetés megfogalmazásához. Itt van példának néhány nagy cég küldetése:

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_checklist icon=”star” iconcolor=”#74d00a” circle=”no”]

 • Honda: Az álmok ereje.
 • Levi Strauss & Co: Az emberek szeretik a ruháinkat és megbíznak a cégünkben. A világon a legvonzóbb és legszélesebb körben viselt utcai ruhákat fogjuk a piacra vinni. Felöltöztetjük a világot.
 • Manchester United Football Club: A szurkolókból vevőket csinálunk.
 • Nike Inc.: Inspiráció és innováció minden atlétának a világon.
 • Adidas: A lehetetlen nem létezik.
 • Sony (Az 1950-es években): Azzá a céggé válni, amely arról a legismertebb, hogy lerombolta a japán termékek rossz minőségéről kialakult képet.
 • Tesco: A legfőbb célunk az, hogy olyan értéket adjunk a vásárlóinknak, amellyel elnyerjük az élethosszig tartó hűségüket.

[/fusion_checklist]

 

A bejegyzés főbb gondolatai:

 • marketing szempontból fontos, hogy rendelkezzen a vállalkozásod egy küldetéssel
 • az emberek az érdekes cégeket keresik és arra tudnak visszaemlékezni
 • legyen egy jó sztori a vállalkozásról, termékről
 • a marketing kommunikáció megosztja az embereket (lásd pl. Norbi Update)
 • a vállalkozás küldetése motiválja a dolgozókat is