Gyakori kérdés a vállalkozási forma kiválasztása az induló vállalkozók fejében. Milyen vállalkozási formát érdemes választani? Hogyan lehet eldönteni? Melyiknek mi az előnye és hátránya?

A vállalkozási forma megválasztásakor több szempontot kell figyelembe venni és mérlegelni. Ez mindig egyedileg kell meghatározni és érdemes ezt tanácsadóval vagy könyvelő segítségével megtenni. Itt most a témához kapcsolódóan csak néhány főbb gondolatot veszek sorra.

Érdemes időt szánni erre a kérdésre, hiszen sok százezer, akár több millió forint is múlhat azon, hogy milyen vállalkozási formát választasz. Más részről egyszerűbb mindjárt az elején jól megválasztani a vállalkozási formát, mint később a meglévőt változtatni költségesen.

A vállalkozási forma kiválasztásakor több kérdésre is választ kell adnod:

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_checklist icon=”fa-search” iconcolor=”#74b00a” circle=”no” circlecolor=”” size=”15px” class=”” id=””]
[fusion_li_item icon=””]Mi lesz a vállalkozás tevékenysége? Szolgáltató, termelő vagy kereskedelmi?[/fusion_li_item]
[fusion_li_item icon=””]Mekkora éves árbevételre számítasz?[/fusion_li_item]
[fusion_li_item icon=””]Mennyi és milyen jellegű költségeid lesznek?[/fusion_li_item]
[fusion_li_item icon=””]Egyedül vagy többen szeretnétek vállalkozni?[/fusion_li_item]
[fusion_li_item icon=””]Mekkora összeg áll rendelkezésre az indulásnál?[/fusion_li_item]
[/fusion_checklist]

 

Egy vállalkozás sikere vagy bukása nem a vállalkozási formától függ, de sok esetben a megfelelő választás megkönnyítheti vagy éppen megnehezítheti a dolgokat.

 

Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozás nagyon jó vállalkozási forma, ha valaki csak ki akarja próbálni üzleti ötletét és a vállalkozói életet, de még nem biztos abban, hogy fenn tudja tartani hosszabb távon. Akkor is jó választás lehet, ha kezdő tőkéje például egy Kft. alapításához.

Előnye, hogy gyakorlatilag ingyen elindítható és a tevékenység befejezése is egyszerű. Ezen kívül további előnyt jelent, hogy egyéni vállalkozóként a tevékenység szüneteltethető (más vállalkozási formánál ezt nem lehet megtenni). Számos tevékenységhez jól illeszkedő, kedvező adózási forma is választható (pl. KATA).

Az egyéni vállalkozás nagy hátránya, hogy a teljes saját vagyonával felel a vállalkozó és a megszerzett nyereséget minden évben le kell adózni. További hátrány, hogy a vállalkozónak rendelkeznie kell a tevékenység végzéséhez szükséges képesítéssel, végzettséggel. Erről az Üzletnyitási segédletben részletesebben is írok.

Sokszor hallani, hogy kevésbé jó a megítélése az egyéni vállalkozónak, mint például egy Kft-nek, amivel én személy szerint nem értek egyet. Amennyiben külföldi ügyfeleid is vannak, akkor merülhet fel ez, hogy nem tartják elég komolynak a vállalkozásodat.

 

 

Betéti társaság (Bt.)

Ez a gazdasági forma szép lassan úgy tűnik, hogy ki fog kopni a magyar gazdaságból, hiszen nem igazán van előnye a Kft-vel szemben. Akik kisebb tőkeigényű és alacsony kockázatú, esetleg családi vállalkozásban gondolkodnak, azoknak érdemes lehet ezt választani.

Legalább egy beltag és egy kültag szükséges a megalapításához. A beltag a vállalkozás kötelezettségeiért saját vagyonával is felel, a kültag pedig a vállalkozásba befektetett vagyona mértékéig.

Az előnyök között kell megemlíteni, hogy nem szükséges akkora törzstőkével rendelkezni, mint egy Kft. esetében, mégis társas vállalkozás. Hátránya, hogy a beltag továbbra is a teljes vagyonával felel, az alapításhoz pedig már ügyvédi közreműködés szükséges. A megszüntetése is körülményesebb, mint az egyéni vállalkozás esetében. Mivel a betéti társaságok kettős könyvvezetésre kötelezettek, ezért elkerülhetetlen a könyvelő alkalmazása (nem kell alkalmazottnak lennie).

 

Korlátolt felelősségű társaság (Kft.)

A Korlátolt felelősségű társaság (Kft.) jellemzően üzleti partner alapon szerveződő vállalkozási forma. Teljesen más alapokon indul, mint egy egyéni vállalkozás. Jellemzően a nagyobb beruházást (induló költségek) igénylő és magasabb forgalommal működő vállalkozásoknál lehet célszerű választás. A törzstőkét nem csak készpénzben, hanem – részben – úgynevezett apportban is rendelkezésre lehet bocsátani (például egy gép).

Előnyként elmondható, hogy a tulajdonos nem felel a teljes vagyonával a vállalkozásért (bizonyos esetek kivételt jelentenek), a nyereség bent tartható és elengedő később kivenni például osztalék formájában, jobb a közmegítélése.

Hátránya talán a nagyobb tőke előteremtése az induláshoz, a magasabb adminisztrációs költségek (pl. alapítás, módosítás, megszüntetés).

 

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_checklist icon=”fa-check” iconcolor=”#74b00a” circle=”no” circlecolor=”” size=”16px” class=”” id=””]
[fusion_li_item icon=””]Ha további kérdésed van a vállalkozási formákkal kapcsolatban, vagy szeretnél vállalkozást alapítani, érdemes felvenni a kapcsolatot könyvelővel és ügyvéddel.[/fusion_li_item]
[fusion_li_item icon=””]Ha tőlem szeretnél kérdezni, keress bizalommal. Kérj egy személyes vagy telefonos tanácsadást, ahol át tudjuk beszélni részletesen is a vállalkozói terveidet vagy nézd az Üzletnyitási segédletet, ahol részletesebben írok erről a témáról.[/fusion_li_item]
[fusion_li_item icon=””]Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről, hasznos tippekről és ingyenes segédletekről, akkor iratkozz fel a hírlevelemre![/fusion_li_item]
[/fusion_checklist][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

 

Ez a cikk általános információkat tartalmaz, nem minősül tanácsadásnak. A folyamatos jogszabályi változás miatt tartalmazhat elavult információt. Minden esetben keress fel könyvelőt és ügyvédet, hogy kérdéseidre pontos válaszokat kapjál.